Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj.Záleží,jestli myslíš rodičovský příspěvek nebo přídavek na dítě.
Rodičovský příspěvek je dávka,která je danná,tam na výši alimentů nezáleží.Záleží,kterou variantu si zvolíš.
Přídavek na dítě je dávka jednotná částkou.Ty částky jsou buď dvě nebo tři odstupňované věkem dítěte.Nechci mlžit,zákony se rychle mění.Ale počítá se pomocí vzorce,kde se započítávají všechny příjmy Tvoje i dítěte,i alimenty.Přídavek na dítě se počítá z příjmů za minulý rok.
Takže to,jestli budeš mít nárok na přídavek na dítě záleží i na tom,jestli pobíráš a jak vysoké máš alimenty.
Pak můžeš ještě žádat o sociální příplatek,ten se počítá s příjmů za minulé čtvrtletí,taky se započítávají alimenty.
www.mpsv.cz stránky ministerstva práce a sociálních věcí,je tam i kalkulačka dávek
ahoj, taky jsem sama s dcerou a ano, počítají se i alimenty a přijde mi to snad i logické. Pokud Ti jde teda o tu pětistovku měsíčně, přídavek na dítě.
Pokud o výši rodičáku, tak tam je to dané,,,, ostatně přesně tak jak psala Jana přede mnou.
A.
Je to jak psaly holky víše. Mě poradila známá, zažádat i o ty dávky, na které jsem myslela, že nedosáhnu. Je to třeba „jen“ pár stovek, ale když je člověk sám s dítětem, každá korunka se hodí.
Ahoj, ano, ptám se na tu pětistovku. Např. na webu MPSV se píše, že: „Příjmy rozhodné pro nárok na dávky státní sociální podpory zahrnují především příjmy ze závislé činnosti, příjmy z podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti a dále dávky nemocenského a důchodového zabezpečení a podporu v nezaměstnanosti včetně obdobných příjmů z ciziny.“ O alimentech ani slovo, ale píší tam „především“.
Životní minimum 2 osob (z toho jedno dítě do 6ti let) je jen 4480 Kč, 2,4 násobek je 10 752 Kč. Mám příjmy o maličko vyšší, takže jestli počítám dobře, mám smůlu. A fakt mám málo peněz.
Ještě jsem se chtěla zeptat, jaký má smysl, žádat o dávky, na které nedosáhnu … počítaj to nějak jinak nebo proč?
Mimochodem, předpokládám, že pokud nedosáhnu na příspěvek na dítě, tak už vůbec nedosáhnu na sociální příspěvky, nebo se pletu? Mělo by smysl zkusit ty? Přiznám se, že jejich podmínky jsem nezkoumala.
Pri zadosti o pridavek na dite se dokladaji prijmy za cely minuly kalendarni rok. U soc.davek jen za posledni kalendarni ctvrtleti. To je ten podstatny rozdil proc ti jedno muze vyjit a druhe ne. I kdyz ti ale davku nepriznaji-zamitnou, v dalsim obdobi jiz podavas jen doklad o prijmech, zadost uz znova netreba.
Ahojky ,
parodn ze vstupuju do diskuze sice trosku starsi, ale kdyby si nekdo vsimnul nahodou. jsem svobodna matka. nejsme jeste rozvedena. ale mam uz dite sverene do me pece. alimenty mam vymerene pro maleho z ema dostavat dva tisice.
zajimalo by me na co vsechno mam narok. jsem na pracovnim urade ted mi v Lednu zkoncila materska.
Nemohly byste mi rict co vsechno bych si mohla vylitat a vcem vsem by mi mohly dat nejake penize nejakou vypomoc?? jestli s eda nejak prispivat na bydleni na dite nebo nevim naco vsechno?? prosim zasvetite me do toho trosinecku??
Byvalej tady nema uz od zacatku mesice trvale bydliste takze uz bych si to mohla nejak zacit vyrizovat, ale ja vlastne nevim coooo
Ahoj..
mám podobný problém jako Aleh.
Mám skoro ročního chlapečka a s přítelem jsme od sebe. Dodávala jsem žádost o výživné (alimenty),tem mu je stanovil soud,vzhledem k tomu,že nepracuje,na 500kč měsíčně.
Ale bylo mi řečeno,že to co on mi dá jako alimenty,že mi sociálka okamžitě strhne z rodičovského příspěvku.
Dosud jsem si myslela,že alimenty jsou navíc příjem pro dítě a ne že o to budu na malého dostávat méně.
Mluvila jsem o tom i s právníkem,ale tem ni to vyvrátil,tak mě udivuje,že všude slýchávám něco jiného.
Poradíte mi?
Děkuji moc
Simiki píše:
Ahoj..
Mám skoro ročního chlapečka a s přítelem jsme od sebe. Dodávala jsem žádost o výživné (alimenty),tem mu je stanovil soud,vzhledem k tomu,že nepracuje,na 500kč měsíčně.
Ale bylo mi řečeno,že to co on mi dá jako alimenty,že mi sociálka okamžitě strhne z rodičovského příspěvku.
Dosud jsem si myslela,že alimenty jsou navíc příjem pro dítě a ne že o to budu na malého dostávat méně.
Mluvila jsem o tom i s právníkem,ale tem ni to vyvrátil,tak mě udivuje,že všude slýchávám něco jiného.
Poradíte mi?
Děkuji moc
Ahoj neboj se nemůžou ti o alimenty pokrátit rodičovský!!!!Ale budou k nim přihlížet jako k příjmu pro další dávky
,takže zůstaň v klidu nikdo ti nic brát nebude
marketm píše:Simiki píše:Ahoj neboj se nemůžou ti o alimenty pokrátit rodičovský!!!!Ale budou k nim přihlížet jako k příjmu pro další dávky
Ahoj..
Poradíte mi?
Děkuji moc,takže zůstaň v klidu nikdo ti nic brát nebude
Děkuji za odpověd…já jen že jsme včera mluvila s kamarádkou,má 6 letou holčičku a po čtyřech letech poprvé přiznala alimenty a hned jí zkrátili rodičovský příspěvek..tak se toho docela bojím
Simiki nemohli ji zkrátit RODIČOVSKÝ příspěvek! mohli ji zkrátit sociální příplatek ,nebo na bydlení ,ale určitě ne rodičák!!
marketm píše:
Simiki nemohli ji zkrátit RODIČOVSKÝ příspěvek! mohli ji zkrátit sociální příplatek ,nebo na bydlení ,ale určitě ne rodičák!!
nene,ona opravdu pobírá jen rodičovský příspěvek jako já
Simiki píše:marketm píše:nene,ona opravdu pobírá jen rodičovský příspěvek jako já
prostě ti nemůžou pokrátit rodičák…jak dlouho je doma??? o kolik jí ho teda pokrátili?nespadla náhodou ze 7600 na 3800 nebo kolik to ted je vzhledem k věku?
Dobrý den, chci se zeptat, jestli se při žádosti o příspěvek na dítě přihlíží k alimentům. Hledala jsem to na netu a nenašla nic. Případně jestli nevíte, do jakého příjmu bych měla nárok na příspěvek na dítě, ev. na jiné příspěvky. Díky moc, neorientuji se v tom … jsem sama s dvouletým dítětem.