Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, davat prso co nejcasteji, odsavat a prinejlepsim postupne se snazit odbourat ten sunar a dokrmovat svym mm.
Ja jedla vsechno (vsechno ovoce, zeleninu, cesnek, cibuli, zeli, lusteniny..), takze s tim neporadim. Maly byl spokojeny. Tak alergicky muze byt skoro na cokoliv, to bys pak nemohla nic.. Obleceni-pokud je v satku pod tvou budou, tak stejne jak je doma a pokud je v kocaru, tak oblect tak jak sebe+vrstva navic.
Přikládat, přikládat, přikládat. I v noci. Nejlépe nahatí, tělo na tělo. Nedokrmovat. Kompot bych řekla nevadí, musíš zkusit, já jedla všechno, i pila kafe. A do kočárku? Dneska jsem vozila osmiměsíční, měla jen body a teplejší mikinu a fusak. Edit. a samozřejmě kalhoty
Na sluníčku bylo krásně. Raději obléct méně a přihodit pod kočár deku než tam dítě péct.
Příspěvek upraven 03.03.15 v 18:47
Jo a po kojení odsávat, klidně naprázdno.. Ale dítě je lepší stimul. Ale určitě tím nic nezkazíš.
@BersiEn Určitě doporučuji silné vývary. Jsou na to skvělé. A koupila jsem si v lékárně homeopatika ricinus communis 5 ch a ty zabírají krásně taky. A nestresuj se
Raději po kojení dokrm UM aby mimi bylo spokojene a ty taky. Řešila jsem to 4 měsíce zpět (strašně to utíká
) asi měsíc a půl jsem dokrmovala UM NĚKDY 2X, někdy 4× podle toho jak jsem měla mlíčko. A dnes už dávám UM pouze na noc musto kojeni. Jo a doporučuji prikladat mimi k prsu v noci. To je hodně důležitý.
A co obléct? Punčošky/dupačky, body, tričko, zimni overal a do fusaku. Cepku a rukavice a nakremovat kremem do zimy a větru. ![]()
@Misiakova píše:
@BersiEn Určitě doporučuji silné vývary. Jsou na to skvělé. A koupila jsem si v lékárně homeopatika ricinus communis 5 ch a ty zabírají krásně taky. A nestresuj seRaději po kojení dokrm UM aby mimi bylo spokojene a ty taky. Řešila jsem to 4 měsíce zpět (strašně to utíká
) asi měsíc a půl jsem dokrmovala UM NĚKDY 2X, někdy 4× podle toho jak jsem měla mlíčko. A dnes už dávám UM pouze na noc musto kojeni. Jo a doporučuji prikladat mimi k prsu v noci. To je hodně důležitý.A co obléct? Punčošky/dupačky, body, tričko, zimni overal a do fusaku. Cepku a rukavice a nakremovat kremem do zimy a větru.
to je oblečení do mrazu… Teda tady bylo určitě kolem 8 stupňů.
A to už vůbec nemluvím o tom, že dítě co je v hluboké korbě sotva potřebuje matlat obličej krémem.
A jak už tady zaznělo, dobré je si udělat postelový den a jen prikladat tělo na tělo. To mi poradila i laktační. CO nejčastěji se snažit kojit a pujde to
PS: hodně piju caro a asi to taky pomaha
@Run píše:
to je oblečení do mrazu… Teda tady bylo určitě kolem 8 stupňů.
Ja takhle malou oblikam taky a na fusaku ma jeste deku. Prehrata jeste nebyla, zalezi samozrejme na diteti, ale takhle maly bych oblikla taky do body, puncosky, tenci rukavicky, cepicku, ponozky, do kombinezy a do fusaku. Kdyz mrzne, tak svetrik a na fusak deku. Na tohle pocasi je to dost, neco ubrat, musi to zkusit. A kremem teda nemazu, to jen kdyby byly mrazy.
