Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Už dost dlouhou dobu mi vadí kvalita oblečení v obchodech obecně. A teď nemám na mysli jenom Tesco nebo tržnici, ale i dražší oblečení.
Nejsem schopná např. sehnat pro sebe nebo pro manžela svetřík, který by za za rok max. za dva nežmolkoval.
Ať jdu, kam chci, tak jsem fakt ještě neměla (až na výjimky) štěstí. Kupuju v normálních kamenných obchodech, před rokem jsem manželovi koupila krásný svetr v kamenném obchodě za 1500 - dnes se už začíná žmolit.
Mám značkovou mikinu - po dvou letech opět žmolky… A víte, co je největší sranda? Že manžel má ještě pár kousků oblečení (trička, svetr) po svém otci (ccca 25 let staré) - nosí je na zahradu, ale!!! na oblečení není jeden jediný žmolek, i když jsou barvy již vybledlé. Dřív prostě uměli vyrobit kvalitní boty i oblečení, ale dnes děs a hrůza. Už mě fakt nebaví vybírat v obchodech pěkné kousky a platit za ně, když vím, že je budu mít max. dva roky.
A obchodníci jsou ještě mnohdy tak drzí, že člověku řeknou, že žmolení je normální a že si mám za rok koupit svetr nový. Jasně, hlavně aby to člověku moc dlouho nevydrželo a kupoval pořád nové a nové věci. ![]()
Takže otázka na vás. Kde nakupujete KVALITNÍ svetry/trička, které i po pár letech vypadají dobře? Za kvalitu jsem ochotná si připlatit, ale je fakt, že pět litrů za hadr dávat nehodlám.
Pro sbe do práce kupuju trička Favab, některé mám už pár let většina je pořád hezká (ale ne všechny)
Těžko říct. Mám zkušenost, že v jednom obchodě od stejné značky je jedno oblečení dobré a vydrží a po druhé je hadr.
Kupuju v espritu a bez problému
ale jako šatník obmenuji - nebavilo by mne nosit pět let stejný svetr. Možná tak pak pod bundu na ven a tam je to zase fuk.
@Tichošlápek píše:
Kupuju v espritu a bez problémuale jako šatník obmenuji - nebavilo by mne nosit pět let stejný svetr. Možná tak pak pod bundu na ven a tam je to zase fuk.
Díky, zkusím. Pokud je kousek kvalitní, pěkný a sluší mi, tak ho chci právě nosit i po pěti letech. Navíc je spousta klasických kousků, které prostě ze šatníku nevyřadím, protože jsou stále třeba - např. hladký propínací černý nebo bílý svetřík.
@Adrasteia No vidíš, objevilas díru na trhu, můžeš začít podnikat
.
Ale máš pravdu. Oblečení, obuv (zde se dají najít čestné výjimky) a spotřebiče se prostě dělají v kvalitě spotřebního zboží. Pobavily mě boty za 2,5 tisíce, doma jsme si přečetl, že jsou v kategorii,,vysoce módní obuv" a tak se vlastně nedoporučuje je nosit na chození venku
Nebo jsem přestal kupovat obleky od jedné známé české firmy. Oblek stojí kolem 15 tis, vydrží jednu sezonu (cca 15-20 nošení), pak už je to na něm vidět. Takže buď za 17 tis si nechám uští na míru z kvalitní látky (vydrží opravdu roky), nebo jdu za socku v obleku dovezeném z rumunské výroby, který stojí třetinu oproti té české firmě a vydrží o půl roku dýl…
Zežmolkuje ti i svetr, který si sama upleteš. Dá se koupit žmolkovač, takový přístroj, kterým pojezdíš svetry nebo mikinu a od ty žmolky odtrhne/odstřihne. A kousek vypadá skoro jako nový
Horší je to s kvalitou triček. Mám pocit, že kdejací Vietnamci mají trička z pevnější látky než „značkové“ obchody ![]()
Zkušenost mám asi podobnou. Na druhé straně mi to nevadí, neb jsem ten spotřebitel, který rád šatník obmění, ALE ten neobsahuje svetry za tisíce. Chci říct, tu částku prostě nedám, protože nedůvěřuji, že… to vydrží.
