Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
V tomhle příběhu se chovají divně všichni. Rodiče, kteří dají jednomu dítěti milion (a i to je obrovská částka, kterou od rodičů dostane málokdo!) a druhému dítěti milionů 12. Syn, který bere, když se mu nabízí, ale místo vděčnosti si stanovuje podmínky (když mi máte koupit byt v Praze, tak jen na Vinohradech, na okraj Prahy nejdu), dcera, které je víceméně houby do toho, komu a kolik peněz dávají rodiče, ale která chce do bratrova bytu jezdit jak do hotelu na dovolenou (případně jí má bratr platit v Praze hotel…). Já se tedy nedokážu vcítit do žádného aktéra příběhu. že to řeší a zde diskutuje přítelkyně dotčeného syna, to je pro mě asi nejpochopitelnější věc. Jsou spolu, plánují rodinu…Taky bych řešila, že někoho napadne si nárokovat můj domov jako prázdninovou destinaci (a ano, vím, ten byť není její, přesto tam ale je její domov)
@Anonymní píše:
Děkuji za zpětnou vazbu, tenhle úhel pohledu nás nějak nenapadl… no, necháme to být, jak to je a budeme se snažit rodině i sestře více ve všem vycházet vstříc
Jestli to chce přítel nějak řešit, ať si s rodiči i se sestrou sedne. V první řadě by měl vyjádřit vděčnost, obrovskou vděčnost. A pak by mohl navrhnout, že vzhledem k tomu, že rodiče mu dali takto obrovský dar, navrhuje sepsat smlouvu, že on se dopředu vzdá dědictví. že on už dostal víc, než kdy v životě čekal, proto se dopředu vzdá dědictví. že by byl hrozně rád, kdyby chalupu mohl využívat jako doposud, protože to tam má prostě rád, ale plně pochopí, když se rodiče rozhodnou jinak a darují ji sestře (nebo ji jednou zdědí jen sestra), a že v takovém případě bude plně respektovat sestřinu představu o využití chalupy. Případně může navrhnout, že část darovaných peněz bude splácet. S příjmy, které máte, byste klidně mohli splácet 10 tisíc měsíčně ( a počítej se mnou, kdyby splácel 10 tisíc měsíčně, splatí za deset let milion a čtvrt, což je desetina té částky, kterou dostal! Vidíš to? Nikdy byste vlastními příjmy nedosáhli na takovou nemovitost, a i kdybyste dostali takhle velkou hypotéku, museli byste se uskrovnit velmi velmi hodně, ne že si odpustíte masáž a tři večeře za měsíc!)
@Anonymní píše:
To by nebyl dobrý nápad, chata slouží jako společná, všichni jsou zvyklí ji využívat, sami tam pravidelně moc rádi jezdíme, protože v Praze přece jen zahradu a bazén nemáme a obávám se, že kdyby to bylo psané jen na jeho sestru, tak by nás tam pak třeba nemusela chtít pouštět… o mě ani tak nejde, ale přítel to tam má hodně rád, strávil tam své dětství a rád se tam vrací… a nebylo by fér, kdyby ona měla vlastní dům se zahradou a pak ještě chatu se zahradou a my museli být pořád jen v bytě..
OMG
Tak tímto komentářem jsi tomu nasadila korunu. V tuto chvíli jsem přesvědčená, že je tohle smyšlený příběh a ty jsi zatraceně dobrá spisovatelka, která se tu baví na náš účet. Protože není možný, aby člověk, který má dvě vysoké školy a relativně slušný písemný projev byl takhle mimo
.
Cely je to divny. Rodiče jsou proti půjčkám a sestra si vzala hypo? a aby bratr nemusel, tak mu dali byt za 12 mega? Ty nemakas a tvůj přístup je…nekdy si práci najdu… a ještě se ti něco nelíbí? Jestli je to celé pravda, tak to jste dvojka
@Anonymní píše:
To by nebyl dobrý nápad, chata slouží jako společná, všichni jsou zvyklí ji využívat, sami tam pravidelně moc rádi jezdíme, protože v Praze přece jen zahradu a bazén nemáme a obávám se, že kdyby to bylo psané jen na jeho sestru, tak by nás tam pak třeba nemusela chtít pouštět… o mě ani tak nejde, ale přítel to tam má hodně rád, strávil tam své dětství a rád se tam vrací… a nebylo by fér, kdyby ona měla vlastní dům se zahradou a pak ještě chatu se zahradou a my museli být pořád jen v bytě..