@Misiakova píše:
A jak už tady zaznělo, dobré je si udělat postelový den a jen prikladat tělo na tělo. To mi poradila i laktační. CO nejčastěji se snažit kojit a pujde toPS: hodně piju caro a asi to taky pomaha
Taky piju Caro, ale ja to mam jako nahrazku za kafe ![]()
Pila bych hodne tekutiny a dite casto davala k prsu. Jimak nality prsa jsem mela jen v porodnici, pak uz nikdy a mliko tece ![]()
Já mám doma akorát šestinedělňátko. Laktace se mi rozjížděla pomalu, v porodnici už chtěli nasazovat příkrm, protože kluk dost hubnul a navíc měl žloutenku, takže u kojení usínal. Pořád jsem ho přikládala a čtvrtý den jsem se kousla, že se prostě zavodním. Vypila jsem přes 5 litrů neperlivé vody, k tomu kojící čaj 3× denně a taky dvě kafe(jsem závislák, pila jsem i v těhotenství a bylo to první, na co jsem měla po porodu chuť). A ráno ze mě mlíko teklo proudem, prsa tvrdý že jsem musela odstříkávat.
Takže fakt hoodně tekutin, stačí voda a přikládat pořád dokolečka.
Kluka od narození oblíkám do kočárku jak už popsaly holky výše - to co má doma(body dl. rukáv+dupačky)+svetřík/mikinu, rukavice, čepice, botičky, dám do kombinézy a do fusaku.
Je rozdíl s oblékáním do šestinedělí / to ještě nemá termoregulaci, takže vrstvu navíc!!!/ až potom po šestineděí to bude jiné / tam tak jak sebe.
můžeš to zkusit, bude zpocenej nebo nespokojenej, tak příště ubereš apod…
Myslim, ze holky ti to tu hezky napsaly, co pomaha a jeste muzes zkusit homeopatika na podporu laktace
.
A dobry je nechat prsa volne, par dni vydrz bez podprsenky. Nebo nejakou volnejsi sportovni. Radili nam v porodnici, behaly jsme tam jak africke zeny ![]()
Ahoj, koukám, že tahle diskuze je pár let stará, ale snad mi někdo poradí
možná je tu na mé téma jiná diskuze, omlouvám se, nemám moc čas to hledat
jestli byste mi mohl někdo poradit prosím…
Mám doma šestitýdenní miminko, v porodnici shodil těch 10% své porodní váhy, moc ode mě nevypil, pustili mě s ním domů s příkrmama Nutrilonem ze stříkačky - zvážit před a po kojení, dle toho dokrmit Nutrilonem, to trvalo do kontrolního vážení u pediatričky, kdy mi tam dělali kontrolní kojení s vážením a vypil dost, tak řekli jen kojit a malý konečně přibíral hezky už
to trvalo přes 2 týdny bezproblémového kojení a přibírání, kojení teda trvalo opravdu i 45min - 60min.
Ve 4 týdnech jsem s ním šla na kontrolu, v tu dobu ho bolívalo bříško, škytal často a občas ublinknul, pediatr mi řekl, že ho kojím často, že mám kojit á 3 hod a co kojení, tak už jen z jednoho prsu - to trvalo necelé dva dny a dítě se rozbilo, myslela jsem že mu nejde pít, prsa jsem měla nalitá, protože ted už vím že si to nevypil, vztekal se, odtahoval se, naříkal u toho, ale ted už vím, že je to nějaký ten vzdor. jako pak i sál, tak si říkám že pije, a najednou po 3dnech mi zmizel před očima, faldíky co měl pryč, na váhu a a měl stejně jak před týdnem u pediatra, pořád plakal, bez rozmýšlení jsem mu dala Sunar, co jsem měla pro nejhorší případy doma, a jak pak byl spokojený :-/ dva dny na to u pediatra dokonce i o 10g mín, s tím že mám kojit a pak prostě dát Sunar. Tohle praktukuju už týden, já si ho teda vážím zase před a po kojení, at mi zbytečně nevypije moc Sunaru, protože on vypije vše i když je full, bud mi u kojení usíná, nebo se vzteká, ode mě vypije průměrně 40ml, a to ho nechávám fakt dlouho, ted už by měl vypít 80ml alespon na svou váhu. Máte s tímto někdo zkušenosti, dopadlo to ještě dobře, že skončilo mimčo nakonec jen u kojení? ted po víkendu mi dojede domů laktační poradkyně, je mi jasný že mi odsoudí tu flašku se Sunarem, tak mě prosím nesuďte vy, já potřebovala to mimčo zasytit a aby už nehublo (konečně už přibral), udělalo bych to znova. Ale nic jsem tím asi nepokazila, pije ode mě stejně malou porci jak před flaškou ![]()
Děkuju za odpovědi ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, koukám, že tahle diskuze je pár let stará, ale snad mi někdo poradímožná je tu na mé téma jiná diskuze, omlouvám se, nemám moc čas to hledat
jestli byste mi mohl někdo poradit prosím…
Mám doma šestitýdenní miminko, v porodnici shodil těch 10% své porodní váhy, moc ode mě nevypil, pustili mě s ním domů s příkrmama Nutrilonem ze stříkačky - zvážit před a po kojení, dle toho dokrmit Nutrilonem, to trvalo do kontrolního vážení u pediatričky, kdy mi tam dělali kontrolní kojení s vážením a vypil dost, tak řekli jen kojit a malý konečně přibíral hezky užto trvalo přes 2 týdny bezproblémového kojení a přibírání, kojení teda trvalo opravdu i 45min - 60min.