@Premek_Orac píše:
@Adrasteia No vidíš, objevilas díru na trhu, můžeš začít podnikat.
Ale máš pravdu. Oblečení, obuv (zde se dají najít čestné výjimky) a spotřebiče se prostě dělají v kvalitě spotřebního zboží. Pobavily mě boty za 2,5 tisíce, doma jsme si přečetl, že jsou v kategorii,,vysoce módní obuv" a tak se vlastně nedoporučuje je nosit na chození venkuNebo jsem přestal kupovat obleky od jedné známé české firmy. Oblek stojí kolem 15 tis, vydrží jednu sezonu (cca 15-20 nošení), pak už je to na něm vidět.Takže buď za 17 tis si nechám uští na míru z kvalitní látky (vydrží opravdu roky), nebo jdu za socku v obleku dovezeném z rumunské výroby, který stojí třetinu oproti té české firmě a vydrží o půl roku dýl…
No, tvl, to je fakt drzost…
S těmi spotřebiči máš taky pravdu. Jeden můj příbuzný se zabývá programováním a říkal, že pořád dostává nabídky, aby programoval tzv. kur. vítka - program, který se automaticky vkládá při výrobě do většího spotřebiče - např. lednice - a postará se o to, aby spotřebič vydržel max. 6 let. Oprava je pak samozřejmě jen o pár korun levnější než nový spotřebič. ![]()
Tak ja zmolky jednou za cas „ojedu“ timhle strojkem a svetry jsou i po 2-3 letech jako nove ![]()
https://www. amazon. de/gp/aw/d/B00171UT6Q/ref=mp_s_a1_1?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85Z%C3%95%C3%91&qid=1480588069&sr=8-1&pi=SX200_QL40&keywords=fusselrasierer&dpPl=1&dpID=41v3szdANQL&ref=plSrch
Hmmmm tak mi ten link nejde zkopirovat… ale zadejsi na www.amazon.de hledat Fusselrasierer
Bohuzel nevim jak se to jmenuje cesky… zadny velka investice a rozhodne se na svetry vyplati ![]()
Příspěvek upraven 01.12.16 v 11:32
@Petule030 píše:
Zežmolkuje ti i svetr, který si sama upleteš.Dá se koupit žmolkovač, takový přístroj, kterým pojezdíš svetry nebo mikinu a od ty žmolky odtrhne/odstřihne. A kousek vypadá skoro jako novýHorší je to s kvalitou triček. Mám pocit, že kdejací Vietnamci mají trička z pevnější látky než „značkové“ obchody
Jen pokud je upletený z vlny, kterou jsi koupila v současné době. Jak už jsem psala, manžel má 25 let starý svetr a moje mamka ještě má nějaké starší svetry cca 30 let a vypadají výborně. Tenkrát nebyl výběr, ale kvalita dokonalá. Pamatuju si, že moje babička měla ve skříni svetry staré čtyřicet let a proti těm dnešním „dvoletým“ vypadaly skvěle a bez žmolků. Ale kdo by takové chtěl vyrábět, že? ![]()
Taky mám doma pár kousků, kterým už dokonce 35-40 let, a jsou k nerozeznání od věcí, kterým je rok (např. pár svetrů a kožený kabát, který mi v práci všechny kolegyně záviděly).
Z nových věcí můžu s klidným svědomím doporučit svetry Kama, jsou neskutečně teplé a kvalitní, ale netuším, jestli dělají i jiné než sportovní motivy, a cena odpovídá kvalitě (je tedy dost vysoká).
@zrcadlo píše:
Taky mám doma pár kousků, kterým už dokonce 35-40 let, a jsou k nerozeznání od věcí, kterým je rok (např. pár svetrů a kožený kabát, který mi v práci všechny kolegyně záviděly).
Z nových věcí můžu s klidným svědomím doporučit svetry Kama, jsou neskutečně teplé a kvalitní, ale netuším, jestli dělají i jiné než sportovní motivy, a cena odpovídá kvalitě (je tedy dost vysoká).
Díky za tip. Spíš bych ale do práce potřebovala nějaké elegantnější a měně teplé. ![]()