Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky mamky prosím poraďte. Dceři je 10m a doma spinká nádherně. Přes den i večer usne krásně bez pláče,ale problém je v tom že jinde nemůže usnout. Jezdíme na chatu nebo k babičce,kde má dětskou postýlku,ale jakmile je ospalá a dám ji do ní,začne strašně plakat a to trvá někdy i hodinu než usne. Nepomáhá nic,ležet vedle ní, držet za ruku,nic. Prostě v jiném prostředí nemůže usnout a když usne tak po hodinovém pláči. Máte někdo podobnou zkušenost? Díky moc.
Ahojda,
ja jsem naucila malyho na plysacka „hajanka“
s kterym usinal a uz vic jak dva roky usina kazdy den a nema vubec problem usnout kdekoli jinde. Jenom mam strach aby se neztratil nebo neco
jsem mela tenkrat asi koupit jeste jednoho nahradniho ![]()
Dcera je zvyklá usínat s plínkou u obličeje a s puštěným rádiem. To vše máme vždycky sebou a stejně nic nepomáhá.
My taky hodně cestujeme a synovi jsme dali 2 plyšáky do postýlky, se kterými se doma naučil usínat. Teď je vozíme všude s sebou a s usínáním není problém. Zkus jí v náhradní postýlce připravit prostředí co nejpodobnější tomu domácímu a pokud je to možné dodržovat stejné večerní rituály jako doma. Pokud ještě žádný rituál ještě nemáte, tak si jej vytvořte - např. rozsvícení lampičky, zazpívání písničky, usnutí, atd …
A ty plyšáky je opravdu lepší koupit ve 2 vydáních, když se ztratí nebo musí vyprat, tak to je fakt průser … ![]()
Martina
Prostředí se snažím dělat stejné. Jednou jsme spali mimo domov i přes noc a to nebyl problém. Takže noční spaní mimo domov bez probélu,ale jedná se o spaní přes den. Dcera ještě spí dopol. 1h, po obědě 2h. a někdy navečer 1h. A přes den na spaní žádné rituály nemáme,dám ji do postýlky a odejdu,pokud je hodně unavená usne hned,pokud ne v postýlce si hraje a usne později.
Tak se spaním přes den moc radit nemůžu. Do 11 měsíců spal syn buď jen 45 min venku v jedoucím kočárku nebo se mnou v posteli. A to jsem se nesměla pohnout, nedej bože odejít. Pak se mi ho naštěstí naučila spát v postýlce - dostal flašku mlíka a usnul.
Martina
Jestli zachováváš všechny běžné rituály, tak máš holt dítě konzervu (jako já) anebo mu vadí cestovní postýlka… (naši jsem vyzkoušela na 3 dětech a ani jedno z ní nebylo nadšené… zpočátku jsem tomu nevěřila ale když jsem ho dala u známých do dřevné postýlky tak usnul bez problémů, v cestovce nikoli… Loni jsme z tohoto důvodu odpískali i dovolenou… letos jedeme a uvidíme… už spí ve velké tak by to neměl být snad problém..
Ahoj Zuzicku -
obrň se trpělivostí…
nám se jednou v půl 8 večer zabouchly dveře od bytu a zasekl zámek. Protože máme hodně bezpečnostní dveře (tak bezpečností, že se lidi z té firmy do nich dostávali 4 hodiny, a to byly prosím dveře v nezamčeném stavu), musela jsem s malou k našim.
Ačkoli malá chodila spát v 8, tak u našich usnula až v 11 - no, usnula… spíš se dá říct, že už úplně odpadla.
A to proto, že neměla svou peřinku s krtečkem (běda jak dám jinou), neměla svou flašku s Nutrilonem (ta zůstala doma za zaseklými dveřmi). to jí úplně stačilo, aby vydržela o 3 hodiny déle než obvykle.
A ještě jeden bonus- jako by snad od té doby zjistila, že vydrží i dýl, začala mi pak doma chodit o hodně později spát.
Na chatě neusne přes den vůbec - a to je tam zvyklá!! Musíme ji vždycky udrncat v autě, tam se přes den trochu prospí, a pak jedem navečer domů, protože noci na chatě neriskuju ![]()
JInak třeba na dovolené usnula v úplně cizím prostředí (tedy, v chatce v českém kempu) docela normálně, ale říkám- musela mít tu svoji peřinku, látkovou plínku na šmrdlání, flašku s Nutrilonem a dudlíka - plus maminku u sebe v posteli.