Ve 4 týdnech jsem s ním šla na kontrolu, v tu dobu ho bolívalo bříško, škytal často a občas ublinknul, pediatr mi řekl, že ho kojím často, že mám kojit á 3 hod a co kojení, tak už jen z jednoho prsu - to trvalo necelé dva dny a dítě se rozbilo, myslela jsem že mu nejde pít, prsa jsem měla nalitá, protože ted už vím že si to nevypil, vztekal se, odtahoval se, naříkal u toho, ale ted už vím, že je to nějaký ten vzdor. jako pak i sál, tak si říkám že pije, a najednou po 3dnech mi zmizel před očima, faldíky co měl pryč, na váhu a a měl stejně jak před týdnem u pediatra, pořád plakal, bez rozmýšlení jsem mu dala Sunar, co jsem měla pro nejhorší případy doma, a jak pak byl spokojený :-/ dva dny na to u pediatra dokonce i o 10g mín, s tím že mám kojit a pak prostě dát Sunar. Tohle praktukuju už týden, já si ho teda vážím zase před a po kojení, at mi zbytečně nevypije moc Sunaru, protože on vypije vše i když je full, bud mi u kojení usíná, nebo se vzteká, ode mě vypije průměrně 40ml, a to ho nechávám fakt dlouho, ted už by měl vypít 80ml alespon na svou váhu. Máte s tímto někdo zkušenosti, dopadlo to ještě dobře, že skončilo mimčo nakonec jen u kojení? ted po víkendu mi dojede domů laktační poradkyně, je mi jasný že mi odsoudí tu flašku se Sunarem, tak mě prosím nesuďte vy, já potřebovala to mimčo zasytit a aby už nehublo (konečně už přibral), udělalo bych to znova. Ale nic jsem tím asi nepokazila, pije ode mě stejně malou porci jak před flaškou
Děkuju za odpovědi
Krásny príklad toho, ako vie pediater jednou blbou radou pokaziť kojenie
kojiť po 3 hodinách a len z 1 prsa sa robí keď má žena veľkú nadprodukciu, nie keď len tak tak nemusíš dokrmovať.
Inak kým ti neskočí dieťa váhou nazad pekne hore tak dokrm určite vhodný je, vysilené dieťa nevládze sať. Určite ale odporúčam po kojení (ak dáš dokrm) ešte odsávať a dokrmovať nie fľašou, ale cievkou po prse (ak tá LP je z mamily tak ťa naučí ako, iné neviem či to robievajú tiež). A možno by som zvážila nedávať dokrm po každom kojení, ale iba párkrát denne, napr po 6 hodinách. Dovtedy kojiť na požiadanie kľudne každých 30 minút a po dokrme práve odsávať. Ale to určite tiež budete riešiť s LP kedy/ako dokrm.
Nádej určite ešte je. Viem o babách, čo začali plne kojiť až v 3 mesiacoch, dovtedy dokrmovali. Len je to dosť práce občas.