Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Snazil som sa pochopit prispevky zakladatelky ale nejako mi to nejde.
Uplne prve som nepochopil co riesi ci seba alebo kamarata a uz vobec nechapem co chce dosiahnut.
Dalej pise ze ziadne rady nechce ze sa chce iba vypovidat (=monolog) a o par viet neskor „vyměním názor“, tak v monologu si nazor nevymenis.
Je mozne ze roztekana a riesi milion veci naraz, alebo som nechapavy, ale za mna by pomohlo keby si to trosku usporiadala. Co chce dosiahnut? Aku cestu vyberie? Co to pre nu znamena? Co je dolezite a nad cim sa da mavnut rukou.
Napriklad za mna mat ‚kamaratku‘ ktora so mnou hovori iba ked chce aby som pocuval a hlavne bol ticho je dost narocne, pretoze ja uvazujem inak a na taketo monology niesom vhodny kandidat.
Mam jednu znamu ktora mi napriklad hovorila ze v praci ked ju povysili bude potrebovat viac anglictinu a ze este nikdy nehovorila po anglicky (s vynimkou ucenia) tak som jej ponukol ze mozeme spolu hovorit po anglicky. To nie! Ona iba chcela aby som si vypocul jej obavu, ale robit s nou nic nechcela - vsetkym slovam rozumiem, ale zmysel proste nechapem. Preco mi to vobec hovori? Preco plytva svojim aj mojim casom na veci s ktorymi nechce nic robit? To sme sa rovnako dobre mohli porozpravat o tom ci slnko svieti alebo hori ![]()
Podobne mi hovorila ze ma obavy soferovat po prahe, tak som jej ponukol ze sa vymenime (zrovna som bol za volantom). Nie ona iba chcela pocut ako je to zlozite ako s nou sucitim a podobne kecy na ktore ja niesom stavany. Preco by som mal sucitit s niekym kto svoju situaciu nechce zlepsit? Ked ju nechce zlepsit tak sa opravnene mozem domnievat ze mu vyhovuje. A ked mu vyhovuje tak preco skuci?
Ked poviem partnerke ze sa vymenime tak nema problem, dokonca ani pubertaci, ty by teraz najradsej boli za volantom stale, ale su moc mlady tak ich do premavky nemozeme pustit…
@IcePlanet7 píše: Více
Tak jazykovou bariérou to není. Sebe nechce řešit, chce řešit kamaráda a od nás chce stvrzení jejího prapodivného smýšlení. Toť vše.
Nevidím problém v tom že si každý někdy postěžuje na něco. Možná mám jiné vyjadřování než hodně lidí, každý jsme nějaký. A to že vám to nepřijde urážlivé ale mě ano neznamená že já to chápu špatně.
Tuhle diskusi jsem založila proto, ne že bych nechtěla řešit svoje problémy, ale proto že jsem v tu chvíli nechápala kamaráda a chtěla jsem na to znát i názor někoho nestranného. Na tom nevidím nic špatného
to co je tu napsáno v hodně příspěvcích že já jen mluvím a on je ticho není pravda. Když jsme se začali bavit a narazili jsme na něco co chtělo probrat tak jsme mluvili oba ne jen já. Byli to normální konverzace, když jsem si řekla o radu dostala jsem jí, jinak jsme jen oba mluvili až jsme uznali za vhodné že je to už v pořádku. Chápu že toho může být hodně, tak pitomá zase nejsem, jen jsem v tu chvíli nepochopila proč to vytáhl zrovna když jsem měla obavy o práci, to jediné mi nedávalo smysl ![]()
Rozhodně zacházení v rukavičkách nepotřebuji, nikdy se ke mě takhle nikdo nechoval tak to nepotřebuji ani v téhle situaci
„že já jen mluvím a on je ticho není pravda.“
VS
„že jsem chtěla jen vyslechnout“
Oboje si napisala TY autorka… Ja ti nerozumiem a podla ostatnych odpovedi vidis ze niesom jediny. Doporucujem zvazit kamaratovu radu…
Opět se vracím k poslednímu mému příspěvku
mám jiné vyjadřování než spoustu lidí, když něco řeknu a myslím to nějak spoustu lidí mě v mnoha případech nepochopí a pak to právě dopadá takhle… když řeknu vyslechnout pro mě to znamená prostě mluvit ať už to já nebo i ten dotyčný kdybych chtěla radu tak si řeknu ![]()
Tohle je diskuzní forum, má se tu debatovat a já se snažím debatovat, jenže když polovina lidí tady mě posílá za odborníkem jen proto že jsem se špatně vyjádřila když mě to smysl dává
nechci se tady nějak dohadovat, nechci být ani nijak zlá. Chtěla jsem to jen probrat aby mi to dávalo smysl to je celé.
Je sto lidí sto chutí, každý máme jiný názor, jiný pohled na věc, proto jsem tuhle diskuzi založila
@Anonymní píše: Více
Ale když Ti ze sta lidí devadesát osm napíše, že bys měla vyhledat odbornou pomoc-ostatně i Tvůj kamarád, tak být Tebou se nad sebou hluboce zamyslím a asi se podle těch rad zařídím…
Máš jiné vyjadřování, spousta lidí tě v mnoha případech nepochopí… A divíš se, že polovina lidí posílá za odborníkem, když tobě to co říkáš/píšeš smysl dává… Ale těm ostatním ne a o to jde. Pokud chceš, aby ti lidé rozuměli a lépe tě chápali, tak asi budeš muset něco změnit… Anebo si dal můžeš stěžovat, jak jsou druzí nechápaví… Upřímně mě by nebavilo se dlouhodobě bavit s někým, komu nerozumím…
Proč když se a to necítím že bych potřebovala pomoct? Proč si myslíte že bych to potřebovala? Že se nějak vyjádřím a bohužel to dává smysl jen mě že mě nechápete zřejmě, jestli jsem to pochopila dobře, nebo kvůli čemu?
No jestli jsi spokojená s tím, že je pro mnoho lidí těžké ti porozumět, tak s tím samozřejmě nic nedělej. Pak se ale na ně nezlob, že tě nechápou a nechovají se dle tvých představ…
Jediný kdo s tím může něco udělat jsi ty sama, ale pokud necítíš tu potřebu, tak nedělej nic a žij jako dosud…
Já se ale a ty lidi nezlobím že to třeba nepochopí, já se snažím to vždy vysvětlit aby se chápali obě strany ![]()
Když budeš mít příště zase nějaký svůj problém, tak předem razantně řekni : " teď budu mluvit jen já, bude to monolog, nehledám odpověď, jak problém vyřešit, nechci žádnou radu. Budu jen fňukat a chci jen, abys poslouchal a litoval mě! " ![]()
@Bytsamsebou píše: Více
Všichni jste blázni, jen já umím létat…Slunce svítí pro každého.
Možná proto, aby vám kamarád a i těch 98% lidí začalo rozumět. Ono totiž i špatné vyjadřování může být velkým problémem.
Odborník!!! Jedině ten ti může dát náhled na to, proč tě lidé nechápou!!!
Ach jo, dalsi obet, ktera se neunese…Vlastne si nic nerekla, nic neudelala, jen kamarad trochu vyletel, protoze te uz ma asi plne zuby a poradil ti, at o praci zabojujes…ale to nejde, protoze ti je strasne…nikdo ti nerozumi, odbornik ti nepomuze…to mas tezky…