Stejně ale se snažím spaní v cizím prostředí vyhýbat, protože větřím již předem potíže.
Je v tomhle úplně nevyzpytatelná, např. vím, že u tchýně - kam chodíme často!!! - mi neusne vůbec, stejně tak neusne na návštěvě u tety. To by se snad musela vysloveně uřvat.
tak neboj, sama v tom nejsi, a já teda doufám, že to spraví čas, no…
Mako cestovní postýlka u nás není problém. Malá v ní právě přes den spí a večer jde do dřevěný. na chatě a u babičky máme dřevěnou a jednou když jsme spali přes noc mimo domov tak spala v cestovní. takže v postýlce to taky nebude.
Už jsme myslela že ta naše je nějaká vyjímka,ale koukám že nejsme jediný,tak aspoň troška povzbuzení. Ta snad se to někdy zlepší. Díky všem. Ahojky
Zuzík+Anička
Tak Sára usne kdykoliv, kdekoliv, ale já nerada spím v jiném prostředí, jde sice jen o první noc, ale stejně, pořád se převaluju, tak si z toho nic nedělej, nejen dětem to vadí
![]()
Ráda bych obnovila diskuzi. Máme to stejně. Syn, 10m, velmi špatně snáší spaní jinde než doma. Rodiče máme daleko a tak tam musíme přestávat a vždy je to horor. Než usne tak klidně 2h pláče než odpadle únavou, samozřejmě až na mém rameni a pak se stejně co 30 min budí. Držení za ruku, spaní spolu, nic nepomáhá. Snažím se dělat vše stejně, ale on v postýlce nic nemá. Žádnou plenu, plyšáka, všechno na něj totiž působí jak stimul a blbne se vším, co tam má a nespí. Jedině mě napadá, že mám okolo postýlky nataženou deku abych se nebouchal do hlavičky. Myslíte, že bych měla zkusit vzít sebou tu deku? Teď o vánocích jsme byli u rodičů, zhruba 5 dní a za celou dobu jsem nespala. Nejhorší vánoce co jsem měla, už nikdy více.
@Taurielka píše:
Ráda bych obnovila diskuzi. Máme to stejně. Syn, 10m, velmi špatně snáší spaní jinde než doma. Rodiče máme daleko a tak tam musíme přestávat a vždy je to horor. Než usne tak klidně 2h pláče než odpadle únavou, samozřejmě až na mém rameni a pak se stejně co 30 min budí. Držení za ruku, spaní spolu, nic nepomáhá. Snažím se dělat vše stejně, ale on v postýlce nic nemá. Žádnou plenu, plyšáka, všechno na něj totiž působí jak stimul a blbne se vším, co tam má a nespí. Jedině mě napadá, že mám okolo postýlky nataženou deku abych se nebouchal do hlavičky. Myslíte, že bych měla zkusit vzít sebou tu deku?Teď o vánocích jsme byli u rodičů, zhruba 5 dní a za celou dobu jsem nespala. Nejhorší vánoce co jsem měla, už nikdy více.
Za pokus to stojí. Snažila bych se tu postýlku u rodičů co nejvíc přiblížit té jeho doma a mít stejný režim jako doma, aby pak pomalu ani nepoznal, že bude spinkat jinde než je zvyklý
@Taurielka
Syn k prvním narozeninám dostal dětský spacák (dost cestujeme a různě přespáváme někdy i v motelu nebo v autě a přijde mi to pro něj přijatelnější). Ten spacák si oblíbil a je první u dveří, když se oznámí, že někam jedeme. Je na něj hrdý. A nám to usnadňuje přespávání - nic kromě toho spacáku nepotřebuje, sám ho vybalí a sám se tím dožaduje uložení ke spánku - od cca 10ti měsíců ho nenutíme usínat v určitou hodinu, říká si sám (na návštěvách občas usíná na klíně a pak ho přenesu). Buď mu na přespání berte jeho deku z postýlky, nebo mu věnujte něco, co bude jen na cestování.
@Paola21 ja teda musím napsat, že syn spí špatně i když návštěva spí u nás a jinak má vše stejně. To sice nepláče, ale budí se cca po hodině
@Taurielka a mel to tak od narozeni, nebo se to postupne vyvinulo?