Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Herminka píše:
@fletnicka Náš pediatr taky mluví v souvislosti s očkováním o zákoně, přitom oba víme, že jet o jen vyhláška. Ale onehdy, když jsem zase u Priorixu naopak vyhláškou argumentovala (tím, že nestanovuje horní hranici), řekl, že zase dle úmluva o právech dítěte říká, že dítě má právo být chráněno před nemocemiTady nevím, co je výš.Ale proč hlavně píšu - dnes jsem se synem byla na 18měsíční prohlídce (s tím, že v 15 měsících jsem očkování odložila, oni řekli, že se mám ozvat, až budu chtít naočkovat, a tím jsem to považovala za vyřízené), dr. se mě zeptal, kdy naočkujeme, tak jsem řekla, že ve 2 letech (ale raději bych odkládala daleko víc) a on, že mě musí nahlásit na městský úřad, že je to jeho povinnost. Je to skutečně tak? Setkala jste se s tím některá a pokud ano, jaký byl postup? Díky.
Herminko, mam pocit, ze jedine kam te muze nahlasit je na socialku, pokud ma pocit, ze dite zanedbavas. Jinak jsou to osobni informace, ktere nesmi predavat tretim osobam. Jinak ve vasem pripade, i kdyby to udelal, by nemel byt problem. reknes, ze ockovani neodmitas, jen jsi se ho rozhodla oddalit.
Vic by me nakrkl tou umluvou o pravech. Ty jsi zakonny zastupce ditete, takze o tom rozhodujes ty (a otec ditete). Ne on.
@MaeGandal píše:
Herminko, mam pocit, ze jedine kam te muze nahlasit je na socialku, pokud ma pocit, ze dite zanedbavas. Jinak jsou to osobni informace, ktere nesmi predavat tretim osobam. Jinak ve vasem pripade, i kdyby to udelal, by nemel byt problem. reknes, ze ockovani neodmitas, jen jsi se ho rozhodla oddalit.
Vic by me nakrkl tou umluvou o pravech. Ty jsi zakonny zastupce ditete, takze o tom rozhodujes ty (a otec ditete). Ne on.
Já si to tu právě hledám, on asi myslí sociálně právní ochranu dětí, jak jsem vyčetla na stránkách našeho MÚ. Ale právě furt nevím, jak je to s tou povinností nahlásit. Pocit zanedbání by mít neměl, dítě přišlo čisté, spokojené, bez modřin. Ale já jsem holt jediná matka, která dělá problémy ![]()
Tou úmluvou mě taky nakrkl, teda spíš tím, že jsem se ptala, proč to většina pediatriček ve vedlejším městě odkládá úplně bez problémů, na což on odpověděl, že mu to jako lékaři nedá svědomí a že má za dítě zodpovědnost, na což jsem mu odpověděla, že hlavní zodpovědnost leží na nás jako na rodičích. A do toho se vmísila sestra, že když jsou rodiče nezodpovědní, pak jsou tu oni ![]()
@mikitaa píše:
tak oni ty vyhlasky jsou soucasti zakona asi ne? jinak nase dr. s odsunem zasadne nesouhlasila…ze to nedela a stejne se to dat musi..hrali jsme nemoc..pak jako ze sem zapomela..apodsestra volala kazdou chvilku..jak kdyby ji kuli tomu nekdo mel utrhnout hlavu.
Jak dlouho se ti to podařilo tímto stylem odkložit? ![]()
@luciezesvetic píše:
Jak dlouho se ti to podařilo tímto stylem odkložit?
no ja to resila vzdy kdyz volala sestra…jsem na navsteve u matky v jinym meste, mala ma rymu…je ja zapomela…no a zas ma rymu…a ted jsme na dovoleny..chtela ji to dat s posledni hexou..coz sem razne odmitla…takze od te doby..cca necely rok. ale mame extra akcni sestru..nevim jestli jinde takhle vyvolavaji.
