Fóbie z oslav?

Anonymní
27.6.18 21:52

Problémy na oslavách apo

Ahoj, prosím anonymně..
Nevím, jestli je to nějaký druh fobie či co, ale zajímalo by mě, jestli nevíte, co to je a jestli to taky některá máte.
Mám špatné pocity při různých oslavách, na večírcích, na diskotékách apod., kde je hromada lidí, nějaké akce, všichni si něco povídají apod..A mě najednou začne trápit jako takový tupý pocit v hlavě, jako když je někdo přetížený třeba z práce, začnu být unavená, těžkopádně reaguju na to, co někdo povídá, nestíhám reagovat - ruší mě jiné zvukové vjemy apod..prostě se začnu cítit hrozně nepříjemně. Když si s někým povídám v klidu z očí do očí, tak je to v pohodě..prostě mám radši ticho a klid a míň lidí..
Když se vrátím z takovéhle akce, cítím se jak po flámu, úplně se mi motá hlava, jsem otupělá, jak kdybych něco pila, i když jsem nic nepila.
Co to může být? Druh sociální fobie? Ale jinak problém v komunikaci s lidma nemám.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25152
27.6.18 21:53

Sociální fobie. Někdy ji mám taky ;)
Ale ty máš větší problém, zkus odborníka, jestli tě to trápí a chceš s tím hnout.

Příspěvek upraven 27.06.18 v 21:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.6.18 21:53

Teď to po sobě čtu a na konci názvu diskuse mělo být ne apo, ale apod. 8)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.6.18 21:56
@Aries6 píše:
Sociální fobie. Někdy ji mám taky ;)
Ale ty máš větší problém, zkus odborníka, jestli tě to trápí a chceš s tím hnout.Příspěvek upraven 27.06.18 v 21:53

Myslela jsem, že sociální fobie znamená, že se člověk straní lidí zcela, bojí se i na nákupy apod..to já ne. Nemám problém jít s někým na kafe, těším se na to a tak, s lidma v okolí reaguju myslím normálně a otevřeně..
Jenom ty megaakce, kde je lidí fakt plno, ruch, hlasitá hudba třeba do toho a tak, tak to je jak když si dám 10 panáků :think:

• Citovat
  • Upravit
Marie432875
27.6.18 22:02

Uplne přesně popisuješ to, jak se cítím ja v takových situacích. No, me osobně se s tim nic moc dělat nechce a radši se proste takovým akcím vyhýbám.a je mi hej 8)

• Citovat
  • Upravit
3224
27.6.18 22:14

myslím že to není vubec žadna fobie… proste jen jsi citlivejsi na hromady lidí, hluk…mas radeji klid… stejne jako asi 30% populace bych tak hádala :-)) já to neměla ale od te doby co mam deti a vlastně celý den jsem ve střehu musím si furt povídat odpovidat na otazky do toho práce… tak večer už si nejsem schopna povidat ani s přítelem. Jen ticho a klid. Na akci a oslavě jsem nebyla už 3 roky a i Vánoce kdy na tu navstevu musím tak je to pro mě za trest

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
27.6.18 22:41

Mam to podobne. Zit se s tim da, tak co 8) Fobie by mela dramatictejsi projevy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5913
27.6.18 23:10

Taky to nemám ráda. Začalo se to více projevovat (nebo spíš jsem to začala víc vnímat) když jsem přestala pít alkohol, asi jak člověk není trošku zmastenej a je plně při smyslech tak to všechno vnímá trošku víc. Ale nevím už nepiju 10 let tak to možná může být něčím jiným. Nicméně v takových situacích mi začne migréna a většinou mi zvoní v uších a musím ven na čerstvý vzduch. Nemyslím, že to je fobie jen to prostě špatně dáváš… Já se takovým akcím také vyhýbám pokud nejsou nejde venku v otevřeném prostoru, kde je možné najít klidnější místo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.6.18 23:28

Jé tak to jsem ráda, že to možná ani fobie není.
Ale nepříjemný to teda je..třeba někdo v sále něco říká, ostatní se smějí a já jsem jak zmámená a ani tomu člověku nerozumím, co říkal a divím se, že ostatní mu rozuměli.
Mám takový zpomalený reakce, i se začnu trochu jako motat, únava..no jak nalitá. Naopak když si dám trošku alkoholu, tak se to o něco zmírní.
Mám to odjakživa. Teď k tomu všemu ještě na těch akcích hlídat děti, takže se to možná ještě o něco málo zhoršilo. Připadám si pak úplně mimo mísu, pač mi kolikrát unikají souvislosti hovorů, vtipy atd.
Nechodím na ty megaakce často, ale teď se to třeba sešlo, byli jsme nedávno pozvaní na svatbu plus například dneska letní slavnost ve škole u dcery. Všude plno lidí, ruch, každý něco říkal, dělal, hrála hlasitě hudba atd., mozek mi to vůbec nestíhal. Přijedu vždycky domů z těchhle akcí jak vyždímanej hadr a štve mě to, protože bych si to tam chtěla užít jako ostatní :nevim:

• Citovat
  • Upravit
13751
27.6.18 23:40

Možná jsi hodně vnímavá a tvůj mozek se snaží všechno stíhat - hudbu, všechny hovory, všechny akce, do toho děti… A pak jsi z toho rychle a hodně unavená. Zkus se třeba zaměřit jen na jednu - dvě věci, třeba na hovor ve skupince, a to ostatní vypustit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.6.18 23:47
@AnastazieB píše:
Možná jsi hodně vnímavá a tvůj mozek se snaží všechno stíhat - hudbu, všechny hovory, všechny akce, do toho děti… A pak jsi z toho rychle a hodně unavená. Zkus se třeba zaměřit jen na jednu - dvě věci, třeba na hovor ve skupince, a to ostatní vypustit.

