Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, jsme na tom podobně. Mluví akorát citoslovce, ham, mňam, ne, na, hmmm, haf, mňau, buuu, beee, brrrrm, občas řekne máma, táta.. V srpnu mu budou 3. Není vředy zatím zlej, neubližuje, do kolektivu chodí často, má dva dny v týdnu i sám, beze mně. Ukazuje, tím se dorozumívá, dotáhne si i učitelky, kam chce. Zvládá nočník od 2 let (na spaní má plinku). Někdy dělá, že mě neslyší a nereaguje na jméno ani na „povely“, někdy funguje úplně normálně. Slyší i trávu růst. Ale přijde mi, že rozumí. Dneska mu třeba babička řekla, že tady má 3 lžičky a ať nám je donese a on přišel, jednu dal mě, jednu tátovi a jednu prababičce. To je pro mě strašný úspěch, přitom je to asi banalita. Na kroužku chápe, že si má pro něco jít, sednout si, odnést židličku a tak… Ale i tak mi přijde, že na běžný věci je hodně pozadu.
@Macice13 syn je taky od 2 let bez plen. Na spaní je má, ale občas má zkrat, že se postaví na posteli, sundá pyžemu a plínu, všechno počůrá, lehne a spí dál
V 18 měsících pochopil, že se na nočník čůrá, ale dalšího půl roku nechápal, že se mu chce čůrat.
Syn je taky na hodně věcí pomalý. Na druhou stranu mě umí překvapit - jde si pro lžičku, poprosím ho, aby mi vzal taky a on ji přinese. Potkáme na vycházce psí bobek a on řekne „haf bobo“, což mě umí potešit. Má i celkem složité asociace - táta jel autem k dědovi (takto to neřekne, ale z jeho posunků to vyplyne).
No a pak mu řeknu, že půjde spinkat a on mi na to řekne „táta auto“. Přitom táta sedí u nás. Řeknu mu, že má jít večeřet, prohlásí „dadae“ = medvěd. Kdyby si aspoň došel pro plyšáka, tak to chápu, ale my nemáme ani talíř s medvědem, tam se prostě nechytám. Takže u něj často nevím, na čem jsme.
Denně ho xkrát převlékám, protože je jak prasátko - dám mu sklenici s pitím, on si v ní vyráchá obě ruce, poťapká stůl a vytře to rukávem, pak se vztekne, svlékne a ječí. Dodnes se mi nepovedlo vysvětlit, že to nemá dělat. V 99% případů mu po prvním pokusu pití seberu a příště to udělá zas a zas. Někdy odejdu, aby se aspoň napil a seberu mu to třeba po 3 minutách, kdy jsem na wc.
Dělá jen to, co chce. Naprosto si nedovedu představit, že mu někdo řekne, aby šel tam a tam a on to udělal. To na něj zkusila kamarádka, že si hrála s ním a se svým o rok mladším synem a náš se nechytal.
Zakladatelka.
@Anonymní píše:
A jak to řešíte? Kolik umí slov?Zakladatelka?
Umí říct - pojmenovat kolem 200 slov určitě. Ale do věty slova nespoji. Řešíme to u psycholožky, pedopsychiatricky, logopedky ;(
@Anonymní píše:
Umí říct - pojmenovat kolem 200 slov určitě. Ale do věty slova nespoji. Řešíme to u psycholožky, pedopsychiatricky, logopedky ;(
U nás to je kolem těch 10 plnohodnotných slov a k tomu pár citoslovcí a znaků. Slova spojuje, ale nepoužívá slovesa - umí a používá jen „nejde“. Celý den mele, ale má několik frází, které opakuje pořád dokola.
Jak se jinak syn projevuje? Je podezření na nějakou vadu?
Nedávno jsme byli u doktorky a ukazovala mi ten dotazník, který má odhalit v 18 měsících riziko autismu. V 18 měsících by to byla dost krize, kdyby to bylo za něj…
Zakladatelka.
@Anonymní píše:
U nás to je kolem těch 10 plnohodnotných slov a k tomu pár citoslovcí a znaků. Slova spojuje, ale nepoužívá slovesa - umí a používá jen „nejde“. Celý den mele, ale má několik frází, které opakuje pořád dokola.
Jak se jinak syn projevuje? Je podezření na nějakou vadu?
Nedávno jsme byli u doktorky a ukazovala mi ten dotazník, který má odhalit v 18 měsících riziko autismu. V 18 měsících by to byla dost krize, kdyby to bylo za něj…
Zakladatelka.