Herminko, taky nechápu proč na MÚ? se asi spletl, ne? taky budu chtít toto očkování odložit, a ještě jsem to s dr. neresila, tak doufám, že dopadnu lépe, jak ty.
jednou jsem v nějaké diskuzi četla, že maminka taky chtěla očkovat později, dr. Jí dal podepsat papír, že nechce oočkovat a ona preskrtla a napsala, že chce očkovat, ale později, tak nějak
@mikitaa píše:
no ja to resila vzdy kdyz volala sestra…jsem na navsteve u matky v jinym meste, mala ma rymu…je ja zapomela…no a zas ma rymu…a ted jsme na dovoleny..chtela ji to dat s posledni hexou..coz sem razne odmitla…takze od te doby..cca necely rok. ale mame extra akcni sestru..nevim jestli jinde takhle vyvolavaji.
Tak to jsi dobrá
jsem zvědavá, jestli bude volat nám v 15.m a jak se podaří mě, to oddálit ![]()
@Trolíci, jj, my taky jen povinné(naše Dr. je rozumná),ale mám děti 2 roky od sebe, tak mi to splývá ![]()
@Herminka naší pediatře se to odložení taky nelíbilo. Jsme prej první kdo to u ní odkládá. Ale jdeme na to už na konci září, podle ní musí mít obě dávky do tý doby než bude zápis do školky, jinak nám nevyplní přihlášku
Jinak jsme s chlapem podepsali papír, že nesouhlasíme s očkováním v 15 měsících a že ho odkládáme do konce září. Prý pokud bychom na konci září neřišli, tak by to hlásila na hygienu, aby se ona kryla a neměla z toho průser, kdyby na ní přišla kontrola. Prý na to nemá právo, ale nechci si jí znepřátelit, protože jinak je to super doktorka.
@lucenka píše:
@Herminka naší pediatře se to odložení taky nelíbilo. Jsme prej první kdo to u ní odkládá. Ale jdeme na to už na konci září, podle ní musí mít obě dávky do tý doby než bude zápis do školky, jinak nám nevyplní přihláškuJinak jsme s chlapem podepsali papír, že nesouhlasíme s očkováním v 15 měsících a že ho odkládáme do konce září. Prý pokud bychom na konci září neřišli, tak by to hlásila na hygienu, aby se ona kryla a neměla z toho průser, kdyby na ní přišla kontrola. Prý na to nemá právo, ale nechci si jí znepřátelit, protože jinak je to super doktorka.
na hygienu hlasit nesmi. jedna se o osobni udaje a u vas z hygienickeho hlediska nic nehrozi
U mého synovce byl spouštěčem atypického autismu. Do určitého věku byl naprosto v pořádku, poté začal vykazovat zvláštní chování…
Holky, 6.9. jdeme na 4. hexavakcinu, jak to má maličká napsané v očkováku, a sestřička mi v červenci říkala, ať se rozhodnu, jestli hexu nebo Priorix, aspoň tak jsem to pochopila. Příplatek 1 700,00 Kč za jednu dávku Priorixu.
Veškerá očkování mám konzultovat s naším neurologem, protože malá má „skluz“ v očkování. Začínaly jsme až téměř na půl roce.
Volala jsem mu, on mi řekl, že malá je OK, ať si to rozhodnu, ale že znám jeho názor, jít jen na „státem povinná očkování“.
Máme velmi pokrokovou mudru, takže o každém očkování nám dává letáky, své psaní (vše natištěné, abychom si mohli rozhodnout, co ano a co ne).
Teď se dívám na ten letáček a cituji:
„Priorix-Tetra. Čtyři jednou ranou? Ano. Pro své dítě od 15. měsíce věku můžete zakoupit moderní nadstandardní vakcínu Priorix-Tetra, která šetrně chrání před čtyřmi častými infekčními nemocemi.“
Dále mi sestřička napsala, že se očkují 2 dávky s odstupem 3 měsíců.
Z toho mi vychází, že Priorix asi nebude „ze zákona“.