Jo možná jsi to trefila..je fakt, že se jako snažím vše vnímat, aby mi nic neušlo a „byla jsem v obraze“, ale výsledkem je pravý opak.

• Citovat
  • Upravit
3236
28.6.18 11:31
@Anonymní píše:
Myslela jsem, že sociální fobie znamená, že se člověk straní lidí zcela, bojí se i na nákupy apod..to já ne. Nemám problém jít s někým na kafe, těším se na to a tak, s lidma v okolí reaguju myslím normálně a otevřeně..
Jenom ty megaakce, kde je lidí fakt plno, ruch, hlasitá hudba třeba do toho a tak, tak to je jak když si dám 10 panáků :think:

Sociální fobie nemusí být jen to, že se člověk zcela strani lidí. Já mám lehčí (a trochu míň obvyklou) formu sociální fobie a mám třeba práci, která je o tom, že dost mluvím a jsem dost mezi lidmi. Nemám třeba ani problém mluvit před plným sálem, mít na něco přednášku apod. Ale vadí mi určité specifické sociální situace. Ale když je trénuju, tak se to postupně zlepšuje. A okolí by do mě určitě
neřeklo, že mám nějaké potíže ani v těch
ohledech, ve kterých je mám,, protože se dokážu prekonat. Tak třeba taky můžeš mít nějakou mírnější formu sociální fobie. Ale taky prostě jen můžeš být introvert. Introverti vše tak nějak více vnímají, takže hodně podnětů pro muže být nepřijemne. Extroverti cerpaji energii ze společnosti, introverti ji čerpají ze samoty a i když mají rádi společnost, tak u nich pobyt ve společnosti vede spíše k únavě a vyčerpání. A s introverzi asi těžko něco uděláš. Tak lze snad jen doporučit se zbytečně nemutit do těch věcí, které jsou pro tebe nepříjemné a zaměřit se na to, co je pro tebe příjemné. Introverti zase mají silné stránky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.18 13:50

Jsem introvert, mám radši klid a soukromí. Nicméně když je pobyt mezi lidmi v klidu, když máme stejné téma apod., tak nemám problém a je to moc fajn.
Ale když všichni hlasitě mluví jeden přes druhýho, do toho třeba hraje hlasitěji hudba nebo jsou tam lidi úplně jinýho ražení než já, tak se mi už stýská po klidu a fakt se cítím jak opilá.
Jednou si pamatuju, za mého „mládí“, že jsem dokonce i působila lehce podnapilým dojmem na jedné narozeninové oslavě, že si mysleli už i ostatní, že jsem něco málo už měla. Taky nevím, jak při takových situacích odbourat to, že se snažím usmívat, ač mi do úsměvu není - jakoby nechci „kazit náladu“. To mě bere ještě víc energie navíc, připadá mi, jak když mi ten úsměv ztuhnul, jak když mi ztuhly čelistní svaly.. :roll:

• Citovat
  • Upravit
700
28.6.18 14:09

nenávidím oslavy a gratulace

Nechápu z čeho to pramení a mám to čím dál silnější. Nedejbože když mě v minulosti zvali lidé na své velkolepé oslavy narozenin, výročí svatby, pohřební hostinu atd.
Nevadí mi hodně lidí ani ruch, miluju zábavu (pravda spíš divočejší s hudbou a alkoholem a přáteli), ale absolutně nenávidím obřadné přání k narozeninám, nedejbože k takové zbytečné hlouposti jako je svátek. Nejradši bych to úplně opominula, své i ostatních, nechápu že si na tom někdo může dokonce i zakládat, nenávidím když se lidi sejdou dohromady aby popřáli a stejně nikdo nechce být ten, kdo pronese přání a třepe rukou, je to prostě celé strašně trapné a vadí mi to. Bohužel naférovku se od některých z těch akcí distancovat, prostě nelze 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.18 23:11

Ahoj, stává se mi něco podobného… Nejvíc to vnímám při nákupu ve velkých obchoďákách - hodně lidí, šrumec, takový ten pasivní „hluk“ jako hudba a hlášení z rozhlasu obchoďáku a mluvení všech těch lidí na jednom místě, žádné přirozené osvětlení… I když tam je i v nejparnějším létě příjemně klimatizovaně, mně začne být do 10 min. po vstupu hrozný horko a leje ze mě taký ten nepříjemný studený pot, začne se mi motat hlava a mám pocit, že každou chvíli omdlím. A při opuštění obchodu mám úžasný pocit, že se konečně můžu nadechnout… Domů přijíždím naprosto vyčerpaná, jak po extra sportovním výkonu.

Myslím, že každý je prostě na něco citlivější, může to být i lehčí projev sociální fóbie, která se ti projeví jen na nějakém určitém místě/situaci.
Mně se to dřív stávalo častěji, na různých místech/situacích, lety jsem se většinu naučila odbourat (nevnímat, nepřipouštět si).
Je teda ale pravda, že o sobě už dlouho prohlašuju, že jsem takový lehký asociálek, v jistých situacích klaustrofobik a panická ataka mě už také párkrát navštívila…
Nicméně, aspoň prozatím, to není nic, s čím bych neuměla jakž takž pracovat, když se mi povede daný problém identifikovat a pojmenovat.

Zkus si to v sobě zpracovat, pojmenovat, když se té určité situaci nemůžeš nebo nechceš vyhnout, tak se na to dopředu připravit. Racionálně si sama sobě vysvětli, že ti tam nic nehrozí/není důvod, aby ti to bylo nepříjemné.

X

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová