Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@debra.morgan já myslela spíš vychytat ten proces, já když přišla s prvním dítětem z porodnice, tak to pro mě byl masakr a chvíli mi trvalo si nastavit nějaký řád ve všem, včetně krmení, přebalování a veškeré péče. Měla jsem ohříváček lahví a v tu chvíli mi to přišlo jako nejlepší volba, ale časem bych třeba přišla na to, že s termoskou je to jednodušší, což nejspíš je.
@warita
Jak jak se rozjede laktace, nedá se jen tak přestat? Komu se rozjede laktace, tak přestává nějak komplikovaně, nebo kojí doživotně? Nerozumím. Nekojíš, mléko se přestane postupně tvořit, ev. existují léky na zastaveni. Do tohohle kojící vs. nekojící souboje, co je menší opruz, se vtáhnout nenechám. Každého věc.
@lichokopytník píše:
@warita
Jak jak se rozjede laktace, nedá se jen tak přestat? Komu se rozjede laktace, tak přestává nějak komplikovaně, nebo kojí doživotně? Nerozumím. Nekojíš, mléko se přestane postupně tvořit, ev. existují léky na zastaveni. Do tohohle kojící vs. nekojící souboje, co je menší opruz, se vtáhnout nenechám. Každého věc.
komplikovane. Protoze to neni jako kdyz udelas cvak s vypinacem. To mleko se v tech prsech tvori a pukud se neodstrani, dojde k zatvrdlinam a zanetum. Takze se musi buh vi jak dlouho odsavat a pod, chvilku to trva, nez tvorba mleka ustane. Ze dne na den to fakt neni a ocekavala bych, ze bys tohle jako zena mohla vedet.
Mne napriklad v porodnici vyslovene radili, ze pokud to s kojenim nemyslim 100% vazne a stejne mam v planu kojit jenom velmi kratce, tak je lepsi laktaci vubec nenechat nabehnout, protoze si koleduju o komplikace. Navic, je to docela narocne po hormonalni strance, takze pokud mam obavy, jak bych to psychicky zvladala, tak mi opet radi do toho ani nejit, protoze nabehnuti laktace je hormonalni horska draha a nasledne ukonceni taky, takze by to byl docela zahul.
Suma sumarum, ukoncit laktaci nejde ze dne na den a neni to ani neco, co jde brat na lehkou vahu.
@warita
Jako žena, která své děti odstavila, vím, že je to možné bez uvedených obtíží. Ne ze dne na den, to souhlasím, ale zastavit se dá. Kdo nechce, ať nekojí. Ale když laktaci nerozjedeš po porodu, je mnohem vetsi problém ji rozjet později, když kojit chceš, než rozjetou zastavit, když kojit nechceš. Napsala jsem, jak bych to udělala já. Pokud je to spojené s laktační psychózou matky v minulosti, nebo jak se to teď správně jmenuje, tak je to samozřejmě otázka jiná, v tom případě bych ji nezahajovala. Ale ukončováním laktace bych zdravou ženu nestrašila, nemusí to být žádná hrůza.
@lichokopytník souhlasím, ukončení laktace není žádný obrovský problém. Osobně jednou jsem ukončovala ze dne na den, tam bylo nutné několik dnů odstříkávat do úlevy, do týdne byl klid. V druhém případě šlo o postupné ukončení, snižování frekvence kojení, opět záležitost 1-2týdnů. Zánět jsem zažila jednou, za plného kojení. Pokud hrozí laktační psychoza, či se žena léčí s psychikou a kojení je rizikové, tam je zastavení laktace hned po porodu na místě, nenechat to rozjet.
