Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
On to má nachystané. Má se obléct a najíst. To ho fakt mám oblékat a krmit?Mimochodem, má na to hodinu.
ani omylem, oblečené jí chystám, obléká se sama, jediné, z čím jí pomáhám jsou silonky, když chce jít v šatech. Jí samozřejmě sama. Obléká a obouvá se sama, aktovku si nosí sama. V podstatě jí ráno jen češu, má dlouhé vlasy a dočišťuju zuby. Takže ne, rozhodně z ní nedělám neschopného blbečka, abych ji v šesti letech oblékala a krmila. Tréninky má 5× týdně, ani bych to nenazývala kroužkem, protože jsou to fakt sportovní tréninky.
A když musím něco opakovat 10×, zařvu taky. A rozhodně nemám pocit, že bych byla špatná máma a dítě mi v deseti skočilo pod vlak.
Muj tretak se uz konecne zklidnil a nechova se tak, jak pises, ale zacal se tak chovat cerstvy prvnak prostredni, do te doby zlaticko.
Taky mam jen jedny nervy, snazim se movorit klidne, ale kdyz uz nemuzu, tak to zretelne cedim mezi zatate zuby a nekdy treba trisknu do gauce se slovy „takhle me stves“.
Dva krouzky maji deti bezne, moje jich mely v prvni tride 5. Zaleti samozrejme, jak to zvladate, ale v prvni tride je to uceni sranda, na krouzky cas je.
tez se snazime vest deti, aby si chystaly obleceni a namazaly rohlik, ale je to nutnost - mame tri a proste to nejde vsem jim posluhovat. Nekdy je ta nutnost docela vyhodna.
Jo a to prosím mé šestileté dítě odjíždí v sedm sama meziměstským autobusem do školy, naštěstí ráno jede se sestrou, odpoledne se vrací už sama, prostě jde sama z družiny na zastávku, sami si musí pohlídat, že nastoupí do správného autobusu a sama musí vystoupit na správné zastávce. Hele a kupodivu jediný problém, A ráno nedostává čas navíc, natrénovala jsem ji tak, že od vstávání do odchodu to dávají za 25 minut. A to jen kvůli starší, ta je takový ten ranní pomalý tvor kterému řeknu 10× dělej, malá by to dala za 20minut. Už takhle vstává v půl sedmé, takže budit ji dříve mi přijde nesmysl, to jsem i raději naučila, že ráno se prostě dělá.
Mam skolkove deti. Obe se rano oblecenou, vezmou si neco k jidlu, vycisti zuby, ustelou postele.
Nechapu, proc bys mela takhle obstaravat skolni dite. A taky rvu, kdyz neco rikam po paty. Kdyz to nejde po dobrym, tak co jako. Tchyne at si trhne. S klukem promluv v klidu. Vysvetli mu, ze uz je velky, a rano je fofr a byla bys moc rada, kdyby ti rano pomohl tim, ze se obstara. Ze by ti tim moc pomohl. Tohle pochopili i moje deti a proste funguji.
Dva krouzky mi prijdou v pohode, do skoly chodi s nekym ze skolky? Neter mela posledni rok ve skolce jeden treninkovej den ve skole, tak v podobnych pripadech to snad neni moc zmena, ktera by s ditetem mohla tak zamavat… Tchyne by po ranu nemohla pomoct, aby to teda mladej zvladal vic v klidu?
Jo, dneska se s dětmi zachází, jak s malovaným vajcem. V šatně ve školce se děti běžně „oblékají“ samy. Pak ti tchyně přijde v jeho 19 nacti a řekne ti, že ta maturita ho moc stresuje tak proč ho neomluvis. ![]()
Moc děkuji za odpovědi. Užší fakt nepřipadá tak děsně. V noci jsem nad tím přemýšlela a opravdu mi to nepřipadá tak zle. Ani to rvani. Tchyně nepomůže. Ona má problém i pohlídat 10 minut mezi mým odjezdem na kroužek a příjezdem tatínka. To beru tak, že jsou to naše děti a naše starost. Ona jen podporuje malého v tom, že je ještě malý. Když po něm něco chci, tak se ozval, že on je ještě malý a nemusí. Jinak s dětmi je cca 10 minut obcas, když tam zajdou cestou ze školy. A to jen přes zimu. Ono je to s tchyni trochu složitější, ale i to s mojí mámou. Řekněme, že naše děti mají babičky víceméně jen na ukazovali fotek známým a chlubeni se.