To jako vážně? A fér je ze vy mate byt za 12 mega? Ty jsi úplně mimo holka, je ti 35 nemáš nic, nic nemáš vybudováno a ještě rešíš co je fér a není…
@Anonymní píše:
Ale ona má dům se zahradou vlastním přičiněním a ne díky rodičům jako ten tvůj dáreček. A chata asi nebude mít hodnotu 12 mega, co on dostal, takže by ona měla dostat chatu a ještě nějaké milionky k tomu, ne? A vy nemáte zahradu a bazén? Člověk by se nad vámi opravdu ustrnul.
Zakladatelko, chápu, že se ti nelíbí, že přítelova sestra chce bydlet ve tvém domově bez tvé přítomnosti, je to dost neomalený požadavek. Trvala bych s přítelem na tom, že přijet může po domluvě kdykoli, ale nemůže vyžadovat ubytování bez vás, když s tím oba nesouhlasíte. Radši bych jí zaplatila ten hotel, aby byl v rodině klid, stejně ji ten truc nebude bavit dlouho. Na druhou stranu ji i chápu, že je vytočená z toho, jak ji rodiče ošidili.
Ale nejvíc mě přijde varovný postoj tvého přítele. Z rodičů rafinovaně vytáhl tolik peněz (a ne, nevěřím, že je takový nevinný, jak se dělá), a se sestrou nemá slitování. Fakt bych se bála, co tě s ním jednou čeká. Je to jen sebestředný snob, myslí jen na své blaho, chce jen byt na Vinohradech a na chatu jeho rodičů mu sestra nesmí sáhnout, protože kde on by se pak chudák rekreoval. Nikdy bych nepočítala s tím, že tenhle chlap je pro život a do nepohody, já bych ho nechtěla ani s polovinou Vinohrad.
@Anonymní píše:
Ahoj, holky, bdu ráda za váš názor..
S přítelem spolu žijeme v Praze. Dříve jsem žili v pronájmu, ale letos jsme si pořídili vlastní bydlení - teda spíše přítel pořídil… Protože neměl dost vlastních protředků, tak požádal rodiče a ti mu dali peníze na byt, celkem ten byt stál 12,5 mil. a to zaplatili jeho rodiče..
Přítel pak sám zaplatil 4% daň + rekonstrukci a vybavení - to stálo zhruba 850 000. Problém nastal, když to zjistila sestra od přítele, protože ona sama dostala od rodičů příspěvek na bydlení ve výši 1 000 000 a zbytek si hradila z vlastních zdrojů + pomocí hypotéky. Ale zase ona žije na jihu Moravy, kde jsou ceny nemovitostí přece jen jinde než v Praze.. No, a jejich rodiče už nemají další peníze, aby jí něco více přidali, tak jí otec řekl, že ten byt v Praze je oficiálně jejich, a že ho na bratra napsali jen formálně, kvůli pozdějšímu dědickému řízení.. A kdyby se byt jednou prodal, tak že si s bratrem napůl rozdělí zisk z prodeje (přítel by samozřejmě dostal víc o to, co dal do rekonstrukce a za daň z nabytí nemovitosti..).
No, a teď jeho sestra přišla s tím, že by chtěla na podzim i se svou rodinu na víkend do Prahy a chtěla by využít náš byt - my občas jezdíme na víkend na chatu k přítelovým rodičům, tak by tam chtěla jet v době, kdy bude byt prázdný.. Řekla, že se nám s termínem přizpůsobí, no, a že by chtěla mít možnost využívat byt svých rodičů na 2-3 víkendy v roce + 1 týden během letních prázdnin jednou za 2 roky.. No, co budu povídat - hodně se mi to nelíbí, je to náš byt, my tady bydlíme a představa, že se mi tam jednou za čas pohybuje přítelova rodina, m inení zrovna příjemná…
No, a přítelova sestra zase říká, že nevidí důvod, proč by si měla platit hotel, když tam její rodiče pořídili byt… a že ať tedy bratr využívá byt většinu roku, ale že ona chce ty 2-3 víkendy v roce… a že nemá problém přispět na energie a vodu, kterou tam spotřebují… jak byste to řešily vy??
No, a její otec prý taky řekl, že je to rodinný byt, a když jednou její dcera půjde do Prahy studovat, tak tam může bydlet (no, ale to je až za dlouho, dcera má teprve 7 let..)..
já bych do toho šla, Morava je hrozně krásná a rádi se tam s manželem vracíme. Platit tam za penzion by bylo zbytečné. Nechte jim na 3-4 dny byt v Praze a vy si půjčte v létě, popř. na vinobraní byt na Moravě. Určitě s tím nebude mít problém.
