Pro tchýně o dětech a snachách

16.10.12 13:54

Pro tchýně o dětech a snachách,

Nikdy by mě nenapadlo, že budu psát na toto téma. Jak již správně tušíte, jsem tchýně - dvojnásobná tchýně, mám dvě snachy, s jednou si velmi dobře rozumím, s druhou bohužel ne (ale až nyní, předchozích sedm let sice bylo vlažných, ale slušných) a v podstatě sem píši kvůli tomu, co se mě s ní přihodilo, co mě tak strašně trápí a s čím se nyní nemohu vyrovnat. Musím podotknout, že nejsme žádné socky, že jsme vážená a slušná rodina, a právě proto mě jednání mé snachy, tak šokuje a bolí. Je mě 53 let, jsem nemocná, mám chronický zánět srdečního svalu a šlach, svou domácnost zvládnu jinak však fyzicky pracovat nesmím. Vnoučata miluju, hlídám a beru si je sama a ráda, nečekám, až se mladí ozvou, že chtějí hlídat. Jsem rozvedená, žiju sama a z inv. důchodu. Mladšímu synovi a snaše jsem hlídala vnoučka od deseti měsíců (teď mají druhé miminko, tříměsíční holčičku) většinou tak 14 dní v měsíci, protože stavěli dům, takže mě ho přivezli zůstal u mě týden, pak mě ho zas po týdnu „volna“ přivezli a tak to zůstalo i poté, co dostavěli a vnoučkovi je už 5,5 roku. Pochopitelně, že když stavěli dům, potřebovali peníze, tak jsem jim dala i desítky tisíc, které jsem dostala z mé pojistky, jenže…moje zdraví je na tom čím dál tím hůř, už nezvládám vnoučka tak často hlídat, nehledě na to, že mám i vnučku od staršího syna a tu občas hlídám také, takže jsem si jednu chvíli připadala jako babička na dvěstě procent a ačkoli vnoučátka miluju, byla jsem neskutečně unavená a tak jsem minulý měsíc poprvé odmítla hlídat vnoučka, právě kvůli únavě, když ho snacha přivezla bez předchozího upozornění opět na hlídání… To, co následovalo je jako z nějakého šíleného filmu. Už jen z toho jejího pohledu je mě nepříjemně, snacha na mě začala ječet, že jsem líná svině, jak můžu být unavená, když jsem doma a já z toho byla tak šokovaná, že jsem jí, ačkoli taková slova nepoužíváme, odpověděla stejným slovníkem, že za tohle by snad měla dostat po hubě a už jsem je měla! ŠOK! Dostala jsem od snachy pro odmítnutí hlídání facku přes každou tvář! Co to proboha znamená? Copak takhle se jedná u nás v rodině? Nerozumím tomu! Rozbrečela jsem se a snacha odjela se slovy, že vnoučata už neuvidím. Syn mě poté volal, že stojí za svojí manželkou, že vnoučata už neuvidím. Ptám se v duchu: Proč? Je to snad proto, že už nemám z čeho rozdávat? Je to snad proto, že nezvládám tak často hlídat? Nevím, co si o tom mám myslet, v hlavě se mě honí lecos… Podotýkám, že bydlím cca 20 km od mladých a tím, že mě přivezli vnoučka na hlídání ke mě domů, tak k nim v podstatě ani nejezdím, jen přát k svátkům, narozeninám a pod., a že dosud jsem takové jednání od snachy nezaznamenala. A syn? V podstatě jsem byla ve styku po jejich svatbě takřka jen se snachou, syn staví dům - teď dodělává stavbu - k tomu pracuje na tři směny, s y n vaří i pro rodiče snachy, kteří bydlí v domě vedle jejich nového postaveného domu, přestože snacha je vyučená kuchařka, tak nevaří, jak mě sdělila, protože jí to nebaví, syn chodí na pole a stará se o zvířectvo, neboť se oženil do rodiny zemědělců,,, takže syn je neskutečnej dříč…jenže… a z toho jsem taky docela smutná, syn kouří marjánu a kolikrát se s tchánem ztříská do němoty…oba syn i snacha na vnoučka řvou, často ho seřežou za cokoli, přestože by spíše oni rodiče měli dostat za vyučenou, vnoučka seřeže i bratr snachy, druhá babička - matka snachy na vnoučka huláká hajzle, debile, magore… syn a snacha musejí mít všechno hned, za sedm let, co jsou spolu mají třetí auto, z toho to třetí zcela nové, mají nový velikánský dům na hypotéku, který je zcela nově zařízený, snacha je již 6,5 let doma buď jako nezaměstnaná nebo na mateřské, tudíž příjmy minimální, z toho plynoucí finanční napětí v jejich rodině a nervozita, která se odráží na vnoučkovi…

