Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, malému je teď 14 měsíců a já se rozhodla vynechat MMR vakcínu (mám z ní doslova hrůzu), ale přemýšlela jsem, čistě hypoteticky, že pokud malej prodělá přirozeně spalničky, zarděnky i neštovice (v což doufám), ale nedostane přiušnice, tak bych ho asi v pozdějším věku proti nim nechala naočkovat (tak nějak kolem toho 10.roku).nevíte náhodou jestli se dá očkovat samostatně jenom proti přiušnícím?
Já to z hlavy nevím. Zeptej se zde: https://www.emimino.cz/…te-se-56611/.
Pavivac
http://www.sukl.cz/…n/detail.php?…
jinak myslím, že spalničky v dnešní době už jen tak neseženeš.
LucaLuca…ta diskuze je moc obsahla a ja chtela, aby byl muj dotaz videt na prvni pohled…Alpaka…diky za odkaz…to je asi to,co hledam.. ![]()
A proč se vlastně tyhle nemoci začaly očkovat? Žádná z nich mi v dětském věku nepřišla nijak extrémně závažná, nebo proč se to neočkuje až později, když to tedy děti nedostanou?
Spalničky uvídá wikipedia jako jednu z nejčastějších nemocí do 5let, na kterou děti umírají. Nicméně v rozvojových zemích, tady se běží k doktorovi s každým prdem, takže dobře zaléčené by měli být v pohodě.
Popravdě brzké očkování zarděnek a příušnic nechápu, komplikace nastávají spíš v pubertě a v dospělém věku.
V ČEchách je homologovaná vakcína na příušnice i zarděnky, samostatná na spalničky ale není ![]()
Pozor na neštovice, všichni spíš vnímají ty pupínky, ale neštovice jsou opravdu velký záhul pro imunitu, „ideální“ věk na neštovice jsou mezi 3 a 6roky. A i v tomto věku je důležitý klidový režim, neštovice fakt nejsou žádná sranda, ale málokdo si to uvědomuje.
Taky nemáme MMR vakcínu, před dokončením 3.roku ji fakt dávat nechci. Pak se uvidí.
Ptala jsem se dokrotky. Tak prý spalničky mohou být smrtelné, z tím souhlasím. Zarděnky jsou kvuli těhotenství holek. U všech se očkují takto brzy kvuli tomu, že je cílem je časem zcela vymítit, tak jako pravé neštovice. Pokud by se očkovali až v pubertě vymícení by nebylo možné. Příušnice kvuli kluků, proč se dává všem mi nedokázala vysvětlit.
Nás toto očkování čeká taky příští týden, co je na něm tak hroznýho?Neštovice očkovat nenechám prý je to dryák a je lepší je prodělat.
Příspěvek upraven 26.11.11 v 16:07
Tak MMR je taky dryák sám o sobě, je to živá vakcína, podívej se na nežádoucí účinky a hlavně jejich četnost http://www.vakciny.net/…vani/MMR.htm#13
Nechali byste naočkovat nachlazené (rýma, kašel) dítě? Dcera měla v září dva roky, očkování jsme odložili, protože celé jaro marodila. Teď zase dva týdny zdravá, dva týdny smrká a kašle, tak pořád dokola. Doktorka nás už docela nepříjemně uhání, posledně prohlásila, že na to očko zas až tak super zdravá být nemusí
Mě se ten její přístup teda vůbec nelíbí. Za 14 dní tam jdu zas, tak čekám další nátlak.
hašlerka píše:
Nechali byste naočkovat nachlazené (rýma, kašel) dítě? Dcera měla v září dva roky, očkování jsme odložili, protože celé jaro marodila. Teď zase dva týdny zdravá, dva týdny smrká a kašle, tak pořád dokola. Doktorka nás už docela nepříjemně uhání, posledně prohlásila, že na to očko zas až tak super zdravá být nemusíMě se ten její přístup teda vůbec nelíbí. Za 14 dní tam jdu zas, tak čekám další nátlak.
