Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, prosím o radu. Máme skoro4tydennihi chlapecka, doposud jsme kojili co 2-3 hodiny cca 15 minut z jednoho prsa. O víkendu jsem bojovala se zánětem prsa a od pondělí mu tato dávka nestačila, po kojení se vzteka.. Teď kojime cca 15 minut z jednoho prsa, následně 15minut z driheho prsa a stejně se po kojení pak vzteka. U kojení dost usíná a netaha, musím dloubat do bradicky, ale i tak si vytáhne max 20ml, jednou 40,jinak sosa 20. Po kojení následuje řev, asi z hladu? Měla jsem pocit, že bříško, ale teď si myslím, že je to hlady
nenapadá vás nějaká ráda co s tím? Nebo mu zkusit dát um, je mi ho líto jak pláče
prosím poraďte..
Prsa nahrivame, piju caro, kojící čaje..
Tak mu dej prso znovu, když bude mít hlad tak se zase napije.
Přikládat častěji nebo pořídit odsávačku a po kojení jeste odsat
kde není poptávka neni ani nabídka
ale zkusila bych častěji přikládat ![]()
Možností je vyzkoušet tzv. savčí polohu, neboli břicho na břicho, kůže na kůži, kojení není jen o příjmu mléka. Usínající miminko se tím, že jeho i sebe svlékneš a dáš si miminko břichem na sebe, dost možná probudí a bude aktivnější. ![]()
Jinak je úplně běžné, že při každém nakojení toho vypije jinak a zdá se to málo, ale když by to člověk sečetl, tak to tak málo nebude. UM a kojení se liší třeba i tím, že UM jede pravidelně po určitém časovém úseku, při kojení jsou ty úseky kratší, někdy se zdá, jak kdyby se kojilo snad celý den, je to celkově hodně individuální, takže jak už tu padlo, je potřeba spíš častěji po menších dávkách, než by byla jedna lahvička UM za několikahodinový úsek. Co děláš po nakojení? Řev následuje po odpojení od prsa? Jestli ano, tak by třeba rád byl dál u něj, u tebe. Na tohle pomůže třeba šátek ![]()
Jestli u kojení usíná, tak ho nechej spinkat a nedloubej do něj. Kdyby někdo dloubal do mě a ať piju, kdybych usínala, tak jsem taky protivná.
Až se vzbudí, tak zase nabídni na střídačku obě prsa. Taky si něco najdi o laktační krizi. Ať už se tě to týká teď nebo za dva měsíce, ať z toho nejsi vystresovaná. Zajímalo by mě, při kojení cítíš tlak v prsou, když se ti víc spustí mléko? A jak víš, kolik toho prcek vypil, ty ho vážíš? Na to se vyprdni, úplně zbytečně se budeš nervit.
@HanS015 píše:
Ahoj holky, prosím o radu. Máme skoro4tydennihi chlapecka, doposud jsme kojili co 2-3 hodiny cca 15 minut z jednoho prsa. O víkendu jsem bojovala se zánětem prsa a od pondělí mu tato dávka nestačila, po kojení se vzteka.. Teď kojime cca 15 minut z jednoho prsa, následně 15minut z driheho prsa a stejně se po kojení pak vzteka. U kojení dost usíná a netaha, musím dloubat do bradicky, ale i tak si vytáhne max 20ml, jednou 40,jinak sosa 20. Po kojení následuje řev, asi z hladu? Měla jsem pocit, že bříško, ale teď si myslím, že je to hladynenapadá vás nějaká ráda co s tím? Nebo mu zkusit dát um, je mi ho líto jak pláče
prosím poraďte..
Prsa nahrivame, piju caro, kojící čaje..
Koj na požádání, klidně po půlhodině. Teď si ta laktace musí sednout, je malinký. Pořád se to ještě postupně stabilizuje.
A nevaž před a po kojení!! Zvlášť když je spavý, musí dostat prso HNED, jak se ozve, jinak se u toho přebalování a vážení vyčerpá a bude pít málo.
Váhu nepotřebuješ, opravdu. Akorát tě to stresuje.