Pokud jsem psala zmateně, tak promiňte, kdo porozuměl, tak ví, že mám teď spoustu myšlenek s otázkami a rozodnutími:
Nechci jí vidět!
Chci vidět vnoučata!
Co se děje v jejich rodině?
Proč mě tak překvapil i syn svým telefonátem?
Dokážu to co mě snacha udělala někdy překousnout?
Co bude na Vánoce?
A o svátcích a narozeninách?
Jak dám vnoučatům dárky?
Já tam nepojedu! To tedy ne!
Ale oni nepřijedou!
A co vnouček?
Byl u mě tak šťastný!
Vnučka…ta maličká, je tak krásná, jak hezky si se mnou broukala a smála se na mě!
Konečně se mu někdo po celý den věnoval, kdo se mu bude věnovat teď? Když vím, že je to dítě zahrady a studenejch párků z lednice, když táta nenavaří dopředu…
Mám se omluvit, abych viděla vnoučata? Za co se mám vlastně omluvit?! Dokázala bych se jen a jen pro to, abych viděla vnoučata byť jen podívat na svou snachu?

Tak s těmito vnitřními rozhovory vstávám a usínám, často se budím, brečím a neskutečně nesnáším, to, co se přihodilo, protože mě to za prvé velmi ponížilo a za druhé přivedlo do situace, kterou bych nikdy předtím nepředpokládala, tudíž jsem jí nemohla nijak zabránit a připravit se na ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12743
16.10.12 14:00

To je hrozné! sama jsme snachou a s tchýní moc dobrý vztah nemám, ale tohle bych si tedy nikdy nedovolila! vztahy jsou hold strašně těžký. asi bych pozvala syna a snachu (nebo tu ne podle tvého uvážení) a chtěla bych si to s nimi vyříkat. o těch fackách si synovi říkala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tinina
16.10.12 14:04

Tezko radit.Mne prvni napadlo vubec se neozyvat a vyckat az to vychladne, mozna se ozvou, kdyz jsou zvykly na takhle velke hlidani.Risk je, ze pokud jsou zabejceny, neuvidite vnoucata. Kazdopadne si nemuze dovolit vas fackovat, rozhodne se tedy neomlouvejte.

• Citovat
  • Upravit
19200
16.10.12 14:06

Neodpovím Vám ani na jednu Vaši otázku, protože odpovědět si můžete jen Vy sama. Každopádně facku bych v afektu asi vrátila, chování snachy je dost otřesné. A to jak jednají se svými dětmi (celá široká rodina) je skoro na sociálku..
Neporadím, jen přeji hodně sil a to nejlepší řešení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7139
16.10.12 14:07

Nejsem tchýně, přesto jsem si přečetla příběh a můžu říct, že si kladeš ty samé otázky co moje tchýně, její druhý syn a snacha s nimi přerušili kontakt a pokud jim tchánovci nezačnou přispívat penězi tak ho ani neobnoví a to šla mé tchýni říct švagrová takhle nadrzo do práce…žádnou radu nemám, ted si myslím, že kdyby mi provedlo tohle mé dítě a jeho partner o kontakt bych už ani nestála, ale nemám vnuky a nevím jaké je to lákadlo… :nevim: snad jen drž se a neponižuj se :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7139
16.10.12 14:09

