Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, maminky,
mam takový dotaz. Dcerce je rok a týden teď chodí, ale od té doby začala fakt hodně spát. Chápu, že je unavenejsi, ale je normální, aby spala 15 hodin v kuse a ještě jsem ji musela pomalu budit, vydrží tak 3 hodiny, spí další dvě hodiny a pak jde zase v 7 hotová spát? V součtu přes den vydrží tak 6 až 7 hodin.
Díky za odpovědi!
@VeronikaKala Já myslím, že v takovém věku je to celkem normální. Je toho na ní hodně. Chodí - má větší rozhled, najednou volné ruce. Má toho hodně na vstřebání v té malé hlavě, tak je z toho asi unavenější než obvykle. K tomu může mít třeba růstový spurt a ta únava je prostě znát.
Syn mi v tu dobu spával 2× denně po cca 1,5 -2 hodinách. Vstávali jsme v 6-7, pak dopolední spánek, oběd, odpolední spánek a pak šel spát zase kolem té 7-8 večer. Ale po pár měsících to přešlo a teď už dlouho spí jenom jednou denně.
Mně se to tedy normální nezdá, i když druhé dítě bylo dost spavé, tak tohle mi přijde opravdu hodně. Naopak bývají v tomhle věku k nezastavení. Neříkám, že to musí něco znamenat, ale konzultovala bych to s dětským lékařem.
Mne to taky neprijde uplne v poradku. Ale pockala bych treba mesic a jestli se to neupravi, tak bych si asi vyzadala nejake krevni testy. Prece jen tato mira spanku je typicka tam pro dite stare treba 2 mesice, takze bych to sledovala.
Hele, znam par takovych deti, jedna znama rikala, ze dceru az do 4 let temer nezazila v bdelem stavu, druha mela podobne spiciho chlapecka - tomu budou 4, spi 3 hodiny po obede a ve 20 uz jde zase spat.. Spoluzacka ze stredni mela tri takove kluky, porad se mi divila, ze nic nestihnu, a pak se ukazalo, ze jejim detem je 6,4,2r a vsichni spolecne spi kazde odpoledne 3.5 hodiny. To bych taky mela uklizeno.
Ja mam deti na opacne strane Gaussovky, mne to normalni neprijde. I v tech nejlepsich obdobich jsme se u zadneho z deti nedoslali pre 11 z 24 hodin. Spis spi tak 9h a odpoledni spanek zrusily vsechny okolo 2r.
Edit. Ale vlastne u vas je to z niceho nic, to je takove zvlastni. ![]()
Malá v roce měla dvě spaní přes den po cca 2 hodinách a v noci spala dejme tomu 12 hodin rychle to pak přeslo v jeden spánek který ale i teeď v 2,5 letech má často k 3 hodinám a v noci spí 10-11 hodin.
Ja bych se dost ridila tim, jestli jde o zmenu v chovani anebo jestli je to spave dite odmalicka. Pokud jde o zmenu v chovani bez zavislisti treba na predchozi nejake nemoci apod., tak bych urcite zpozornela. Zvladt pokud nejde o nejaky kratkodoby vykyv.
Mám dvě nespavé děti - v roce noční spánek 9-10 hodin + 2 hodiny spánek po obědě, v součtu tedy nějakých 11-12 hodin za celý cyklus. A to jeden běhal - doslova běhal - od 10 měsíců. Takže kdyby mi takhle spalo třetí dítě, bála bych se, že je nemocné.
A pokud se tak stalo náhle a není to jeho běžné spaní, tak bych se asi doktora zeptala, jestli je dítě ok.
Zdá se mi to taky docela dost… Moje dcera spalavv tomhle věku taky dvakrát přes den, ale ráno vstávala v 5, takže v 10 už byla hotová… A pak ještě na chvíli odpoledne, ale pak byl zase problém večer s usínáním, byl to takovej začarovanej kruh
…každopádně váš případ mi přijde fakt docela extrém, takže pro klid duše bych zavolala doktorce a zeptala se jí, co si o tom myslí, aspoň budete mít jistotu, že jste nic nezanedbala ![]()
Každý děťátko je jiný. Mě třeba dcera v roce nespala už ani po obedě.
Proto bych se na tvém místě netrápila. Spinká, protože potrebuje spinkat ![]()
Dcera ještě ve třech letech spala 11 hodin v noci a 3 přes den. Některý děti jsou spáči. Ale pokud je to takhle z ničeho nic, tak bych se asi zeptala dr.
Řídila bych se tim, jestli je to spáč od narození, nebo až teď najednou. Krevním testem nic nezkazíte. Pokud by bylo vše ok, radovala bych se
ja mam ten opačný extrem, u nás se málokdy vstava po šesté a usina před devátou.. a spánek celou noc neznám už 6 let..ale mam 3 deti, každé ma ruzne období, kdy sli lip a hur, vstava dřív s později, usíná dřív a později… aktuálně je nejhorší pozdní usínání u nejmladší, brzké vstávání u nejstaršího a noční buzení u prostředního. Od každého něco ![]()
Je mi 28 a zvládám spát 14 hodin v kuse
a jak je mi pak krásně
Pokud je jinak zdravá, neřešila bych…
Syn byl od mala spáč, i teď ve svých 5 letech spí 12 h v kuse (zavřená školka mu vyhovuje, konečně se pořádně prospí
). V tom roce spal přes noc 20:00 - 8:00 h, a po obědě mu nedělaly problém 3 hodiny spánku. Takže celkem 15 h také prospal.
Rok a pul stare dite. Spi od 18:30 7:15 tzn skoro 13 hodin. Pak je bdela do pul 12 to jsou 4 hodiny, pak spi 2-2,5h a pak je opet bdela 4 hodiny. Dyl nevydrzi ani kulovy
me to tak hrozny neprijde kdyz mam o 7 mesicu starsi dite
spala byla odjakziva.
vic nez fyzicky se unavuje psychicky. Je strasne sikovna a ucenliva a predbehne lecktere dite dvoulete v dovednostech a chapani.