@lichokopytník píše:
@warita
Jako žena, která své děti odstavila, vím, že je to možné bez uvedených obtíží. Ne ze dne na den, to souhlasím, ale zastavit se dá. Kdo nechce, ať nekojí. Ale když laktaci nerozjedeš po porodu, je mnohem vetsi problém ji rozjet později, když kojit chceš, než rozjetou zastavit, když kojit nechceš. Napsala jsem, jak bych to udělala já. Pokud je to spojené s laktační psychózou matky v minulosti, nebo jak se to teď správně jmenuje, tak je to samozřejmě otázka jiná, v tom případě bych ji nezahajovala. Ale ukončováním laktace bych zdravou ženu nestrašila, nemusí to být žádná hrůza.
Ja neodrazuju od kojeni, abychom se spatne nepochopily. Ba dokonce jsem zakladatelku varovala, at si to dobre rozmysli, protoze zpet cesty neni a dite muze mit po UM zazivaci potize. Treba by je melo i na MM, to nikdy nevis, ale neni horsiho pocitu bezmocnosti, nez se divat na trpici dite a klast si otazku, zda to neni zpusobene UM a tim padem to neni tvoje vina.
Nicmene si stojim za tim, ze nechat rozjet laktaci, pokud neni o kojeni presvedcena a stejne asi kojit nebude a necha to rozjet s myslenkou „vsak uvidime“… aby pak po tydnu zjistila, ze to nedava a ted co s tim, protoze ukoncit laktaci rozjetou na zacatku rozhodne neni zadna sranda. Jinak by mi laktacni poradkyne neradila, at to radsi nenechavam vubec rozjet, pokud o tom presvedcena nejsem.
Jinak, ja mela poporodni depresi i bez kojeni. Nechci vedet, jak by to vypadalo, kdybych kojila.
@Mysticlipstick píše:
To mi chces rict, ze treba za 10 hodin se ti dite ani jednou nevycura???Sorry to je ale skoro pulka dne
to ti prijde v poradku?
To bych teda resila.
Ne a je to úplně normální. Čůrá po probuzení a dostatečně, dík za péči
. Já to mám stejně.
@warita píše:
promin, ale to je fakt „prace“.A co byste delaly devcata, kdyby vam ditko pul noci prorvalo a misto podrimkavani u kojeni byste 4-6h nosili rvouci nemluvne. Uprostred noci… a ve dne pak taky, protoze kolika.
Dělala bych, co bych musela? ![]()
No mně připadá kojení v noci mnohem pohodlnější než kojení. Ať už vám ta příprava UM trvá třeba i jen 10 vteřin, furt si to musíte nachystat, pak se v noci vzbudit vstat namíchat, nevim jak to dítěti dáváte, u těch malých si asi musíte sednout a držet ho, zatímco já jen dala dítě, který spalo u mně v posteli k prsu a dřímala nekdy i usnula dál. Nedávám odkrknout, v noci nepřebaluju. Dítě takto přežilo rok kojení, teď má rok a půl, už dávám jen UM (ne v noci, v noci už nejí). Takže kojení (když už je rozkojeno, nepočítám ty hrozný začátky v porodnici), je pro výrazně pohodlnější. Ale každýho věc. Pokud nechceš zakladatelko kojit tak prostě nekoj, dítěti se nic nestane a nikdo ti hlavu neutrhne.
@rozand píše:
Dělala bych, co bych musela?
Nemusis. Jenom to nenazyvejme praci, kdyz to zadna neni. Ja zase nevidim duvod kojit, kdyz nemusim a je mi to navysost neprijemne.
@Anonymní píše:
Ahoj všechnymám problém a bojím se o něm mluvit.. kojení.. jsem na začátku těhotenství a vím že nechci kojit.. asi mě hodně z vás tady ukamenujr ale přijde mi to prostě nechutné kojit
nikomu jsem o tom neřekla, ale kojit nechci. Nevím co mi na tom jednou řeknou k porodnici
přijde mi naprosto nechutný, když jsme někde na jídle jako třeba v Ikee a matka tam vytáhne prso a kojí tam.. je to pro mě hodně citlivé téma tak se omlouvám za anonym.. měla jste to tak taky nějaká? Jsem z Prahy a nejspíš budu rodit na Mělníku.. mám jim pak říct že ani nechci začít kojit? Psychicky mě to trápí.. díky za vstřícné slovo a ještě jednou se omlouvám nechci někoho tímto urazit..
