Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj snazilky, tehulky, maminky a ostatni…,
Konecne se mi podarilo jaks taks presvedcit manzela, ze bychom meli zacit uvazovat o miminku. (Tahne mi uz na 30…:-() Chtela bych jen poprosit o radu, co delat, abych ja i telo bylo pripraveno. Jist vitaminy?, jake?, od kdy?, cvicit?, … proste co je treba udelat, aby mimi bylo oki?
Diky za rady.
Ahoj,
moc Ti neporadím, že nekouřit a pod. určitě víš, nějaké speciální cvičení podle mého není moc důležité. Jen jednu drobnost, ale důležitou: jíst už před otěhotněním a hlavně v prvních měsících těhotenství kyselinu listovou. Snižuje to riziko vrozených vad. Je bohužel potřeba jí jíst hodně, takže se to nedá jen ze zeleniny, ale je volně prodejná v lékárně (je i součástí tabletek pro těhotné).
Eva
Ahoj,
nezapomeň také, že se to netýká pouze Tebe, ale i tvého partnera. Takže ho přeorientuj na trencle a ať zapomene na rifle. Také se doporučuje zinek+selen+Q10.
Přeji brzký úspěch ![]()
PS: Vitamíny začněte užívat asi 3 měsíce před snažením.
Ahoj Kolokanku,
důležitá je kyselina listová a vitamín E. Můžu doporučit CALIBRUM BABYPLAN obsahuje důležití vitamíny v období před a během 3 měsíců těhotenství. Tuším, že obsahuje železo, kys. listovou, vitmín E, vápník a jód. Více na:
http://www.calibrum.cz/vitaminy.asp?…
A jak tu uvedla Bosorka, nesmíš zapomenout i na svého partnera.
Přeji brzké bříško. ![]()
Jeny
Ahoj klokánku,
kyselinu listovou určitě dopředu, ať jí máš pro mimi připravený dostatek. A samozřejmě vyváženou stravu, aby se tělo pročistilo a mělo dost vitamínů, minerálů apod.
No a jinak samozřejmě hlavně POHODU a klídek a neupínat se na mimíska - to to pak jde daleko hůř. Nám se osvědčilo naplánovat si spoustu věcí, včetně přestavby bytu - a otěhotněla jsem hned napoprvé ![]()
Držím palečky, ať to brzo vyjde a s věkem buď v klidu. Mně je 31 a taky čekáme teprve první dítě. Ale aspoň jsem se dosyta vyskákala a teď si těhotenství patřičně užívám ![]()
Tak hodně štěstí!
Tereza + 32tt
Diky za rady, holky.
Tu psychickou pohodu se ucim
, nejvic me o ni vzdycky pripravi tchyne. Musim byt odolna, nebot manzel chodi kazdy den domu tak okolo pul osme, tak se musim pripravit na to, ze budu na vse vicemene sama. Navic ted mam nejake problemy v praci a tak nevim, jak tehu a jak prace. Ale dik, i ta priprava je docela potesujici a prijemna.
kl.
Cauko Klokanku,
moc me tesi, ze se na tehotenstvi pripravujete a neponechate nic nahode. Cetla jsem nektere prispevky a Kyselinu listovou muzu jen doporucit. Melo by se s ni zacit 4 tydny pred planovanym tehotenstvim a brat i pri kojeni. Ja jsem ted ve 25 tt a beru 1 tabletku denne. Jak uz vis, pro vyvoj plodu je to to nejlepsi. S Calibrem mam bohuzel spatnou zkusenost, mamka mi to poridila a bylo mi z toho spatne. Je to ale individuelni, na tebe to muze reagovat jinak. Jinak jsem mivala krece a doktorka mi rekla, ze to muze byt z predavkovani vapnikem (To obsahuje Calibrum). Takze jsem zustala u kyseliny listove + magnesium.
V zari 2000 jsme prisli o prvni miminko, nebilo mu srdicko. 3,5 roku jsem brala antikoncepci a po vysazeni v dubnu 04 jsem se zacala pripravovat kyselinou listovou. Prvni mesic jsem zjistovala, jak mi naskoci ovulace. Rano merila teploty a 2 mesic, byla na nejvyssim stupni -pres 37C, zkusili jsme to, zaroven jsme pred tim s manzelem nemeli styk, aby bylo sperma vyzrale. Od 31. 5. 04 si muzeme gratulovat, je to nas prvni tehotensky den.
Preju Vam oboum, at se vse vydari a Vy mate brzy krasne, zdrave miminko!!!!
Tehulka Iva