Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
Potřebuju radu a už melu z posledního nebo se zblázním. U naší malé byl problém se spanim od narození. Nicméně nějak jsem to zvládla a povedl se nastavit režim, kdy chodila spát v poledne ve stejnou dobu a večer také. 3 měsíce zpět mi přestala spát v poledne, prostě se vztekala, zvedala, řvala jak tur, že,,nece hají", říkám ok, tak si nespi. Vydržela v pohodě do vecera a pak v 7 večer odpadla a spala do rána.
Jenže teď? Nejen že teda madam nespí v poledne, ona už nechce jít spát ani večer a panečku to jsou boje. Hodinu ječí, že nechce. Div se se mnou nepere. Kope do mě, kope do zdi, pořád se zvedá, pak si skládá polštáře, pak vymýšlí, že chce ještě čurat. Já to nechápu. Sousedi si musí myslet, že jí tady týrám. Přitom neděláme nic jinak.
Já už ale nevím kudy kam a co udělat. Kolikrát to dopadne tak, že jí uspím na rukou, jenže už má taky 13 kg a moje záda protestují.
Prosím o radu. Děkuji
Nechala bych ji v postylce samotnou a odesla pryc. Tady uz jedine prisnost. Uz je velika. Dcera po obede nespi do skolky vstava v 6, ale v 7 je v posteli a usina sama do deseti minut
@Veru1987 píše:
Nechala bych ji v postylce samotnou a odesla pryc. Tady uz jedine prisnost. Uz je velika. Dcera po obede nespi do skolky vstava v 6, ale v 7 je v posteli a usina sama do deseti minut
Už má postel a z té mi zdrhne, musela bych jí zamknout.
@Emmi02 píše:
To uz je krute… tak posunout o pul hodku a proste musi lehnout a spat. Rozsvitit svetlo male. Musis byt prisna ne pak uspat na rukach. V kolik vstava rano?
Naše taky
po obědě už spí výjimečně, a večer řádí třeba do půl 10
ale zase ráno spí cca do 9
já ji nechávám, když nechce tak nejde, řešit to začnu až se bude blížit školka takže za rok ![]()
Je dost unavena? Je starsi, nemusi mit uz takovou portebu spanku. Ja se dvouletaka zeptam, jestli chce haji. Kdyz rekne ne, verim mu a jeste ho necham. Pak jde sam a lehne a usne. Ale byva vylitanej z hriste nebo zezahrady. Jak bylo hnusne a nedostali jsme se ven, tak se mu samozrejme nechtelo spat.
@Emmi02 ahoj…a spí ti pak celou noc?
Můj poznatek je, že když jsou děti přetažené, je peklo je dat spat. Jakoby v sobě vyburcovali všechno.
Moji draci ( 2 a 4) naštěstí usnou kolem druhé odpoledbe oba…ale jak ten starší neusne, v noci špatně spí, budí se, vykřikuje..
Dcerka ma taky dva roky a prestala spat odpoledne. Tak ted, kdyz je tma usne v 19 a taky mela obdobi boje, kdy rvala ze spat nebude, kdyz jsem si s ni sla lehnou vymyslela 3× na zachod a ze chce jidlo. A preslo to.
My to také řešíme a jsem z toho občas na prášky už
Ale našemu malému začaly ještě do toho lézt všechny čtyři poslední stoličky a tak je to ještě horší peklo. Máme od narození nespavce.. vydržel nám nespat po obědě, ale to je pak za trest ještě více… usne večer a po dvou až čtyřech hodinách je pak vzhůru a na dvě hodiny. Nebo se budí stále a spi hůře. Takže dam spát po obědě, ale budim ho po hodině. A samozřejmě musíme ven, když jdeme dopoledne i odpoledne, tak je to ideál. Ale i tak dříve jak v devět neusne večer. Když spi odpoledne déle, je schopny usnout až v půlnoci ![]()
@Emmi02 ještě dodám..čtete? U kluků zafungovalo v tomto číst…prostě jsem začala číst..v klidu..a nevšímala si povyku. A zvědavost zvítězila. Přilezl, sklidil se a většinou usl hned ![]()
@Emmi02 píše:Úplně tě chápu, v létě jsme řešili stejný problém u dvouleťáka ve velké posteli. Je to sice drsný, ale to zamknutí nám zafungovalo. Pár dnů se vztekal. Chodila jsem za nim snad co 2 minuty (nechci ho nechat vyrvat), vždy vrátila do postele, utěšila, řekla dobrou a zase odešla a zamkla, aby nemohl vyběhnout z pokoje. Po pár dnech už jsem nemusela zamykat, už zůstal ležet v postýlce. Teď už se to srovnalo. Většinou mi řekne, že si chce ještě číst a mami pá. Do 10 minut je tuhej, jdu ho přikrýt a zhasnout lampičku a spí až do rána.