@Anonymní píše:
Tak mne uz to fakt neda. Ty si fakt snad z ineho sveta. Ked je byt taky vopruz, tak ste si mali poridit dom se zahradoy a bazenom v okrajocej casti Prahy, ked po tom tak tuzite. A teda tvoj chlap je alibisticky rozmazleny fracek co si vydupal u todicov byt na ktory nema a zijete proste zivot na svoje pomey. Nemate ziadne rezervy. Modlite sa, aby sa Vam raz neco nestalo. Co budete pak delat?
Chování sestry je drzost. Mně by bylo trapně nárokovat si nějaké víkendy.
@Šáruší píše:
No tak jasně, je naprosto nehorázné, když jedno dítě dostane 12 mega a druhý jedno mega. Takže ano, byt je rodičů, vy ho využíváte většinu času, nevím, proč by ona nemohla využívat byt občas. Měli mu dát 6 mega a zbytek ať se hošánek snaží, jí měli dát 5 mega. Nedivím se, že se to sestře těžce nelíbí. A jestli je byt jejích rodičů, jen formálně přepsán na syna, může ho využívat stejně jako on.
@Anonymní píše:
A ano, já moc dobře vím, že mi v bytě nic nepatří, proto do něj ani nic neinvestuji, a vše ohledně zařízení a rekonstrukce si platí přítel…takže vím, že když nám vztah nevyjde, odejdu jen s osobními věcmi a problém s tím rozhodně nemám…
teď tam ale spolu bydlíme, je to náš domov, tak se mi prostě myšlenka, že tam pravidelně bude někdo - pro mě cizí… dost příčí…
Tak to já bych spíš uvažovala tak, že když můj přítel nemá problém obrat sestru o 11 mil. na dědičství, jak pak asi dopadnu já po pár letech žití s ním…
@bea landová píše:
Tak to já bych spíš uvažovala tak, že když můj přítel nemá problém obrat sestru o 11 mil. na dědičství, jak pak asi dopadnu já po pár letech žití s ním…
S timhle nelze nesouhlasit. Kazdopadne hodne dobry point pro zakladatelku k zamysleni. Jsem rad, ze nemam nikoho takoveho v rodine jako je muz zakladatelky, ale dikybohu ani takove rodice jako ma on. To je uplne strasne.
Důvod proč být raději chudý, méně času v práci, více učit své děti morálce a zahrnovat je láskou. Potom se z nich nestanou takoví sebestřední sobci.
Není fér, že by dostala chatu? To máš pravdu. Není fér, že by dostala jenom chatu. Dům si víceméně zajistila sama. Vy jste pro byt nehli prstem. Takže ten její dům do té rovnice vůbec nezahrnuj.
Ještě bys mohla říct, že na Moravě je klidnější život, lepší sluníčko, méně stresu než v Praglu, tak co vůbec chce. Toto snad není možné taková drzost.
Argument, že na Moravě je levněji? Ano je, ale pokud ty dostaneš byt, za který bys mohla mít dva, takže už žijete naprosto zadarmo ve svém a sestra stejně musí platit hypo, tak ten argument úplně ztrácí smysl. Nemyslíš? I na Moravě je 5 milionů 5 milionů. Určitě nemá bydlení za stokorunu.
Já být sestrou, tak nejspíš přeruším kontakt. To, že tvůj přítel nemá problém s rozhodnutím rodičů je mu k tíži. Není to ctnost, jak se to snažíš prodat. Že jsou to jejich peníze a je jenom na nich co s nimi udělají/udělali. Vzhledem k tomu, že nemíní (pokud už teda nemá na to dát z kapsy či z hypo sestře aspoň část) prodat byt a koupit menší a nějaký finanční rozdíl dát sestře, tak se ani nedomnívám, že by ty peníze stejně tak neřešil, kdyby byla situace obráceně. Že by sestře najednou přál a dopřál.
Jste chudáci, co se snaží dělat dojem za cizí peníze. Vyžírky, nic víc. Nemám problém přát každému velké domy atd. Vy jste pro to ale neudělali naprosto nic a ještě kolem sebe kopete. Uskromnit se vůbec nemíníte (stejně byste dostali zadarmo byt v praglu, na který jiní vydělávají 40 let) a sestře závidíte i ten dům, na který si vydělává sama svou prací.
Doufám, že jsi trol. Jestli ne, tak se vzpamatuj holka. Toto je humus.