Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@warita já nejdřív sterilizovala po každým 2 jídle - to bylo tak první 3 týdny
, pak 2× denně, ted když si vzpomenu, tak to tam mrsknu. Mám MAM flašky s oddělávacím dnem, umyju, poskládám, přidám vodu a dám do mikrovlnky nastavím na 3 minuty a jdu od toho ![]()
@debra.morgan jo jo…
ja si pujcila avent sterilizator od segry. Ona vubec ty flasky neumyvala. jenom je vrazila dobre vyplachnute do sterilizatoru. Ja z toho byla nejdriv sokovana, to vis, ja jsem matka antibakterial… ale kdyz jsem pak videla, jak ciste to z toho sterilizatoru vyjde a mimca nemely zadne zaludecni potize, tak jsem si rekla, ze si ulehcim praci. Takze, ja sterilizuju 2× denne. Mam 4 flasticky, ktere rotuju behem dne a hotovo.
Prosim te, a ty prevarujes vodu na UM?
Ja ano, takze na noc si pripravuju UM do zasoby. Udelam si UM do 3 flasticek, savicku zakriju vickem a dam do lednicky. V noci pak jenom vytahnu, dam do ohrivacky a nez prebalim, tak je mleko ohrate a jde se papat. Teoreticky by slo i predvarit vodu do termosky, ale to by se muselo pak nejak namichat na tu spravnou teplotu v noci a to se mi nechce resit se musim priznat. Takto to je jednodussi.
@rozand píše:
Tak ani nejde o to, že to trvá, ale vstát bych musela. I pár minut mě probudí tak, že znovu usínám hodinu.
a ty nevymenis za celou noc decku plenku a nedas odkrknout? Ja bych teda vstavala i kdybych kojila.
Navic, to ze clovek koji jeste neznamena, ze se kazde dite da nakojit v leze v polospanku. Treba moje segra kojeni po 6m vzdala, protoze mala sala jenom tehdy, kdyz se s ni chodilo. Takze kojila prochazenim po loznici a kazde kojeni trvalo 40min. A to nekolikrat za noc. Po pul roce z ni byla chodici mrtvola. V noci kojici maratony a pres den rev. (mame to v rodine tyhle drazdive deti).
@warita píše:
priprava jde raz dva. Co JE otravne, je sterilizace flasek.U dcery jsem to strasne hrotila, flasky jsem 2× denne vydrbala jarem, neskutecne dukladne vymyla horkou vodou a pak prevarovala v hrnci. Prace na 30min cca.
Tohle jsem si ulehcila, mam koupeny sterilizator. Flasticky po pouziti velmi dukladne vyplachnu horkou vodou a vrazim do sterilizatoru. Prace na ani ne 5min. To je lebeda a vubec me to nestresuje. Jednou za 3 dny je vydrbu specialnim pripravkem na myti kojeneckych lahvi, jinak se ani neobtezuju, protoze vrici para z tech flasek smyje uplne vsecko.
Ja myslim, ze zeny, ktere koji maji ten nazor proto, ze v noci akorat vytahnou prso, vrazi to diteti do pusinky podrimavaji dal. A to je teda fakt asi hodne pohodlne.
Ja ale stejne vstavam, protoze kontroluju a menim plenku, pak teda nakrmim a nakonec jeste nechavam odrihnout a pokud mam stesti, tak maly spi. Treba dcera nespala a muselo se jeste uspavat dalsich 20-30min. Takze sakum praskum kazde krmeni prace tak na hodinu.
No a synator? V noci stejne skoro nespi, takze tam se ani neobtezuju to nejak sledovat, kolik casu jsem vzhuru a kolik spim.
Souhlas, kdybych mrskla diteti jen flasku v polospanku, tak je to jeste jednodussi, ale prebalovani ho vzdy probere a zabere to z toho asi nejvic casu a neumim si predstavit ho nechat celou noc v jedny plince.
@warita píše:
a ty nevymenis za celou noc decku plenku a nedas odkrknout? Ja bych teda vstavala i kdybych kojila.Navic, to ze clovek koji jeste neznamena, ze se kazde dite da nakojit v leze v polospanku. Treba moje segra kojeni po 6m vzdala, protoze mala sala jenom tehdy, kdyz se s ni chodilo. Takze kojila prochazenim po loznici a kazde kojeni trvalo 40min. A to nekolikrat za noc. Po pul roce z ni byla chodici mrtvola. V noci kojici maratony a pres den rev. (mame to v rodine tyhle drazdive deti).
Ne, nečůrá mi v noci od půlky šestinedělí, krkat po kojení nemusí.
@warita Když se výjimečně vyčůrá, mám plenky vedle hlavy a vyměním v noci.
@debra.morgan píše:
prave, ja se tu nechci s nikym hadat, ale už víckrát jsem se setkala s tím, že se ženy, které jen kojily, oháněly tím, že příprava UM strašně trvá a…no ono netrvá no![]()
Já se tím neoháním, je mi celkem jedno, kdo to tak dělá. Mě by to prostě nebavilo a otravovalo mnohem víc než kojení, které rozhodně brnkačka nebylo a občas není, ale mně vyhovuje. Nikoho ale do kojení netlačím, je to každého věc.