@Emmi02 píše:
Ahoj holky,
Potřebuju radu a už melu z posledního nebo se zblázním. U naší malé byl problém se spanim od narození. Nicméně nějak jsem to zvládla a povedl se nastavit režim, kdy chodila spát v poledne ve stejnou dobu a večer také. 3 měsíce zpět mi přestala spát v poledne, prostě se vztekala, zvedala, řvala jak tur, že,,nece hají", říkám ok, tak si nespi. Vydržela v pohodě do vecera a pak v 7 večer odpadla a spala do rána.
Jenže teď? Nejen že teda madam nespí v poledne, ona už nechce jít spát ani večer a panečku to jsou boje. Hodinu ječí, že nechce. Div se se mnou nepere. Kope do mě, kope do zdi, pořád se zvedá, pak si skládá polštáře, pak vymýšlí, že chce ještě čurat. Já to nechápu. Sousedi si musí myslet, že jí tady týrám. Přitom neděláme nic jinak.
Já už ale nevím kudy kam a co udělat. Kolikrát to dopadne tak, že jí uspím na rukou, jenže už má taky 13 kg a moje záda protestují.
Prosím o radu. Děkuji
A netyras? Na me to tak trochu pusobi:-) Hele moje dite od dvou let tez nespi po obede. Evidentne to nepotrebuje. Chodi spat az ne unavena a vstava az se ji chce. Kdyz ji das vuli, tak si rezim nastavi sama. U nas se chodi vetsinou ve 22 a vstava kolem 9te. Vykyvy jsou, ale vyjmecne vic jak 15 minut. Kdyz chces aby sla spat driv, musis pocitat s tim, ze bude vstavat v sest. Ze zacatku ji musis rano budit. A jeste me napada, uspavani nejake mate? Nebo si to predatavujes tak, ze ji soupnes do postele a spi. My si treba hodinu cteme, pak reknu jednu pohadku a zazpivam dve pisnicky a ona u toho usne. Vetsinou chce abych ji u toho objimala. Jsou ji 3,5. Prijde mi to normalni. Vsechno si to takto nastavila sama. Krome teda te formy, ze si v posteli uz nehrajeme, jen cteme knizky a pak se ztlumi svetlo a uz jen mluvene slovo ci zpev. To jsem ji nabidla takhle ja a nejak si to sedlo…
To je takovy to klasicky obdobi, kdy uz nespi v poledne, ale zatim je to na ne moc a vecer jsou pretazene. Jedina pomoc je delat dlouhe ritualy vecer, dlouho cist knizku, cokoliv je bavi a je to klidna cinnost. Kdyz uz vidim, ze by to snad slo, chvili si s ni treba lehnout a hlavne zatahnout zavesy, zhasnout a ticho…proste musi videt, ze zadna zabava kolem je stejne neceka…
Takže radíte, aby šla spát až ona uzná za vhodné? My třeba máme 2×týdně od 9hod kroužek, takže potřebuju, aby vstávala dřív a ne třeba až v těch 9.
Jinak ven chodíme denně, pokud není obr liják. Snažím se jí dělat program a vždy jiný, aby se nenudila. Takže hřiště, kroužky, bazén.
Při uspavaní pohadka nebo písničky, mazlení…
@Emmi02 píše:
Takže radíte, aby šla spát až ona uzná za vhodné? My třeba máme 2×týdně od 9hod kroužek, takže potřebuju, aby vstávala dřív a ne třeba až v těch 9.
Jinak ven chodíme denně, pokud není obr liják. Snažím se jí dělat program a vždy jiný, aby se nenudila. Takže hřiště, kroužky, bazén.
Při uspavaní pohadka nebo písničky, mazlení…
Rano ji vzbud. Ona ti druhej den usne driv. Kdyz ne, tak ji staci spanek, ktery mela. Spankovy potewby jsou clovek od cloveka ruzny. Netreba to tak hrotit.-)