@lucenka píše:
@Herminka naší pediatře se to odložení taky nelíbilo. Jsme prej první kdo to u ní odkládá. Ale jdeme na to už na konci září, podle ní musí mít obě dávky do tý doby než bude zápis do školky, jinak nám nevyplní přihláškuJinak jsme s chlapem podepsali papír, že nesouhlasíme s očkováním v 15 měsících a že ho odkládáme do konce září. Prý pokud bychom na konci září neřišli, tak by to hlásila na hygienu, aby se ona kryla a neměla z toho průser, kdyby na ní přišla kontrola. Prý na to nemá právo, ale nechci si jí znepřátelit, protože jinak je to super doktorka.
No kvůli MMR-ce mi z hygieny chodil co 14 dní koresponďák ať se dostavíme na očkování. (syn je očkován jen jednou dávkou v cca 4. letech, do Mš chodil od 3 let) Po asi 6 korespondečním lístku jsem zvedla telefon a zavolala na hygienu, že očkovat momentálně nebudu, že dobře vím jaká má můj syn očkování a příjde mi zbytečné takto vyhazovat peníze daňových poplatníku. Paní začala hudrovat, že syn musí být již naočkován, řekla jsem ji že neexistuje horní hranice kdy je nutno tuto vakcínu naočkovat. Chvíli bylo ticho, potom aha vy to víte, tak já to tady poznačím…od té doby mám klid syn má skoro 7 let. Takže bych se vůbec nebála, tady není žádná páka ![]()
@Silky123 píše:
Holky, 6.9. jdeme na 4. hexavakcinu, jak to má maličká napsané v očkováku, a sestřička mi v červenci říkala, ať se rozhodnu, jestli hexu nebo Priorix, aspoň tak jsem to pochopila. Příplatek 1 700,00 Kč za jednu dávku Priorixu.Veškerá očkování mám konzultovat s naším neurologem, protože malá má „skluz“ v očkování. Začínaly jsme až téměř na půl roce.
Volala jsem mu, on mi řekl, že malá je OK, ať si to rozhodnu, ale že znám jeho názor, jít jen na „státem povinná očkování“.
Máme velmi pokrokovou mudru, takže o každém očkování nám dává letáky, své psaní (vše natištěné, abychom si mohli rozhodnout, co ano a co ne).
Teď se dívám na ten letáček a cituji:
„Priorix-Tetra. Čtyři jednou ranou? Ano. Pro své dítě od 15. měsíce věku můžete zakoupit moderní nadstandardní vakcínu Priorix-Tetra, která šetrně chrání před čtyřmi častými infekčními nemocemi.“Dále mi sestřička napsala, že se očkují 2 dávky s odstupem 3 měsíců.
Z toho mi vychází, že Priorix asi nebude „ze zákona“.
To jsou rozdílná očkování Priorix - zarděnky, příušnice, spalničky - povinost očkovat je stanovena vyhláškou, ale lze odkládat, není stanovena horní hranice do kdy se musí naočkovat, jen spodní od kdy se MŮŽE začít
Priorix tetra - spalničky, zarděnky, příušnice a neštovice - neštovice nejsou poviné, je to poměrně nová vakcína, která není „prověřená“ generacemi, já bych svému dítěti v žádném případě nedala
Určitě bych nejdříve naočkovala hexu. Očkování MMR bych odložila min. po 2 roce života, bývá mnohem lépe snášena, jde o živou vakcínu. určitě je nutné aby bylo dítě naprosto zdravé a v dobré kondici, nejlépe po létě(září, říjen)
Jak píše Marie. Hexa a Priorix je něco jiného. Spíš půjdete na Hexu, pak od 15m se dávám Priorix. Tam se musíš rozhodnout, zda klasický Priorix nebo Priorix Tetra, kde jsou navíc plané neštovice. Za mě - očkovat neštovice mi přijde nejzbytečnější očkování (v batolecím věku). Neštovice jsou sice vopruz, být dva tři týdny doma (nebo i dýl s více dětma), zvlášť pro pracující. Ale je to téměř neškodné onemocnění, děti by si taky nějaké nemoci měli prodělat kvuli modulaci imunitního systému. Nehledě na to, že po prodělané nemoci je imunita opravdu doživotní, po očkování nemusí. Dálší argument jsou NÚ očkování.