@Anonymní píše:
On to má nachystané. Má se obléct a najíst. To ho fakt mám oblékat a krmit?Mimochodem, má na to hodinu.
Nekouka na pohadky? Ja taky rikam 5×, nez se vubec zacne neco dit, ale vypravuju dceru jen jednou tydne, tak me to nerozhodi. Ale dopotucil bych pohadky zapnout az bude pripraveny…a zbyde-li mu na ne cas.
asi bych si s ním zkusila sednout a promluvit.
Třeba nastala nějaká změna ve škole.
@Jjanek píše:
Nekouka na pohadky? Ja taky rikam 5×, nez se vubec zacne neco dit, ale vypravuju dceru jen jednou tydne, tak me to nerozhodi. Ale dopotucil bych pohadky zapnout az bude pripraveny…a zbyde-li mu na ne cas.
jakože se ráno ve všední den kouká na televizi? ![]()
@růžový achát píše:
Nejsi příšerná, nam to podobně akorat už kluka v pubertě a nedělam nic jiného než tvrdě buzeruju, to by totiž nezvládal nic, takže vydrž a bacha ať se nezačne počůravat ještě tchyně.
.Hlavu vzhuru, bude hůř!
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebovala bych se asi spíš vypovídat. Jsem matka dvou dětí, jedno je roční a druhé čerstvý školák. Poslední dobou je toho na mě nějak moc. Jedno dítě nastoupilo do školy. Já chodím na částečný úvazek do práce, ale to je jen 12 hodin týdně a spíš abych měla nějaký kontakt s oborem. Být tři roky doma je u nas profesní sebevrazda. Roční chodí na tu dobu do miniskolky. Bylo to tak i předchozím.
A teď k problému. Školák se za poslední měsíc dost změnil. Je drzý, odsekava, všechno musím říct pětkrát než poslechne. Proto se občas neudržím a zaevu. Je pravda, že je to tak 4× do týdne. Posledni týden se několikrát pocural. Jednou cestou z herny, pak na chalupě, potom na kroužku a naposled v družině. Je to tedy 4× za 10 dní. Když se zeptám proč, prý to nestíhá.
Dneska na mě ale nastoupila tchyně, že s ním mluvila a prý se pocurava, protože se mě boji. Já jsem vztekla a pohodlná a musím se změnit. Ano, občas zarvu. To přiznávám, ale až když něco opakuji popate nebo fakt chvatam a on nedělá nic. Bylo mi vysvětleno, že toho chci moc. Přece nemůžu chtít, aby se v první třídě ráno sám oblékal a nosil si tašku. Mám mu se vším pomáhat. On je jeste malý. Navíc ho pretezuji kroužky. Chodí plavat a na angličtinu. Oboje dělá od školky. Akdyz se nezmění, může v deseti letech skočit pod vlak nebo si něco udělá. Obrecela jsem to. Chci se zeptat, fakt myslíte, že bych mohla být tak příšerná? Pomáháte prvňáčků s oblikanim, snídani a tak?
Nepomaham. Tasku ji nenosim. Rano decka probudim. Sama se chystam, pak jdu dolu do kuchyne, kde chystam snidani a svaciny. Tam se sejdeme.
Vzhledem k plavani, tak si rikam, jestli neni dite zachlazene.
Ty nekric, protoze tim nic nevyresis.
@terinka4444 píše:
jakože se ráno ve všední den kouká na televizi?
Ctvrtacka a predskolak vychazi 20 minut po nas (nez ja a prvnacka). Pohadku si chvilku pri snidani pusti. Nemam s tim problem.
Tak zkus místo křiku spíš motivovat a pochválit. Třeba mu ukaž na hodinách, co má mít hotové, když bude ručička tady a tady, tak má být najezený. Když tady a tady, má být oblečený. Můžeš mu za ty dílčí úspěchy dávat malou odměnu (zkus sama přijít na to, co). Za určitou dobu si ty návyky pak sám osvojí.
Každé dítě je jiné - to, že některé ty věci zvládalo ve třech letech, neznamená, že to tvoje to musí umět taky. některé potřebují delší čas, dítě není kůň pod drezurou, musí si ty návyky vytvořit a osvojit a na to je potřeba čas - hlavně od dospělých - aby nespěchali a vysvětlovali.
Řveš pomalu denně a dítě se začlo počurávat, něco v pořádku není.