@BáraKonečná omlouvám se za tykání :oops: mě už to tu ani nepřijde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1452
16.10.12 14:10

Ahoj tchyně,
tak to je silný kafe, co na to říct. Myslím, že se zanedlouho samy ozvou, že potřebují opět týdenní odpočinek. říká se, že cesta do pekla je vydlážděna dobrýmy úmysly, zřejmě se stala chyba v tom, že jsi hlídala tak často a hlavně tak dlouho. Já si to ani nedokážu představit, být odloučena tak dlouho od dítěte. Když snacha nemá takový cit ke svému dítěti, těžko ho bude mít k tobě :nevim:. její chování je vrchol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Scarlett2011
16.10.12 14:14

Nevim, jaky jste meli se synem vztah predtim, ale rozhodne podle tohoto prispevku mate nadani na popsani toho, co citite. Zkusila bych mu napsat uprimny dopis. :think:
Samozrejme vzdy hrozi riziko, ze ho jeho manzelka bude i nadale nejakym zpusobem manipulovat proti vam, ale aspon ucinite ten prvni krok. Vse jasne vypisete, nikdo vam nebude skakat do reci, hadat se, argumentovat, kricet…

• Citovat
  • Upravit
nepřihlášená Baboon
16.10.12 14:15

Mě se to zdá neuvěřitelné! Ne že bych vám nevěřila, ale chování snachy přesahuje všechny pro mě přípustné normy.
Asi byste měla nechat trochu vychladnout emoce a pak se pokusit o kontakt. Oni se nejspíš neozvou. Neomlouvat se, jen se pokusit o kontakt. Ne kvuli nim, ale kvuli vnoučatům. Nakonec jim bude chybět, že nemají kam „odložit“ synka.
Upřímně řečeno jako máma 2 dětí vůbec nechápu, že jí kluk nechybí, když ho tak často a na tak dlouho dává na hlídání.
Je to hnus, čeho jsou lidi schopní, ale musíte myslet na vnoučata ne na snachu. A taky na sebe. Přála bych vám, abyste děti mohla dál vídat.

• Citovat
  • Upravit
15319
16.10.12 14:17

Ahoj Báro, zkusila bych na tvém místě promluvit si mezi čtyřma očima se synem, kdo ví, co mu snacha napovídala o tom, jak to bylo. Samozřejmě hodně záleží na tom, jaký máte se synem vztah. Zkusila bych před ním na snachu nenadávat (aby se nezatvrdil a nepřestal komunikovat, bude teď jak mezi mlýnskými kameny), ale upřímně mu říct, že tě to hodně mrzí a že tě její jednání urazilo, to by měl pochopit.
O snaše se nechci vyjadřovat, musela bych být sprostá. :roll:
Místo aby byli vděční za ta léta hlídání… někdy člověk nechápe. :zed:
Drž se. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1452
16.10.12 14:18

..a ještě bych chtěla dodat, že syn i když se zachoval takhle, určitě dobře ví, co má doma ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
16.10.12 14:20

Ty bláho - no, co k tomu říct? Některé ženské si do huby nevidí a neumí se chovat, jednu máme v rodině a já jen valím oči, jak je to sobecká ženská, která si umí chlapa omotat okolo prstu tak, že věří jen jí a všichni ostatní jsme kreténi, kteří by se vůbec neměli ozývat. Fackama naprosto přestřelila. Být tebou, zkusím kontaktovat syna a snažit se mu to vysvětlit - můžeš skusit třeba snachu omluvit tím, že mohla být vystresovaná, ale že takové chování nechceš a nebudeš trpět, že děti ráda pohlídáš, ale… a říct mu to, co jsi tu napsala. Když bude chtít pochopit, pochopí, když ne, nepochopí a budeš za debila ty. Bohužel - já myslela taky, že můžeme žít všichni v klidu a pochopení, ale pochopila jsem, že na moje názory není nikdo zvědavý - protože platí a je správný pouze a jedině názor naší dotyčné. Je schopná kohokoliv mentorovat a je jedno, jestli to je dítě nebo dospělý, bohužel chlap věří pouze a jedině jí, všichni ostatní jsou blbci, vše co pro něj rodina udělala je v pořádku, ale jakmile chce rodina cokoliv od něj, jsou blbci, protože nechápou, že on nemá čas a má svou rodinu… Mám dojem, že máte něco podobného a držím palce ať to přežijete

