Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jee o tohle nemoci sem uz hodne dlouho nic neslysela ani necetla, ono to pry trva nez toho cloveka presvedcite ze skutecne trpi nemoci a potrebuje pomoct. a miminko mate v poradku? jaky to je zit s nekym takovym? predpokladam ze je pritel asi v cid ze?
Můj brácha to má a kamarádky manžel. Brácha nepracuje už 10 let, ten manžel od kámošky měl dobrou práci, kde skončil, když se mu to rozjelo, pak několik let nepracoval, léčil se a pomáhal jí s dětmi, kroužky, škola a tak, teď pokud vím tak už zas pracuje, ale asi nic náročného, nechci se jí na to moc vyptávat.
Opravdu je to běh na dlouho, výsledek nejistý
Sousedů syn jí má diagnostikovanou tak od těch 19-20 let, začalo to na vojně. Pak ještě pár let chodil do práce a měl asi částečný invalidní důchod. První roky to bylo dobrý, docházel do ambulance, teď je mu 36 let a prakticky většinu s posledních 3 let, byl zavřen v léčebně v Dobřanech. Je pravda, že on si svůj stav uvědomuje a pozná na sobě velmi rychle, že se blíží zhoršení a poví to na sebe. Bohužel jeho bludy o kterých mluvíš, přešli postupem let v agresi. Proto změnil léčebnu, místní léčebna na něj byla slabá a nezvládali ho usměrnit. V Dobřanech jsou připraveni i na těžké případy agrese, vyplívající z bludů a představ.
Jeho rodiče jsou z toho zoufalí, asi si uvědomují, že pokud by nad sebou ztratil kontrolu, mohl by být velmi nebezpečný. Omlouvám se za anonym, ale nevím jestli sem nechodí někdo z jejich rodiny.
Ahoj pracovala som pre neziskovu organizaciu v Brne, ktora poskytovala i socialnu rehabilitaciu pre schizofrenikov, zamestnany boli samotny schizofrenici, v dlhodobom stabilizovanom stave, ktory chodili do rodin pomahat takto chorym, ktory neboli na tom tak dobre. Nikto ti nepovie, ci to uz bude u partnera len stale dobre. Dolezite je aby mal liecbu dobre nastavenu a pravidelne bral lieky. Akekolvek zmeny, ataky choroby hlasil svojmu psychiatrovi, aby sa pripadne liecba hned upravila. K zhorseniu obvykle vsak dochadza v pripade, ked lieky vysadia, casto pri dlhodobej liecbe maju pocit, ze uz im je dobre, ze uz su vylieceny, vysadzuju lieky. Kazdy novy atak choroby stav iba zhorsuje a navraty do normalu su cim dalej horsie, zazili sme to viac krat.
Taky bohuzel mam zkusenost. U nas to je bratr, ktery se nastesti leci, bere brasky a 1× mesicne na injekci, ted to s nim jde, ale minulost byla hruza des. Obdivuju te, ze si dokazala s takovym clovekem zit a mit s nim dite. Ja bych do toho nesla, pokud by se nelecil a i tak bych o tom premyslela. Staci si nevzit prasky a je to zpet:-(.
Já jedinýho co vím, že naši sousedi se synem jezdí na ty kontroly do Dobřan a tam s nima mluví i ta jeho ošetřující lékařka, protože mi sousedka říkala, že když je zrovna na léčení a to trvá tak 5 měsíců někdy i dýl u něj tedy, tak za ním jezdí vždy v sobotu na návštěvu a probírají jeho stav s doktorama. Co se prognozy týče a tak. On s nima ten syn nebydlí, ale když není na léčení, tak sem dochází každý den ve stejnou dobu a my si myslíme, že to je vždy podmínka propuštění z léčebny, že ho budou jako hlídat ty rodiče.
Sousedka o tom leta nemluvila, pak teď, když je to sním pořád horší, tak už o tom mluví a říkala, že je špatný, že u této nemoci se intervaly mezi stabilizováním stavu a opětovným zhoršením zkracují. Na začátku potřeboval do léčebny tak jednou za 3 roky na 3 měsíce, pak se to zrátilo na 3 měsíce ročně v léčebně. A teď za celý tento rok, už tam byl třikrát, od minulého září do května, pak měsíc dobrý a znova asi tři měsíce tam, teď jsme ho tu viděli asi měsíc a už je zase celej říjen tam
Blbý no. Prej mu prostě po letech přestali zabírat léky, tak mu je měnili na několikrát. Sousedka vždycky po čase říká, že mají pro něj konečně léčbu, co mu sedí, ale nikdy to nevydrží dlouho. On mívá tady divný bludy, já to tu nechci moc rozepisovat, co jeho maminka vypráví. Ale vždycky to končí tím, že někam uteče, třeba do lesa a pod…pak ho hledají, no děsnej stres ![]()
Skoda, ze nie si z Brna, dala by som kontakt, ale urcite aj v mieste tvojho bydliska existuju organizacie, ktore pomahaju rodinam s dusevne nemocnymi, skus zagooglit
Promin, Kati, ze pisi tohle:Chces ho osetrovat cely zivot? NAjdi si zdraveho chlapa, od ktbudou zdrave deti.VIs,e shizofrenie je dedicna? JSes osetrovatelka a stojis o tohle cely zivot? Nevahej a jdi od neho.
@avosas CID je částečný invalidní důchod. Mám bývalého spolužáka a taky mu diagnostikovali schizofrenii. Neustále mi píše, že ho někdo zabije, že si ho najdou atd. Ráda bych mu pomohla, povzbudila, ale nejde to. Místo toho mi napíše, že mu nemám prý chodit na pohřeb. Jsou to typické příznaky tohoto onemocnění? Někdy to vypadá fakt duveryhodne a nevím co si myslet.
@monrom píše:
@avosas U této nemoci je nesmírně důležité, aby léky opravdu užíval, nevynechal ani jednou, natož týden, měsíc. Na to bych dohlídla.
Je možné, že léky po čase přestanou zabírat a dostane jiné. Tyto léky můžou mít i nepříjemné vedlejší účinky, nicméně benefit v podobě kompenzace nemoci kolikrát převáží.
Držim palce a přeji hodně síly. Je to celoživotní léčba. Do práce by se po čase dalo, ale je to hodně individuální, někdo to zvládne a někdo ne. A určitě méně náročnou práci, méně stresu.
Hlavně, nic mu nevyčítat. Za tuto nemoc nemůže, nikdo.
Nemoc není dědičná a objevuje se u 1% populace stabilně již několik desetiletí.
Smim nesouhlasit. Shizofrenie je dedicna. Kouknete na wikipedii, sloupec Genetika.