@Anonymní píše:
@Šarlota4 všude okolo mě všichni kojí a jsou na to pyšné. Já jim to neberu ať si kojí, ale bojím se toho že mě pak nikdo nepochopí že prostě nechci. Mnoho z vás má pravdu nikdy neříkej nikdy nevím jak to bude po porodu.. třeba pak budu mluvit jinakstrašně mi vadí že je teď snad v módě kojit 5ti leté děti..stačí otevřít instagram a je tam „milion“ matek co se fotí s 5ti letým dítětem přísátým u prsa
to mi přijde újetý.. ve školce jsem měla 4letou holčičku.. nechtělave školce vůbec jíst.. mluvila jsem o tom s její matkou a prý netuší proč nechce jíst.. pak jsem přišla na to proč nechce jíst ne školce… byla jsem v kavárně kde byla a kamarádkama a dalšíma dětma.. holčička přišla stáhla matce triko a přisála se… přijde mi to jako strašná móda kojení…
Je to tvoje věc, násilím tě nutit kojit nebudou. Zkusila bych to po porodu, protože přestat se dá kdykoli, začít se kdykoli nedá. Velké ALE, argumentuješ kojením velkých dětí, nicméně ukončení kojení je na tobě. Nechtít kojit novorozence/kojence, který mateřské nebo umělé mléko nutně potřebuje, kvůli módě kojit děti okolo pěti let, které už bez něj klidně přežijí, je nelogické. To má společného asi jako holinky s hodinkami. Zkus si sama přebrat v hlavě, co ti doopravdy vadí. Možná tě uklidní: po odstavení jsem měla prsa stejná jako pred otěhotněním, vrátila jsem se k oblíbeným starým podprsenkám, přijde mi, že z toho máš trochu strach, možná se pletu.
@rozand píše:
Ne, nečůrá mi v noci od půlky šestinedělí, krkat po kojení nemusí.
To mi chces rict, ze treba za 10 hodin se ti dite ani jednou nevycura???
Sorry to je ale skoro pulka dne
to ti prijde v poradku?
To bych teda resila.
@Mysticlipstick píše:
To mi chces rict, ze treba za 10 hodin se ti dite ani jednou nevycura???Sorry to je ale skoro pulka dne
to ti prijde v poradku?
To bych teda resila.
Syn v noci spí cca 11 hodin, plinku měním až ráno
krkat nedávám ani přes den, a už vůbec ne, když ještě jidaval v noci, kaka jen max 1 denně. Je to slušný miminko
edit:a celou noc mi spaval ikdyz byl na MM.
@rozand píše:
Já se tím neoháním, je mi celkem jedno, kdo to tak dělá. Mě by to prostě nebavilo a otravovalo mnohem víc než kojení, které rozhodně brnkačka nebylo a občas není, ale mně vyhovuje. Nikoho ale do kojení netlačím, je to každého věc.
Ale však Joo, to bylo myšleno spíš obecně.
@debra.morgan píše:
Syn v noci spí cca 11 hodin, plinku měním až ránokrkat nedávám ani přes den, a už vůbec ne, když ještě jidaval v noci, kaka jen max 1 denně. Je to slušný miminko
edit:a celou noc mi spaval ikdyz byl na MM.
Za 11 hodin se ani jednou nepocura???
Ja davam odrihnout dle potreby miminka. Za 11 hodin miminko necura nebo ho za 11 hodin neprebalis?
@lichokopytník píše:
Je to tvoje věc, násilím tě nutit kojit nebudou. Zkusila bych to po porodu, protože přestat se dá kdykoli, začít se kdykoli nedá. Velké ALE, argumentuješ kojením velkých dětí, nicméně ukončení kojení je na tobě. Nechtít kojit novorozence/kojence, který mateřské nebo umělé mléko nutně potřebuje, kvůli módě kojit děti okolo pěti let, které už bez něj klidně přežijí, je nelogické. To má společného asi jako holinky s hodinkami. Zkus si sama přebrat v hlavě, co ti doopravdy vadí. Možná tě uklidní: po odstavení jsem měla prsa stejná jako pred otěhotněním, vrátila jsem se k oblíbeným starým podprsenkám, přijde mi, že z toho máš trochu strach, možná se pletu.
no to prve neni pravda. Jak se ti jednou rozjede laktace, tak se neda jen tak prestat.
Ale cesty zpet neni, kdyz se laktace ukonci, toho si clovek musi byt vedom.
@Mysticlipstick píše:
To mi chces rict, ze treba za 10 hodin se ti dite ani jednou nevycura???Sorry to je ale skoro pulka dne
to ti prijde v poradku?
To bych teda resila.
Taky jsem to tak u dětí měla. Poctivě jsem v noci přebalovala a když jsem několik dní po sobě rozbalovala dítě v suchý pleně, tak jsem jen nakojila a spalo se dál, přebalovala jsem až ráno a i to jsem musela počkat, až se pořádně probere a pustí to.
@Mysticlipstick píše:
Za 11 hodin se ani jednou nepocura???Ja davam odrihnout dle potreby miminka. Za 11 hodin miminko necura nebo ho za 11 hodin neprebalis?
No tak spíme, takže si ne nastavují budík, abych ho prebalila.kdy čura netuším