Podezření na autismus
.
Většinou nerozumi pokynům - nereaguje. Takže si vlastně nejsem jista, jak rozumí nebo nerozumí.
Neřekne si o jídlo, neřekne si na nočník, je toho víc ![]()
@Anonymní píše:
@Macice13 syn je taky od 2 let bez plen. Na spaní je má, ale občas má zkrat, že se postaví na posteli, sundá pyžemu a plínu, všechno počůrá, lehne a spí dálV 18 měsících pochopil, že se na nočník čůrá, ale dalšího půl roku nechápal, že se mu chce čůrat.
Syn je taky na hodně věcí pomalý. Na druhou stranu mě umí překvapit - jde si pro lžičku, poprosím ho, aby mi vzal taky a on ji přinese. Potkáme na vycházce psí bobek a on řekne „haf bobo“, což mě umí potešit. Má i celkem složité asociace - táta jel autem k dědovi (takto to neřekne, ale z jeho posunků to vyplyne).
No a pak mu řeknu, že půjde spinkat a on mi na to řekne „táta auto“. Přitom táta sedí u nás. Řeknu mu, že má jít večeřet, prohlásí „dadae“ = medvěd. Kdyby si aspoň došel pro plyšáka, tak to chápu, ale my nemáme ani talíř s medvědem, tam se prostě nechytám. Takže u něj často nevím, na čem jsme.
Denně ho xkrát převlékám, protože je jak prasátko - dám mu sklenici s pitím, on si v ní vyráchá obě ruce, poťapká stůl a vytře to rukávem, pak se vztekne, svlékne a ječí. Dodnes se mi nepovedlo vysvětlit, že to nemá dělat. V 99% případů mu po prvním pokusu pití seberu a příště to udělá zas a zas. Někdy odejdu, aby se aspoň napil a seberu mu to třeba po 3 minutách, kdy jsem na wc.
Dělá jen to, co chce. Naprosto si nedovedu představit, že mu někdo řekne, aby šel tam a tam a on to udělal. To na něj zkusila kamarádka, že si hrála s ním a se svým o rok mladším synem a náš se nechytal.
Zakladatelka.
Taky poslouchá jen na něco.. řeč má svojí, ale není to že by žvatlal, spíš jsou to jen takové zvuky a zní to jako cizí řeč.. v 18 m měl strašně moc příznaků autismu, teď je to lepší, možná to bude jen nějaký pomalý vývoj řeči, nebo možná celkově. Přijde mi, že vše ví, jen nechce.. nechce se učit, nesmím vzít do ruky knížku.. a mě by to taak bavilo
U nás se to už všechno srovnalo. Na nočník chodí sám, to si neříkal nikdy. Jídlo jak kdy, jsou dny, kdy by vůbec nemusel jíst. Když mu dám, tak si dá, ale sám se nepřihlásí. Pak jsou dny, kdy si ukáže, co chce. Občas si řekne o jídlo, ale jen když jsme v kuchyni, když jsme jinde, tak si nevzpomene.
@Macice13 my právě hodně čteme. Denně víc jak hodinu. Baví ho to. A efekt nula ![]()
@Anonymní píše:
@Macice13 my právě hodně čteme. Denně víc jak hodinu. Baví ho to. A efekt nula
To se vše ukládá..Pak ním to jednou precvakne a budem koukat ![]()
Tobík třeba do 9,5m neseděl, neplazil se, nelezl, nestoupal si… A pak najednou za 2m zvládl vše i včetně chození. Tak si furt říkám, že si zas dává na čas. Mě spíš trápí, že je paličatý a jakmile začnu něco vysvětlovat, tak semnou končí a odchází… Takže nějaké učení..
@Macice13 my cvičili vojtovku. Do půl roku pořádně nedržel hlavu… Prostě brzda. Do 2 let neukazoval. Knížky vzal na milost někdy na podzim. Nic ho neucim, protože se nenechá. Nemá ani základní návyky. Neustále někde pobíhá, takže většinou nesedí ani u jídla. To mu pak po 3. pokusu sbiram. Náš expert pořádně nezvládá ani části těla.