nečetla jsem vše, ale měla jsem to stejné, kojit jsem nechtěla a ani diskutovat o tom, volila jsem Vinohradskou porodnici, kde vše akceptovali, po porodu mi nosili léky na zástavu laktace a na sesternu jsem chodila pro mléko, nikdo mi nenadával nebo se mnou špatně nezacházel, nenutil mě, dítě bylo oproti ostatním na pokoji spokojené, najedené a neplakalo, já se vyspala… a nenech se nikým nutit - po konzultaci s mojí doktorkou jsme došly k tomu, než kojit týden dva a pak skončit, je lepší nezačínat vůbec…
@Kristynka22 píše:
@Asijetotu Já mám zase varnou konvici, kde se dá nastavit ohřev na jakoukoli teplotu, mám tam nastaveno 38C, naleju do flašky, přidám UM, cestou k postýlce míchám a flaška je vypitá do 5 minut max. To pohodlí a rychlost se s kojením nedá podle mě srovnat
Prosim a jaka to je konvice? Vsude vidim jen od 60° a vys. Dik
Nikdy jsem neviděla žádné expresivní kojení na veřejnosti, asi ziju na jiné planetě, ani pětileté kojene deti, žádné nátlaky z jedné nebo druhé strany…
Nicméně: máš právo se rozhodnout, zda budeš kojit nebo ne a porodnice s tim nic neudělá.
Zkusím popsat svůj případ.
Ja jsem mela první porod těžký a skončil císařem. V porodnici za mnou chodily sestry a cpaly mi malyho na prsa ze vsech stran. Ja vykulena si všechno nechala libit. Dodnes slysim, jak ta jedna pořád opakuje, že kojila dva mesice ve dne v noci po dvou hodinách. Ta mi pak vnutila klobouček (zas*ranej krap!), ale v porodnici se mi nedarilo. Mliko nastupovalo pomalu, malého normálně prikrmovali. Půjčili mi domů odsavacku. Ja jsem nikdy nepřemýšlela jestli chci kojit nebo ne, ale fakt je, ze mi to bylo hrozně nepřijemny, nikdy jsem nemela rada dotyky na bradavkach. No roztahala jsem to odsavackou, ale malého uz na prs nenaucila, kloboučky nechtěl a ja poblbla to ani nezkusila jinak. Tak zacal osmitydenni kolotoč odsavani, krmení z flasky, vyvarovani, skladování, odměřování… Pak jsem to vzdala a přespat na UM Ulevilo se mi, hlavně psychicky. Alw trochu mě mrzelo, ze kamarádky to zvládly a ja ne. Ted v listopadu jsem po čtyřech letech porodila druhé, opet císařem, byl navic i KP.
V porodnici ho na mě zase zkoušeli nasilim lepit, on brečel a ja řekla dost, takhle ne. Půjčila jsem si opět odsavacku, žádné kloboučky a prikladala a prikladala, az se prostě dokazal sam najíst. Myšlenky na flašku byly, prsa bolely, pocity dost neprijemny, mliko vsude, ALE pamatuju si ten pocit, kdy jsem si poprvé v noci nesedla, ale jen lehla vedle nej, vytahla prso, on jedl a ja jsem SPALA DÁL! To byla taková nádhera po tom, jak hotová jsem byla pri prvnim se vsim tim cachrovanim s flaskama… At jdu kam jdu, nic neresim, jídlo mam s sebou, nemusim nic ohřívat, dítě nemusim uspavat, uspi nebo uklidní se u prsa, to mě dřív strašně stresovalo, dítě se najedlo a řvalo a přitom by bejvalo stacilo tohle… Navic druhé mi nechce dudlik, ten by s klobouckem taky nepil, možná to měl první stejně ![]()
Jo, az ted po dvou měsících to přestalo bolet, ale když vidim ty klady, který to ma a hlavně se vyspim, tak jsem rada, ze jsem prekonala avou nechuť.