Ne. Nenechala bych naočkovat nudlící dítě, obzvlášť agresivní živou vakcínou. Jinak pro MMR je termín 15-18m DOPORUČENÝ. V zákoně neexistuje žádná zmínka, do kdy má být naočkovaná (na rozdíl od hexy, tam je limit do 18m). Takže neexistuje žádné uhánění, je na tobě, kdy necháš dítě naočkovat.
Alpaka píše:
Ptala jsem se dokrotky. Tak prý spalničky mohou být smrtelné, z tím souhlasím. Zarděnky jsou kvuli těhotenství holek. U všech se očkují takto brzy kvuli tomu, že je cílem je časem zcela vymítit, tak jako pravé neštovice. Pokud by se očkovali až v pubertě vymícení by nebylo možné. Příušnice kvuli kluků, proč se dává všem mi nedokázala vysvětlit.
Tak koukám, že spalničky se očkují samostatně (nebo tedy očkovaly) už dlouho, tak to jsem je s něčím zaměnila… škoda, že samostatná vakcína není už k dispozici.
Gladys píše:hašlerka píše:Ne. Nenechala bych naočkovat nudlící dítě, obzvlášť agresivní živou vakcínou. Jinak pro MMR je termín 15-18m DOPORUČENÝ. V zákoně neexistuje žádná zmínka, do kdy má být naočkovaná (na rozdíl od hexy, tam je limit do 18m). Takže neexistuje žádné uhánění, je na tobě, kdy necháš dítě naočkovat.
Nechali byste naočkovat nachlazené (rýma, kašel) dítě? Dcera měla v září dva roky, očkování jsme odložili, protože celé jaro marodila. Teď zase dva týdny zdravá, dva týdny smrká a kašle, tak pořád dokola. Doktorka nás už docela nepříjemně uhání, posledně prohlásila, že na to očko zas až tak super zdravá být nemusíMě se ten její přístup teda vůbec nelíbí. Za 14 dní tam jdu zas, tak čekám další nátlak.
Tak bych nenechala, ještě mě doktorka upozorňovala, že fakt musí být 100% zdravý, že je to živá vakcína… ale když vidím jak teď není zdravotně v pohodě po hexe, tak uvažuju o odložení. Budu to muset nastudovat, moc se v tom nevyznám, jsem pro očkování, ale tak aby to mělo pokud možno maximální efekt a minimální rizika… já vím, to je utopie, ale zkusit se k tomu ideálu přiblížit.
j.a.n.i1 píše:Alpaka píše:Tak koukám, že spalničky se očkují samostatně (nebo tedy očkovaly) už dlouho, tak to jsem je s něčím zaměnila… škoda, že samostatná vakcína není už k dispozici.
Kdyby byla samostatná, byla bych ji dala, i jsem scháněla info, zda je v nějakém z okolních států, ale nejbližší jsem našla v UK ![]()
j.a.n.i1 píše:Gladys píše:Tak bych nenechala, ještě mě doktorka upozorňovala, že fakt musí být 100% zdravý, že je to živá vakcína… ale když vidím jak teď není zdravotně v pohodě po hexe, tak uvažuju o odložení. Budu to muset nastudovat, moc se v tom nevyznám, jsem pro očkování, ale tak aby to mělo pokud možno maximální efekt a minimální rizika… já vím, to je utopie, ale zkusit se k tomu ideálu přiblížit.hašlerka píše:Ne. Nenechala bych naočkovat nudlící dítě, obzvlášť agresivní živou vakcínou. Jinak pro MMR je termín 15-18m DOPORUČENÝ. V zákoně neexistuje žádná zmínka, do kdy má být naočkovaná (na rozdíl od hexy, tam je limit do 18m). Takže neexistuje žádné uhánění, je na tobě, kdy necháš dítě naočkovat.
I na těch vakciny.net píšou, že nežádoucí účinky klesají s věkem, dost jsem četla názor, že bezpečnější je až po 2.roce.