Příspěvek na bydlení bez elektřiny
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@Anonymní píše:
Je možnost čerpat příspěvek na bydlení i bez elektřiny? Nebo to musí být vždy součástí a musí se dokládat výpis o tom, že platím zálohy?
Samozřejmě můžeš vykazovat náklady na bydlení i bez platby záloh na „elektřinu“. Dokonce musíš, pokud žádné zálohy neplatíš. Ale to se rozumí samo sebou: vykazuješ jen skutečně uhrazené částky v předchozím období. Snad sis to nepředstavovala nějak jinak?
Elektřinu (správněji službu „umožnění odběru elektřiny“) ti poskytuje pronajímatel jako jednu ze služeb spojených s užíváním bytu. Elektřinu tedy nesmíš úřadu vykazovat v energiích. Tam by patřil pouze plyn a elektřina odbírané přímo nájemcem na základě smlouvy s dodavatelem.
Tudíž nemám v bankovnictví možnost výpisu, zš každý měsíc posílám 1500 zálohy.
Jestliže posíláš pravidelně zálohy na služby podle předpisu služeb od pronajímatele, pak tyto částky samozřejmě vykazuješ jako náklad na bydlení. Totéž platí pokud něco hradíš pronajímateli „z ruky do ruky“ a on Ti vystavuje příjmový doklad. Pak úřadu předkládáš tyto papírové doklady. Neexistuje povinnost hradit příjemci na bankovní účet.
Jsi povinna předložit úřadu i rozpis (předpis) záloh na služby spojené s užíváím bytu, vystavený pronajímatelem na Tvé jméno. Také předkládáš úřadu roční vyúčtování služeb, a zahrneš si přeplatky a nedoplatky do Tvých nákladů na bydlení za předchozí období.
Příspěvek upraven 09.05.23 v 09:24
- Citovat
- Upravit
Nechápu, jak to myslíš. Ty platíš elektřinu jednou ročně? Třeba dvacet tisíc najednou? ![]()
Nebo platíš zálohy majiteli bytu každý měsíc a on je jednou ročně vyůčtuje?
- Citovat
- Upravit
@Janli ano přesně tak. Ve smlouvě mám psáno, že záloha na energie, ale platí je celý rok pronajímatel a pak mi to jednou ročně vyučtuje celé. A já tudíž nemám každý měsíc v bankovním výpisu tu částku za zálohy, která se prý musí předložit, že jsem to platila každý měsíc. Mám tam jen jednou ročně třeba cca částku 20.000 kterou mu pošlu za celý ten rok.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Janli ano přesně tak. Ve smlouvě mám psáno, že záloha na energie, ale platí je celý rok pronajímatel a pak mi to jednou ročně vyučtuje celé. A já tudíž nemám každý měsíc v bankovním výpisu tu částku za zálohy, která se prý musí předložit, že jsem to platila každý měsíc. Mám tam jen jednou ročně třeba cca částku 20.000 kterou mu pošlu za celý ten rok.
To je teda blbost…… Domluv se s ním a udělejte dodatek ke smlouvě, že mu budeš posílat každý měsíc zálohu. Tak se to normálně dělá. Proč to samý neděláte s vodou a teplem?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Zeptej se přímo na sociálce. Osobní zkušenost nemám.
Podle mě z toho co jsem pochytila v rádiu 📻 se to počítá takto:
leden za elektřinu 0,– Kč únor za elektřinu 0,– Kč
březen za elektřinu 0,– Kč
duben za elektřinu 0,– Kč
třeba květen za elektřinu 20 000,– Kč
červen za elektřinu 0,– Kč červenec za elektřinu 0,– Kč
srpen, září, říjen, listopad prosinec vždy měsíčně za elektřinu 0,– Kč
Takže se ti platba za elektřinu započítá do dávek POUZE JEDNOU V PLNÉ VÝŠI. Jenže měsíčně (nebo čtvrtletně, to nevím) je na té dávce maximální strop, takže ti sociálka přispěje na tu elektřinu jen JEDNOU a velmi málo (v porovnání s tou jednorázovou platbou).
Pro tebe je kvůli dávkám výhodnější platit zálohu na elektřinu každý měsíc. Samozřejmě na toto musíš mít smlouvu s majitelem a doklad o zaplacení. Pak taky dokládat přeplatky/nedoplatky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je možnost čerpat příspěvek na bydlení i bez elektřiny? Nebo to musí být vždy součástí a musí se dokládat výpis o tom, že platím zálohy?
Mam smlouvu k pronájmu bytu, ale zálohy na elektriku platí celý rok pronajímatel bytu a pak to jednou za rok celý secte odečte přeplatky a jednou ročně mu to dávám. Tudíž nemám v bankovnictví možnost výpisu, zš každý měsíc posílám 1500 zálohy.
Zajímalo by mne tedy zda je moznost žádat příspěvek jen na základní nájem bez té elektřiny