Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Aries6 píše: Více
Dobrá vrba vydrží všechno, neboť umí vyhodnotit stavy, kdy už nemůže a včas se z toho diplomaticky vyvlékne. Připraví se na to, a dá vědět, že už má čas.
To je těžké. Dobrý přítel má umět vyslechnout a být tu pro nás. Ovšem ani dobrý přítel není svatý a má nějaké hranice. Vy už jste zřejmě přestoupila ty jeho. Občas si neuvědomujeme, že jsme už moc. A že to, co na druhé vršíme, je ve skutečnosti už práce pro terapeuta. Po žádném příteli nelze požadovat, aby nahrazoval odborníka. Vašemu kamarádovi nejspíš přijde, že už toho bylo až až a je na čase, aby vám s tím pomohl někdo povolanější. Někdo, kdo vás doopravdy dokáže postrčit správným směrem. Neberte to tak, že vás nemá rád, že ho obtěžujete nebo něco podobného. Prostě mu došlo, že ať vás vyslechne sebevíckrát, v ničem to reálně nepomůže. Vám to na chvíli uleví, ale v tom problému se plácáte dál. A to je frustrující sledovat… Zkusil to. Nefunguje to. Navrhl jiný přístup. Ano, mohl to udělat citlivěji, ale i on je jenom člověk a taky dělá chyby. Pokud je to jinak dobrý přítel, tak vás nejspíš nezranil úmyslně, ale protože se v nějakém ohledu vyčerpal a neuhlídal. Nikdo z nás se nevyhne tomu, aby jednou za čas nezranil milovanou osobu. Nelze to brát tak, že když ke mě někdo byl tři roky úplně skvělý a vždycky tu pro mě byl a pak mu to jednou jedinkrát ujede, tak je nějaký zlý, toxický, nemá mě rád a nejlepším řešením je se ho zbavit… Kdybych ve vaší situaci měla něco udělat, tak bych kamarádovi řekla, že mi jeho reakce ublížila, ale chápu, že toho na něj už bylo asi příliš. A vyhledala bych odborníka. I když to asi zní divně, tak emoční zanedbávání a trápení ze strany rodiny bývá pro dítě kolikrát ničivější, než to fyzické. Z části proto, že člověk získá pocit, že se mu vlastně nic moc hrozného nedělo a dojde k závěru, že asi jen byl přecitlivělý. Hodně tomu pomáhá to, že žijeme ve společnosti, která teprve teď začíná uznávat, jak drtivý dopad na psychiku dítěte má nepříznivé emoční prostředí rodiny. Většina lidí s vámi bude soucítit, když jí povíte, že vás bili, nedávali vám najíst atd. Ale když jim povíte, že tam pro vás nikdy nikdo nebyl? Že nevíte jaké to je cítit se milovaná? Že vás kritizovali i za to, jak dýcháte a nikdy jste jim nebyla dost? Hrozně moc lidí vám řekne, že se vám to jenom zdálo a jiní to měli horší, tak ať nefňukáte… A tady je opravdu hrozně důležité vyhledat odborníka, protože on si uvědomuje, jaká škoda byla napáchána a dokáže vám dát tu validaci, kterou kamarád ne…
@Vodnář-u-Topolu píše: Více
Myslíš, ze každá dobrá vrba pozná, kdy uz je to na ni moc? A co lidi, kterým se snažíš pomoct, ale neslyší? Pak jsi na hraně energetického upira a bez východiska.
Východisko s energetickým upírem je strašně jednoduché - utnout s takovým člověkem kontakt.
Děkuji všem co mi přispěli k mojí diskusi, vážím si toho. Zrovna bych neřekla že jsem energetický upír, přijde mi to malinko přehnané ale jestli je tohle váš názor, dobrá tedy. Možná jsem mu to vše neměla říkat, ale taky možná neměl říkat to co říkal. Přece jenom každý jsme nějaký a děláme chyby
některé vaše příspěvky mi přišli urážlivé, sto lidí sto chutí že?
@Bytsamsebou píše: Více
Právě, přesně tak. Ale těžko se to dělá, když je to velmi blízký přítel.
Upitá energie se musí dobít jinde a pak je vše v pořádku. Tedy pokud by to nebyl onen stav trvalý, pak najít odborníka a toho člověka k němu doprovodit.
@Anonymní píše: Více
Nikdo tady nikoho neurážel, takže se hoďte do klidu. Naopak to ukazuje jen na to, že byste nejraději, aby s vámi bylo zacházeno pouze v rukavičkách, ostřejší jednání nesnesete. A to je vlastně důvod, proč nejste schopna si to s vaším blízkým kamarádem vyříkat a raději jste založila diskuzi na emiminu. Z toho jasně plyne, že návštěva odborníka bude jen ku prospěchu.
Pravdu máš! Pokud bychom byli v Izraeli, tak by ta osůbka byla nejspíš vojenským mundůrem víc zocelená…
Ano, nevelký prostor u domu a nemalý kůže pruh na proutku upevněný. To je historicky ověřená metóda proti zmenšení krevních průtočnic a zrychlení cirkulace jejich průměrem.
Ja právě měla na mysli uz stav, kdy vrba nemůže a dotyčný naprosto odmítá kamkoliv jít. To je bohužel clovek v koncích.
@Anonymní píše: Více
Ono to vůbec nemuselo být „z ničeho nic“… třeba to v něm už dlouho leželo, jen sbíral odvahu ti to říct. Mám totiž stejný pocit, jak píše @Vodnář-u-Topolu, ty podle toho, jak se tady projevuješ, čekáš jen jednání v rukavičkách. Ale tak to v životě nefunguje. A pokud máš pocit, že to nezvládáš a víš, že nemáš dobrý základ v dětství, tak je nejlepší najít odborníka. Ten to rozklíčuje a najde s tebou cestu ven. Ne kamarád, který na to má „jen“ svůj názor…
Ano, pohár přetekl. A ten kamarád je jako ten p. doktor, který věčně si naříkajícímu hostinskému poradil cestu do Pelhřimova…