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4441
16.10.12 14:22

No tak to je fakt mazec.. Takový jednání, snacha by si zasloužila to samý co udělala vám.. Já jsem snacha, s tchýní si rozumím, a i kdyby ne, rozhodně by mě v životě nenapadlo dát jí facku nebo o ní říct před ní nějakou nadávku, jednou je to maminka mýho manžela, navíc za to že nechce pohlídat vnuka, když jste nebyly domluvené (což mi přijde fakt směšný důvod na facku a nadávky).. A pokud se snacha zachovala před očima klučíka, tak co z něj jednou bude, takovou mámu.. U syna je sice hezké, že je na straně manželky, ale v tomhle případě by si měl promluvit s ní i s Vámi o tom co se stalo a ne se nechat od snachy takhle zmanipulovat!! A upírat Vám vnoučka, proč? Můžete být s nima v rozporu, ale nechápu proč nedovolí Vám vídat se s nim, on za nic nemůže, to by mě zajímalo jak mu vysvětlili že babičku najednou nebude vídat, když byl zvyklý u Vás trávit nějaký čas :zed: Já být Vámi bych se neomlouvala, nic špatného jste neudělala, oni musí pochopit že máte takový a takový zdravotní stav a nemůžete být v zápřahu kdykoliv si písknou (a i když si nepísknou).. Mně přijde že Vás akorát využívali, a jak neni po jejich, tak se zachovají takhle.. Je to fakt smutný.. A chudák vnouček, takový rodiče, řezat ho za nic.. :,( Přeju Vám moc síly, aby se to brzo vyřešilo a vídala jste aspoň vnoučátka :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
16.10.12 14:25

To vypadá, že syna naočkovala. Se svou tchyní dobré vztahy nemám, ale facku bych ji nikdy nadala.za to ona se po mě rozpřahovala. Ale to sem nepatří.

Dárky dětem můžete poslat poštou. Ale ze zákona máte nárok na vnoučata. Ty vám vzít nemohou, jen to bude muset jít soudní cestou. Pokud nedostanou rozum šla bych do soudu.Ale myslím, že do vánoc poleví. Nebude mít kdo hlídat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9754
16.10.12 14:27

No, ja mam se svou tchyni vztah skveli, ale i kdybych nemela, tak toto bych si nikdy k nikomu nedovolila.
Ale rovnou muzu rict, ze podle toho co jste napsala, tak ona se rozhodne omlouvat nebude. Je na takove chovani zvykla od svych rodicu a vulgarismi jsou u nich zrejme na dennim poradku. Takze ona bude cekat az se omluvite vy, protoze podle ni ona neudela nic spatneho.
Je to smutne, ale bud budete muset pockat az ji tato urazena nalada prejde a doufat, ze potom zase prijde s tim, ze potrebuje pohlidat, ale nepocitejte s tim, ze se omluvi, bude proste delat mrtveho brouka…proste jako by se nic nestalo. A nebo se budete muset ponizit a umluvit se vy…i kdyz nemate za co. Tuto variantu ale nedoporucuju, protoze pri kazde dalsi nezhode se k vam bude chovat jeste hur a nakonec bude mit potrebu s vami bezduvodne zametat!

Příspěvek upraven 16.10.12 v 14:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová