Příspěvek na bydlení pro jednotlivce v krajském městě

28
3.3.24 21:50

Příspěvek na bydlení pro jednotlivce v krajském městě

Ahoj,
měla bych dotaz, a budu doufat, že nedostanu pořádnou čočku.
Posledních pár měsíců si hledám pronájem bytu v našem krajském městě a i když jsem si říkala, že bych se chtěla se vším vejít do 13 tisíc, tak to začíná vypadat nereálně. A nájmy s energiemi u bytů, které by se mi i líbily, jsou většinou za 15 tisíc se vším, a kdybych se rozhodla si to právě za takovouhle částku pronajímat, tak by to pro mě znamenalo náklady na bydlení za více jak polovinu mého čistého příjmu. A protože vím, že je možný mít příspěvek na bydlení (pokud je nárok), tak bych ho i ráda využila. A teď k mé otázce. Pokud bych už měla vyhlídnutý byt, který bych si ráda pronajímala, bylo by možné si už co nejdříve zažádat o PNB, když už bych pak i měla podepsanou nájemní smlouvu? Nebo stále platí to, že člověk musí zaplatit za nájem bytu minimálně za 3 měsíce a pak až si může zpětně žádat o příspěvěk?
Děkuji za odpověď :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36186
3.3.24 21:53
@Tessix píše:
Ahoj,
Posledních pár měsíců si hledám pronájem bytu v našem krajském městě a i když jsem si říkala, že bych se chtěla se vším vejít do 13 tisíc, tak to začíná vypadat nereálně. A nájmy s energiemi u bytů, které by se mi i líbily, jsou většinou za 15 tisíc se vším, a kdybych se rozhodla si to právě za takovouhle částku pronajímat, tak by to pro mě znamenalo náklady na bydlení za více jak polovinu mého čistého příjmu. A protože vím, že je možný mít příspěvek na bydlení (pokud je nárok), tak bych ho i ráda využila. A teď k mé otázce. Pokud bych už měla vyhlídnutý byt, který bych si ráda pronajímala, bylo by možné si už co nejdříve zažádat o PNB, když už bych pak i měla podepsanou nájemní smlouvu? Nebo stále platí to, že člověk musí zaplatit za nájem bytu minimálně za 3 měsíce a pak až si může zpětně žádat o příspěvěk?
Děkuji za odpověď :)

Ano platí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15954
3.3.24 22:01

A proč si nepronajmeš dražší byt, když ti to ostatní zaplatí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2688
3.3.24 22:11
@Zumpa píše:

Viď? Já jdu hned zítra prohlídnout nabídky vilek na Ořechovce. Přeci nebudu jak blbec bydlet v tom, na co mám, když si svojí životní úroveň můžu nechat platit od jiných.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16475
3.3.24 22:16
@Tessix píše:
Ahoj,
Děkuji za odpověď :)

Hlavně platí, že má mít člověk to, co zvládne zaplatit :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16475
3.3.24 22:16
@Livi92 píše:
Viď? Já jdu hned zítra prohlídnout nabídky vilek na Ořechovce. Přeci nebudu jak blbec bydlet v tom, na co mám, když si svojí životní úroveň můžu nechat platit od jiných.

Já bych chtěla nějakou haciendu, tak můžeš mrknout a dej echo :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22162
3.3.24 22:51

Myslíte, že by mi příspěvek na bydlení pokryl i nějakou vilku v Karibiku na pobřeží :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
3.3.24 23:01
@Dahlia0409 píše:
Hlavně platí, že má mít člověk to, co zvládne zaplatit :think: :nevim:

Já bych právě zvládla platit třeba těch 13 tisíc, ale bohužel se mi moc nedaří najít právě nějaký takový byt. Proto taky píšu, že ceny nájmů se u nás převážně pohybují až kolem 15 tisíc, jinak bych vůbec o žádném příspěvku ani neuvažovala 🤷‍♀️.
Samozřejmě to, že píšu o PNB, hned neznamená, že o něj určitě požádám. Vím jen, že takováhle možnost existuje :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22733
3.3.24 23:08

A co spolubydleni? To by mohlo byt reseni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
3.3.24 23:09
@Tessix píše:
Já bych právě zvládla platit třeba těch 13 tisíc, ale bohužel se mi moc nedaří najít právě nějaký takový byt. Proto taky píšu, že ceny nájmů se u nás převážně pohybují až kolem 15 tisíc, jinak bych vůbec o žádném příspěvku ani neuvažovala 🤷‍♀️.
Samozřejmě to, že píšu o PNB, hned neznamená, že o něj určitě požádám. Vím jen, že takováhle možnost existuje :nevim:

Fakt se za sebe nestydíš? Co takhle brigádku a kačky na byteček si vydělat? To už se dneska nenosí?

• Citovat
  • Upravit
22162
3.3.24 23:15

@Tessix v krajských městech bývají univerzity a spousta studentů žije v bytech ve spolubydleni. Pokud nemáš na byt, tak si pronajmeš jen pokoj ve studentském bytě, aspon budeš mit spolecnost a až se finančně zmužeš, tak si pronajmeš svůj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16475
3.3.24 23:17
@mado píše:
@Tessix v krajských městech bývají univerzity a spousta studentů žije v bytech ve spolubydleni. Pokud nemáš na byt, tak si pronajmeš jen pokoj ve studentském bytě, aspon budeš mit spolecnost a až se finančně zmužeš, tak si pronajmeš svůj.

Přesně tak, do začátku nejlepší řešení :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
3.3.24 23:45
@Zumpa píše:

Protože jsou nějaké normativní náklady a při nákladech na bydlení přesahujících tuto částku už příspěvek na bydlení neroste.

@Tessix Prostě to tak je, člověk co bude bydlet sám v nájmu s náklady 15 000 Kč v krajském městě nad 70 000 obyvatel s čistým příjmem 30 000 Kč dostane 5 197 Kč, s příjmem 20 000 dokonce 8 197 Kč.

Pokud je splněno, že:

• Náklady na bydlení jsou vyšší než 30 % příjmů.
  • 30 % příjmů jsou nižší než normativní náklady na bydlení.

Tak příspěvek dostaneš, přičemž normativní náklady pro 1-2 osoby jsou v Praze a Brně 16 729 Kč, městech nad 70 tis. 14 197 Kč a městech pod 70 tis. 13 737 Kč.

Díky tomu, že normativ je stejný pro 1 i 2 osoby, tak v případě single bydlení dostane člověk příspěvek i s ne až tak nízkým příjmem.

Nějaké další čtení
https://www.mpsv.cz/…k-na-bydleni
https://www.uradprace.cz/…-na-bydleni1

Za mě hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere.
Pokud bez švindlování ty podmínky splníš, tak je hloupost si to nevzít. Proč bydlet s cizíma lidma a sdílet s nima kuchyň, koupelnu, pračku, když ti tohle umožní být sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2688
3.3.24 23:51
@xtonda píše:
Protože jsou nějaké normativní náklady a při nákladech na bydlení přesahujících tuto částku už příspěvek na bydlení neroste.

@Tessix Prostě to tak je, člověk co bude bydlet sám v nájmu s náklady 15 000 Kč v krajském městě nad 70 000 obyvatel s čistým příjmem 30 000 Kč dostane 5 197 Kč, s příjmem 20 000 dokonce 8 197 Kč.

Pokud je splněno, že:

• Náklady na bydlení jsou vyšší než 30 % příjmů.
  • 30 % příjmů jsou nižší než normativní náklady na bydlení.

Tak příspěvek dostaneš, přičemž normativní náklady pro 1-2 osoby jsou v Praze a Brně 16 729 Kč, městech nad 70 tis. 14 197 Kč a městech pod 70 tis. 13 737 Kč.

Díky tomu, že normativ je stejný pro 1 i 2 osoby, tak v případě single bydlení dostane člověk příspěvek i s ne až tak nízkým příjmem.

Nějaké další čtení
https://www.mpsv.cz/…k-na-bydleni
https://www.uradprace.cz/…-na-bydleni1

Za mě hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere.
Pokud bez švindlování ty podmínky splníš, tak je hloupost si to nevzít. Proč bydlet s cizíma lidma a sdílet s nima kuchyň, koupelnu, pračku, když ti tohle umožní být sama.

A co teprve ta sranda, která nastane, až takhle začnou uvažovat všichni. Protože čím víc lidí se takhle bude chovat, tím víc půjde trh do háje zeleného a rozjíždíš si parádní inflační spirálu v cenách bydlení. Tak tomu pojďme tleskat. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat