Problémový zaměstnanec

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
65052
6.1.15 18:42

Pokud by pokračovala, tak by musela přinést lístek na peníze, ten už máte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.1.15 18:45

Nemáme, no eviduju jí jako na neschopence. žádné jiné informace nemám :nevim:

• Citovat
  • Upravit
65052
6.1.15 18:49

Pokud nedonese lístek na peníze, tak by neměla být braná jako na nemocenské, psala bych jí áčka. Neměla by dostat ani peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verulicek
6.1.15 18:56
@Anonymní píše:
Potřebovala bych radu. Velice prosím, nechtěla bych si stěžovat, nebo rozebírat jaký je zaměstnanec, jen prostě potřebuji faktické rady. Taky tedy, mám zaměstnance, 1.12. mu skončila zkušební doba, do té doby paráda, od toho prosince peklo. Má pracovat od šesti, běžně se na pracoviště dostavuje v 6:10, v 6:15. Navíc mi tam kouří, v prostorách šaten a sociálních zařízení, pracoviště je ale nekuřácké, jsou tam nekuřáci, kteří si stěžují, já musím dodržet nekouření a prostor jako pro jednoho kuřáka tam nemám. Práce, co musí být v sedm hotová, páč na ní navazují další zaměstnanci běžně není, ti mají pak skluz. Bylo domluveno, že od 19.12. si všichni berou dovolenou, všichni chtěli, kancl se zavře a je. Ona mi donesla 12.12. neschopenku, před tím v práci prohlásila, že nemá napečeno a naklizeno a že se hodí marod. Fajn. Nedala vědět, nic. Ostatním zaměstnankyním posílá SMS, o vedoucí, že je to pinda, ať jí nepouslouchají, když nemá hotovo a ony jsou nerv=ozní, páč nemohou ony dělat svou práci, tak hází výrazy jako ať si pinda trhne, ono se to nepo…tak to bude později a hotovo.
Dneska ráno tambyla zaměstnankyně, co dělá vedoucí, protože jsme netušili, že ona přijde do práce. No dorazila v 6:15. Tak jí bylo řečeno, že jde pozdě, ona že měla zpoždění tramvaj, že si dá cígo a azčne, takže dostala k podepsání že se seznámila s oznámením, co jsem připravila, že pracoviště je nekuřácké, podle jakých paragrafů, a co hrozí za postih no to odmítla podepsat, ječela tam, dokonce jí chytla za rameno a cloumala s ní, s tou vedoucí. Pak prskla, že si bere dovolenou a odešla. Chudák vedoucí mi to volala celá špatná, do práce ji vezl manžel, její, šla do práce vlastně za tuto zaměstnankyni, páč jsme neměli oznámení o ukončení neschopenky.
Tak volám milé pracovnici, že co to je? No a její verze báječná, že přišla ráno do práce, jen o 5 minut později, že v práci byl nějaký chlap, který jí psychicky úplně vyděsil, že sice neřekl ani slovo, ten chlap má asi 65kg i s botama, ale že byla psychicky rozhozená, vedoucí že na ní křičela, vyhazovala jí, poručila jí, že si musí vzít dovolenou, se kerou ona nesouhlasí a že míří na úřáad práce si stěžovat. pak že plynule pokračuje k doktorovi a bude marodit na psychiku, která jí byla ráno narušena. Řeklajsem jí, ať tam laskavě donese ukončení neschopnosti, tak to prá až se jí bude chtít. A jestli se mi to nelíbí, mám jí dát výpověď, že mi podepíše dohodu, ale z mé strany s odstupným a že nebude pracovat v takovém prostředí, kde jsou zlí. A vytasila se, že dělala přesčasy, že to má v kalendáři, že dřela 12 hodin denně 3 měsíce a já jí dlužím za přesčasy. A jde si stěžovat k právníkovi. kamerový systém samozřejmě nemáme a píchačky taky ne. No jsem z toho v šoku. Chudák vedoucí ještě víc. Co s tím mám dělat?

Takže záleží, co máte jak zpracováno ve standardech (čeho se můžete papírově chytat). Nějaká pravidla na udělování postihů a pracovní řád snad máte…
napíši suchá fakta: písemné napomenutí nemusí zaměstnanec podepisovat. pokud odmítne, zpravidla se to dopíše k tomu napomenutí (napomenutí se vysavuje ve dvou vyhotoveních, jedno standardně mizí do osobní složky zaměstnance, jedno mu necháváš). Někdo to dělá tak, že když dotyčný odmítá podepsat, sežene se svědek, který stvrdí, že napomenutí bylo dotyčnému předáno. Vyhazov může dostat pracovník i za opakované porušení pracovní kázně (to už se pak považuje za závažné, jestliže se stále opakuje). Před samotnou výpovědí by měl se zaměstnancem ještě promluvit ředitel a upozornit na vážnost situace. Vše je dobré si nějak sichrovat písemnou formou, podpisy apod.
Dále zaměstnavatel si nemůže říct: beru si dovolenou, a odejít. Standardně se o dovolenou žádá - nejlépe formou žádanek, kterou vedoucí předem musí schválit a podepsat. Pokud se tak neděje, a dovolená není schválena vedoucím, nepřitomnost pracovníka na směně se hodnotí jako „Áčko“ - neomluvená absence - což je opět velmi závažné porušení pracovní kázně. Mimo jiné nařízená firemní dovolená není protizákonná, je to běžné v mnoha profesích.

• Citovat
  • Upravit
19787
6.1.15 21:11
@Anonymní píše:
Jestli nedorazila do práce a neměla neschopenku, tak to je na okamžité ukončení pracovního poměru.

Není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verulicek
6.1.15 21:17
@eumedon píše:
Není.

Ve většině případů opravdu není, ale je to natolik závažné, že pak stačí málo…dejme tomu, že má zaměstnanec „podmínku“ a musí sekat latinu. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
verulicek
6.1.15 21:19
@vokishka píše:
Pokud nedonese lístek na peníze, tak by neměla být braná jako na nemocenské, psala bych jí áčka. Neměla by dostat ani peníze.

lasím.
neschopenku má doručit nejpozději do 3 pracovních dnů (osobně nebo poštou) a lístek na peníze je také povinnost zaměstnance, jinak prostě nedostane prachy :-D

• Citovat
  • Upravit
688
6.1.15 22:30

Zda pokračuje v pracovní neschopnosti lze zjistit na OSSZ, pod kterou spadáte nebo u lékaře vystavujícího prac. neschopnost. Zdůvodněte to tím, že zaměstnankyně nedodala žádné další doklady osvědčující trvání neschopnosti, nekomunikuje a do práce nenastoupila. Je předpoklad, že bez peněz nezůstane, možná odesílá doklady o trvání pracovní neschopnosti přímo na OSSZ, což lze, jelikož zaměstnavatel tyto doklady potvrzovat nemusí. Ukončení však potvrdit musíte. Takže ji považujte nyní za práce neschopnou, což jí můžete i napsat doporučeně. Podle situace vyčkejte, zda a kdy se dostaví do práce. Pokud je nemocná, můžete dát podnět k provedení kontroly, ale to bych udělala jen pokud bych věděla, že porušuje režim práce neschopného. Vy už ji kontrolu neprovádějte, je nemocná déle než 14 dní. Pokud bude nemocná dlouhodobě, tak si ohlídejte, aby v den, kdy jí má skončit pracovní poměr, jste jí vystavili potvrzení o zaměstnání a pokud nepřevezme osobně, odešlete ho s dodejkou v ten samý den poštou, v žádném případě nedopusťte, aby po tomto datu pracovala. Pokud nebude nemocná tak dlouho a vrátí se vám zpět, postupujte důsledně. Za porušení povinností dávejte napomenutí, zapisujte neomluvenou absenci (za ni můžete krátit dovolenou), zapisujte docházku )pokud ji nemáte, rychle dodělejte). S úředníky jednejte věcně, vyjadřujte se pouze k tomu na co se ptají.. Nenechte se zaměstnankyní vyprovokovat. Pokud jí dáte výpověď, budete ji platit po celou výpovědní dobu a ještě jí na cestu přidáte jednoměsíční odstupné. A okamžité zrušení pracovního poměru neradi používají i ostřílení právníci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
688
6.1.15 22:32

Doplním - odstupné by jí připadlo jen v některých případech výpovědi - např. nadbytečnost. Při opakovaném porušování povinností ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.1.15 22:40
@cila píše:
Doplním - odstupné by jí připadlo jen v některých případech výpovědi - např. nadbytečnost. Při opakovaném porušování povinností ne.

a můžu jí dát dvouměsíční výpověď z důvodu opakovaného porušování povinností bez nároku na odstupné? Okamžité zrušení mi nedoporučil můj známý právník. Prý je to o ústa.

• Citovat
  • Upravit
688
6.1.15 22:58
@Anonymní píše:
a můžu jí dát dvouměsíční výpověď z důvodu opakovaného porušování povinností bez nároku na odstupné? Okamžité zrušení mi nedoporučil můj známý právník. Prý je to o ústa.

Lze dát výpověď za soustavné méně závažné porušování pracovní kázně. To by mělo proběhnout alespoň 3× a současně v posledních 6 ti měsících písemně upozornit na možnost výpovědi, může se jednat o 3 různá závadná jednání. Takže první upozornění, druhé upozornění, potom obeslat o možnosti dání výpovědi a po třetím porušení výpově´d podat (a to do 2 měsíců). Pokud se bude jednat o zvlášť hrubé nebo závažné porušení pracovní kázně není takové předběžné písemné upozornění nutné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.1.15 22:59
@cila píše:
Lze dát výpověď za soustavné méně závažné porušování pracovní kázně. To by mělo proběhnout alespoň 3× a současně v posledních 6 ti měsících písemně upozornit na možnost výpovědi, může se jednat o 3 různá závadná jednání. Takže první upozornění, druhé upozornění, potom obeslat o možnosti dání výpovědi a po třetím porušení výpově´d podat (a to do 2 měsíců). Pokud se bude jednat o zvlášť hrubé nebo závažné porušení pracovní kázně není takové předběžné písemné upozornění nutné.

děkuji mnohokrát

• Citovat
  • Upravit
688
6.1.15 23:12
@Anonymní píše:
děkuji mnohokrát

To nestojí za řeč. Prosím, až to nějak dopadne, dejte vědět, v praxi se to hodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
7.1.15 07:05
@verulicek píše:Ve většině případů opravdu není, ale je to natolik závažné, že pak stačí málo…dejme tomu, že má zaměstnanec „podmínku“ a musí sekat latinu. :mrgreen:

Tu „podmínku“ by ale musel nejdříve dostat, a to písemně.

Resp. u absence je to takhle: Záleží na tom, jestli je placená zaměstnavatelem. Když je neplacená (zaměstnanec nepřijde do práce), tak to hrubé porušení, z něhož by bylo možno odvodit okamžité zrušení, není.

Něco jiného je opuštění pracoviště. Existuje judikát, kdy zaměstnanec měl „odpíchnuto“, tedy jako by byl v práci a vyřizoval si nějaké osobní věci ve městě. Dostal okamžité zrušení a soud zaměstnavateli dal za pravdu: Šlo o útok na majetek zaměstnavatele, poněvadž tu dobu, co si vyřizoval své věci, měl placenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat