Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Zdravím, je tady někdo, kdo podstoupil urodynamické vyšetření? Zajímá mě, jaká je předtím nutná příprava? Doktor mi při odchodu řekl, ať se na to u sestry objednám, tak jsem to udělala. Ona mi jen řekla, ať příjdu s plným močovým měchýřem. Teprve doma jsem googlila a dočetla jsem se, že,,je nutné, mít moč sterilní (testy mi nedělali) a vyprázdněný konečník." A to mě zajímá. Pily jste předtím projímadla? Klistýr? A je možné to udělat, když nepříjdu s plným močovým měchýřem, jak po mě sestra chtěla? Řeším, že čůrám snad každých 20 minut po 20-50ml, nejsem schopna se před cestou k doktorovi nevyčůrat, cestu bych nevydržela, udělají mi to vyšetření i tak? No a jinak budu ráda za jakékoliv vaše zkušenosti a pocity, jsem z toho nervózní.
Ahoj, byla jsem na urodynamickém vyšetření 3-krát a žádnou přípravu jsem mít nemusela. Jednou mi taky řekli, že mám mít plný močák, ale to taky nezvládám, zvláště, když jsem tam čekala, taky lítám pořád. Takže jsem se akorát chvíli před vyšetřením vyčůrala. Projímadlo a klistýr je podle mě blbost, to po mně nikdy nechtěli. Ono se to skládá z uroflowmetrie, kdy čůráš jakoby do takového wc a pak z cystometrie, kdy ti postupně plní vyprázdněný močák fyziologickým roztokem a ty říkáš, kdy cítíš první nucení, střední nucení a kdy už to nemůžeš vydržet atd… Když jsem tehdy měla ten močák prázdný, tak mi prostě první udělali cystometrii, takže ho naplnili a pak jsem se měla vyčůrat. Kdybych přišla s plným močákem, asi by to udělali opačně. Každopádně držím palce.
Plný moč. měchýř jsem nemusela mít.
Přišla jsem, dali mi kelímek na vzorek moči, udělali orientační vyšetření proužkem, jestli nemám zánět, udělali ultrazvuk.
Zavedli cévku, vypustili zbytkovou moč (měla jsem 200ml, která nešla vymočit) a postupně začali močový měchýř plnit a musela jsem hlásit pocity, kdy cítím, že se mi chce močit málo, kdy už bych šla a kdy nemůžu vydržet. Do toho jsem měla občas zakašlat.
Při plném močovém měchýři jsem se měla vymočit (uroflowmetrie) - to mi nešlo, tak mi pak močový měchýř vypustili tou samou cévkou, kterou jsem měla stále zavedenou.
Zdravím, je tady někdo, kdo podstoupil urodynamické vyšetření? Zajímá mě, jaká je předtím nutná příprava? Doktor mi při odchodu řekl, ať se na to u sestry objednám, tak jsem to udělala. Ona mi jen řekla, ať příjdu s plným močovým měchýřem. Teprve doma jsem googlila a dočetla jsem se, že,,je nutné, mít moč sterilní (testy mi nedělali) a vyprázdněný konečník." A to mě zajímá. Pily jste předtím projímadla? Klistýr? A je možné to udělat, když nepříjdu s plným močovým měchýřem, jak po mě sestra chtěla? Řeším, že čůrám snad každých 20 minut po 20-50ml, nejsem schopna se před cestou k doktorovi nevyčůrat, cestu bych nevydržela, udělají mi to vyšetření i tak? No a jinak budu ráda za jakékoliv vaše zkušenosti a pocity, jsem z toho nervózní.