Nebudu te přesvědčovat, jsi rozhodnuta, jen jsem chtěla přispět svým příběhem. Pořád mi to není příjemné, ale zvykla jsem si a neni to naporadu, v pul roce chci skončit 😁 ale to nevim jestli klapne. Tohle je falt strašně pohodlný a dost mi to ulehcilo šestinedělí, i psychicky.
Držím palce s miminkem a ať mu chutná UM, pokud se pro nej rozhodneš. Ze me propagatorka MM za hrob nebude nikdy.
V první řadě, je to každé maminky volba a její věc, jak ke kojení/nekojení přistoupí. Nutit tě nikdo nemůže. Napíšu svou zkušenost. Vždycky mi byly a do teď jsou nanejvýš nepříjemný lakatační fanatičky, co prostě to své ňadro nacpou před oči úplně všem, když kojí někde na veřejnosti. Měla by tam podle mě být zachovaná určitá intimita, a to, že je to přirozený proces neznamená, že to musí „obdivovat“ všichni (třeba v té Ikee, jak píšeš
. Nicméně, mám teď 3týdenní miminko, a jako první jsem se rozhodně chtěla rozkojit, kvůli miminku, které má přednost, před nějakými nepříjmenými pocity matky. A když to jde, tak mi přijde trošku sobecký, ho o to obrat. Pak jsou ale jiné situace, jako stálé záněty, laktační psychoza, alergie (ta tedy na MM se téměř nevyskytuje, ale může být na něco, co matka jí, a je občas dost těžké vychytat, co je ten rušivý prvek. Pak když je dítě týdny osypané a řve s kolikama, je možná lepší přejít na UM). Prostě důvody nekojit jistě jsou. Já to mám nastavené tak, že když by se to kojení nějak horšilo, bylo málo mléka, byl jakýkoliv objektivní důvod k UM, tak to oplakávat fakt nebudu. Na veřejnosti jsem zatím nekojila, ano asi mě to čeká, ale vždy se to dá udělat tak, abych neexhibovala před všemi kolem. Což opravdu také nechci. Nicméně vždy půjdu tou cestou, která bude v první řadě dobrá pro syna. A až v případě komplikací, zvolím cestu jinou…
@warita píše:
komplikovane. Protoze to neni jako kdyz udelas cvak s vypinacem. To mleko se v tech prsech tvori a pukud se neodstrani, dojde k zatvrdlinam a zanetum. Takze se musi buh vi jak dlouho odsavat a pod, chvilku to trva, nez tvorba mleka ustane. Ze dne na den to fakt neni aocekavala bych, ze bys tohle jako zena mohla vedet.Mne napriklad v porodnici vyslovene radili, ze pokud to s kojenim nemyslim 100% vazne a stejne mam v planu kojit jenom velmi kratce, tak je lepsi laktaci vubec nenechat nabehnout, protoze si koleduju o komplikace. Navic, je to docela narocne po hormonalni strance, takze pokud mam obavy, jak bych to psychicky zvladala, tak mi opet radi do toho ani nejit, protoze nabehnuti laktace je hormonalni horska draha a nasledne ukonceni taky, takze by to byl docela zahul.
Suma sumarum, ukoncit laktaci nejde ze dne na den a neni to ani neco, co jde brat na lehkou vahu.
opravdu je nutné urážet, když nemusíš mít sama pravdu? Mě se laktace rozjela, dva-tři týdny jsem se pokoušela kojit a pak jsem to zabalila -) přestala jsem ze dne na den, prsa splaskla, nic nebolelo a žádné komplikace taky nebyly.