Pro anonymní:
Tak naše zkušenosti: malý se cca v roce a půl změnil, přestal žvatlat, začal říkat jen aaaaaa. Neukazoval, nerozuměl, z celkem pěkně živeného kojence mi začal preferovat pouze kaši a sunar, všechno ostatní trvale odmítal. Mluvit jednotlivá slova začal před třetím rokem, ale tak, že nešlo určit, co zrovna chce, ukazovat funkčně až skoro ve čtyřech letech (ukazoval jinak od dvou a půl), pleny jsem mu vzala v 27 měsících a měsíc trvalo, než se naučil chodit sám bez spodní části oblečení a postupně začal chodit na nočník až prakticky ve třech letech… další dobu jsme strávili učením čůrání venku, prostě se bál. Na záchod a na noční sebrání pleny došlo ve čtyřech letech. Ve čtyřech začal občas používat ano-ne na otázky (do té doby nic, bud začal řvát, že mu něco cpu nebo si to vzal).
Dodnes spontánně neužívá gesta, těžko se motivuje k učení nových věcí, bojí se mixérů, fénů, holících strojků atp, vadí mu hlasité zvuky, nedokáže dekódovat výraz obličeje, co znamená. Je hodně úzkostný.
Nicméně ale mluví v jednodušších větách, snaží se o dialogy, snaží se sám se oblíkat a vysvlékat (učíme ho to už přes rok), relativně funguje a na první pohled není poznat, že je jiný ![]()
V pohode, ve dvou letech nemluvi spousta deti, moje taky rika jen par slov a nekdy taky nepochopim co chce, ale nejak se k tomu vzdycky dopidime, Hlavne ze umi ano a ne
to se casem poda.
@blink našemu budou 3.
Ano/ne pořádně nezvládá a nerozlišuje. Někdy se povede, ale často rekne něco a myslí to druhé.
@Anonymní píše:
Pro anonymní:Tak naše zkušenosti: malý se cca v roce a půl změnil, přestal žvatlat, začal říkat jen aaaaaa. Neukazoval, nerozuměl, z celkem pěkně živeného kojence mi začal preferovat pouze kaši a sunar, všechno ostatní trvale odmítal. Mluvit jednotlivá slova začal před třetím rokem, ale tak, že nešlo určit, co zrovna chce, ukazovat funkčně až skoro ve čtyřech letech (ukazoval jinak od dvou a půl), pleny jsem mu vzala v 27 měsících a měsíc trvalo, než se naučil chodit sám bez spodní části oblečení a postupně začal chodit na nočník až prakticky ve třech letech… další dobu jsme strávili učením čůrání venku, prostě se bál. Na záchod a na noční sebrání pleny došlo ve čtyřech letech. Ve čtyřech začal občas používat ano-ne na otázky (do té doby nic, bud začal řvát, že mu něco cpu nebo si to vzal).
Dodnes spontánně neužívá gesta, těžko se motivuje k učení nových věcí, bojí se mixérů, fénů, holících strojků atp, vadí mu hlasité zvuky, nedokáže dekódovat výraz obličeje, co znamená. Je hodně úzkostný.
Nicméně ale mluví v jednodušších větách, snaží se o dialogy, snaží se sám se oblíkat a vysvlékat (učíme ho to už přes rok), relativně funguje a na první pohled není poznat, že je jiný
Tak to ostatní u nás jde. Není nijak extra šikovný, ale největší problém je s tou nekomunikaci, vzteklosti a agresí.
Pliny na noc neřeším. V okolí jsou děti, co je měly do 5 let.
@Anonymní píše:
@Macice13 my cvičili vojtovku. Do půl roku pořádně nedržel hlavu… Prostě brzda. Do 2 let neukazoval. Knížky vzal na milost někdy na podzim. Nic ho neucim, protože se nenechá. Nemá ani základní návyky. Neustále někde pobíhá, takže většinou nesedí ani u jídla. To mu pak po 3. pokusu sbiram. Náš expert pořádně nezvládá ani části těla.
Taky neposedí ani u jídla, to máme stejné části těla zvládá základní - hlava, vlasy, oči, uši, pusa, nos, nohy, pupík, pinďu, zadek.. ![]()
@Anonymní píše:
@blink našemu budou 3.Ano/ne pořádně nezvládá a nerozlišuje. Někdy se povede, ale často rekne něco a myslí to druhé.Tak to ostatní u nás jde. Není nijak extra šikovný, ale největší problém je s tou nekomunikaci, vzteklosti a agresí.
Pliny na noc neřeším. V okolí jsou děti, co je měly do 5 let.
Ja si myslim, ze se to casem podda, od moji kamosky maly nemluvil poradne do sesti let, jen vylozene ano ne a kdyz musel, ale jinak vubec, byli jsme u nich na navsteve a za celou dobu nerekl ani slovo. Kamoska z toho byla taky na prasky, byla s nim na vysetreni a pak se proste rozmluvil.