Problém na ÚP

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13073
5.12.16 19:21

Já bych se zmínila na inspektorátu práce, tam je takové věci zajímají :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
5.12.16 19:33
@tamata píše:
Já bych se zmínila na inspektorátu práce, tam je takové věci zajímají :)

To sice jo, ale může to být na dlouhé lokte.

Normálně bych jim napsal písemnou výzvu ke splnění povinnosti vydat mi zápočtový list. S tím, že pokud zápočtový list neobdržím do +14 dnů od odeslání výzvy, podávám žalobu soudu, což je bude stát náhradu škody i s úroky, soudní poplatky a náklady mého právního zastoupení.

Podle OSŘ mi soud přizná přísudky, je-li výzva odeslána nejpozději týden před žalobou.

http://finance.idnes.cz/…-/pravo.aspx?…

Mimoto jsou povinni vydat zápočtový list i bez výslovného vyžádání.

Výzvu bych odeslal doporučeně na dodejku na adresu firmy, kopii, podací lístek a potvrzení o doručení bych si uschoval jako důkaz pro soud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.12.16 19:36

@tamata myslím, že zápočťák jako takový už se nedává. Ale dává se potvrzení o zdanitelných příjmech. Ta brigáda byl.asi.prijem, který se daní, takže po nich chtěj tohle. Dát ti to musejí. Jinak bych na ně poslala kontrolu. Otázka je, jestli vubec za zaměstnance odvádějí daně.

• Citovat
  • Upravit
1769
5.12.16 19:39

Omylem jsem to odbouchla anonymně :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
5.12.16 19:40
@Anonymní píše:
@tamata myslím, že zápočťák jako takový už se nedává. Ale dává se potvrzení o zdanitelných příjmech.

Nesmysl. Odkud to máš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1769
5.12.16 19:43

@eumedon z práce. Tyhle papíry jsem vyřizovala pro zaměstnance od externí ucetni firmy. Nahrazuje to zapoctak, ale je to už jiný papír.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1769
5.12.16 19:46

Potvrzení o zaměstnání se to správně jmenuje, trochu jsem to popletla. Dva roky na MD udělaly. prece jen svoje. Tak se omlouvám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
5.12.16 19:47
@nini77 píše:
@eumedon z práce. Tyhle papíry jsem vyřizovala pro zaměstnance od externí ucetni firmy. Nahrazuje to zapoctak, ale je to už jiný papír.
Nenahrazuje to zápočťák.

Já mám ze zákoníku práce, § 313 odst. 1, že

§ 313

(1) Při skončení pracovního poměru, dohody o provedení práce nebo
dohody o pracovní činnosti je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci
potvrzení o zaměstnání
a uvést v něm…

To, že se něco píše na žádost zaměstnance na jiný papír, je jiná věc, která ale neruší povinnost vydat zápočťák.

Příspěvek upraven 05.12.16 v 19:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101599
5.12.16 19:48

@nini77 Dávají se 2 papíry, první obsahuje

1. údaje o zaměstnání, zda se jednalo o pracovní poměr, dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti a o době jejich trvání,

b) druh konaných prací,
c) dosaženou kvalifikaci,
d) odpracovanou dobu a další skutečnosti rozhodné pro dosažení nejvýše přípustné expoziční doby,
e) zda ze zaměstnancovy mzdy jsou prováděny srážky, v čí prospěch, jak vysoká je pohledávka, pro kterou mají být srážky dále prováděny, jaká je výše dosud provedených srážek a jaké je pořadí pohledávky,
f) údaje o započitatelné době zaměstnání v I. a II. pracovní kategorii za dobu před 1. lednem 1993 pro účely důchodového pojištění.

tenhle je povinný i bez žádosti zaměstnance a to je přesně ten „zápočťák“…

to, o čem mluvíš ty povinné není, povinnost je vystavit to pouze na žádost zaměstnance a rozhodně to nenahrazuje ten první papír, resp. to o čem mluvíš mohou být papíry dva - jeden s průměným výdělkem pro UP a druhý se zdanitelnými příjmy pro podaní daňového přiznání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101599
5.12.16 19:49
@nini77 píše:
Potvrzení o zaměstnání se to správně jmenuje, trochu jsem to popletla. Dva roky na MD udělaly. prece jen svoje. Tak se omlouvám.

No, ale to je přesně ten „zápočťák“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
5.12.16 19:53

.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101599
5.12.16 20:01

@eumedon Taky jsem se musela podívat… je tedy fakt, že u té dohody to dodržuje málokdo, když tak vzpomínám, tak jsem to dostala jednou, proto jsem si ani nebyla jistá, zda je to povinností i u dohody. Je faktem, že oni to povětšinou nevyžadují ani ti zaměstnanci, neb studentům je to úplně puténka, a těm na RD či při trvajícím zaměstnání vlastně taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1769
5.12.16 20:07

Vždyť jsem to pak psala, popletla jsem to. Omlouvám se, jen jsem zdržela debatu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
5.12.16 20:08

Zakladatelko, zítra jim napiš a odešli na dodejku (kopii si schovej) výzvu ke splnění povinnosti podle § 313 odst. 1 Zákoníku práce s tím, že pokud doma nebudeš mít 20.12.2016 potvrzení o zaměstnání, podáváš 21.12.2016 žalobu, což je bude stát náhradu škody s úroky, náklady řízení a tvého právního zastoupení.

Navíc si budeš stěžovat Inspektorátu práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
5.12.16 21:23
@Anonymní píše: Řekli mi, že je to jen brigáda a u brigád započtáky nedavají. Potřebuju to už právě na příští pondělí. Musela jsem si i sama vyplnit papíry, které měly vyplnit oni, protože když jsem tam přišla, tak mi mistr řekl, že nemá čas, at si to vypíšu a pak mi to jen podepíše..

Co jste vlastně od zaměstnavatele dostala? Psala jste, cituji: „Donesla jsem jim papír co mi zaměstnvatel dal, kde prostě bylo jen napsaný, že jsem skončila ke dni a bla bla“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat