Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Stává se vám někdy, že na nějakou maličkost reagujete neadekvátním množstvím negaticnich emoci, i když jste jinak spíše klidný člověk? Já jsem spíš kliďas, kterýho toho moc nerozhází, ale mám určite spouštěče, které u mě způsobují hodně špatnou náladu na delší dobu (hlavně vztek), i když rozumově vím, že je to maličkost a ta reakce je naprosto nepřiměřená.
Mám to samé
Nesnáším to, ale v tu chvíli si nemůžu pomoct a dělám zbytečné scény, ikdyž celou doby vím, že o nic nejde… ![]()
@Terezxx Já scény nedělam, ale třeba teď už mám kvůli malickosti dobu dost mizernou náladu a v duchu se neskutečně vztekam, i když vím, že je to kvůli hrozný blbine, ale nejde mi a tim přestat. A jsem v duchu sprostá jak dlaždič.
Taky jsem kliďas a troufám si tvrdit, že velkej ale toto taky mívám. Spíš bych řekla, že ta hovadina která mne dostane je ta poslední kapka(tam už je jedno jak velká je,ale prostě ta poslední) já si zařádím, dořvu všechny kolem,třísknu dveřma dám si skleničku(raději dvě) a jede se nanovo a je zas cca 2-3měsíce klid ![]()
@Uju U mě je to většinou reakce na rozhovor s někým nervoznim, vystresovaným, ke komu mám zároveň citove blízko. Zrovna teď to byla mamka. Rozumově chápu, že má jen jinou povahu (je že všeho na nervy, neustále má nějaké obavy, uklidňuje ji mít vše naplanovane, vše dokolečka probírat, kontrolovat, řešit) a že to nemyslela zle ani nějak proti mě. Ale pocitově jsem vytočena, mám na ní mega obr vztek a nejradši bych ji hezky od plic řekla, co se mi honí hlavou. Strasne mě vytáčí, když se mi někdo snaží tu mou pohodovost tím svým stresem a svou nepohodovosti narušit… Předpokládám, že ta moje flegmatičnost asi zase vytáčí ty neurotiky kolem mě.
I když když nad tím přemýšlím, že ona to dneska možná byla taková taky ta poslední kapka. Ten „problém“ s ní řeším už delší dobu a je to pořád stejne. Ona vystresla, já se jí snažím uklidnit. Do toho jsem těhotná a neustále ji musím uklidňovat, že je vše v pořádku, přitom párkrát jsem byla sama dost nervózní a spíš bych potrebovala uklidnit. A dnes najednou stacila jedna ani ne nějak strašná věta a rozpoutalo se ve mě peklo.
@Hlaholice jj, moje mamka je taky takovej stresák a pořád mi tlačí do hlavy jak a co bude když támhle to…atd…
No, žije s náma, takže se přiznám, že někdy taky musím odejít a dát si třeba skleničku (teď se tu asi prezentuji jak slušná násoska
), ale postupem času jsem se tak nějak naučila její hl¨ášky a starosti vypouštět, asi ji taky kolikrát odseknu a raději jdu něco dělat než to poslouchat.
ono když se kolkrát zamyslím, tak má vesměs pravdu, jen nevidím důvod se stresovat něčím co nemám šanci změnit.
@Hlaholice ano znám to…jde o to když mě něco naštve a mám proto blbou náladu tak pak stačí maličkost , která mě jinak nerozhodí
a naopak …když mám naladu dobrou tak i když mi uletí letadlo to snesu s usměvem
ale vím o tom, a snažím se krotit
@Uju No, já bydlím od mamky vcelku daleko, ale v poslední době mi volá pomalu denne a vlastně je to pokaždé skoro to samé. A pořád chce s něčím pomáhat, ale já chci pomoci jen málokdy, protože kdyz ji teda řeknu, ať s něčím pomůže, tak nad konzultacemi o pomoci stravim několikrát víc času, než kdybych si to zařídila sama. A navíc nějak nemam potřebu nechat si pomáhat.
@Hlaholice No, já kdybych bydlela daleko od mamky tak nevím co by se dělo. Je to odjakživa učitelka, má pravdu za každou cenu a musí mít vše pod kontrolou
I dyž říká, že by ji to nevadilo a měla klid, tak si myslím, že by ji to hlodalo,volala jako tvoje mamka a když by nenabídla pomoct ,tak alespoň radu či názor na danou věc
No, myslím, že část je danná povahou, část věkem. Musíš si říct, že to myslí dobře(i když to spíš vypadá, že ti usiluje o nervy) ![]()
Moje mamka když začne mít nadměrnou péči o manžela tak mu vždy připomínám, že máme jílovitou zeminu a že se v ní blbě kope,takže kdyby ji bacil, že hloubí jámu sám ![]()
Jinak ale já musím přiznat, že nám pomáhá hrozně moc, jak finančně tak hlídat děti, takže i přes tu zbytečnou starost a dramatizování kdejaké prkotiny jsme vděčni za pomoct, takže tohle musíme přeskakovat a vypouštět i kdybychom nechtěli.
@Hlaholice píše:
@Uju U mě je to většinou reakce na rozhovor s někým nervoznim, vystresovaným, ke komu mám zároveň citove blízko. Zrovna teď to byla mamka. Rozumově chápu, že má jen jinou povahu (je že všeho na nervy, neustále má nějaké obavy, uklidňuje ji mít vše naplanovane, vše dokolečka probírat, kontrolovat, řešit) a že to nemyslela zle ani nějak proti mě. Ale pocitově jsem vytočena, mám na ní mega obr vztek a nejradši bych ji hezky od plic řekla, co se mi honí hlavou. Strasne mě vytáčí, když se mi někdo snaží tu mou pohodovost tím svým stresem a svou nepohodovosti narušit… Předpokládám, že ta moje flegmatičnost asi zase vytáčí ty neurotiky kolem mě.I když když nad tím přemýšlím, že ona to dneska možná byla taková taky ta poslední kapka. Ten „problém“ s ní řeším už delší dobu a je to pořád stejne. Ona vystresla, já se jí snažím uklidnit. Do toho jsem těhotná a neustále ji musím uklidňovat, že je vše v pořádku, přitom párkrát jsem byla sama dost nervózní a spíš bych potrebovala uklidnit. A dnes najednou stacila jedna ani ne nějak strašná věta a rozpoutalo se ve mě peklo.
Takhle to mám já s tchýní. Občas jsme s manželem pod velkýn tlakem a zvládáme vše s vypětím všech sil a ona přijede a začne bědovat a vyvádět, jak je všechno špatně… po posledním konfliktu prohlásila, že k nám už jezdit nebude… No, možná to tak bude lepší… Na jednu stranu jsem ocenila její pomoc, ale ten její negativizmus, jako by všechno vynuloval… kdyby si bývala lehla na gauč, nehla ani prstem a byla v pohodě, vztahy by byly lepší… ![]()
P.S, Taky jsem spíš kliďas… ![]()
Příspěvek upraven 24.06.18 v 14:11
@Hlaholice píše:
Ahoj. Stává se vám někdy, že na nějakou maličkost reagujete neadekvátním množstvím negaticnich emoci, i když jste jinak spíše klidný člověk? Já jsem spíš kliďas, kterýho toho moc nerozhází, ale mám určite spouštěče, které u mě způsobují hodně špatnou náladu na delší dobu (hlavně vztek), i když rozumově vím, že je to maličkost a ta reakce je naprosto nepřiměřená.
Bohužel jo, jsem opravdu velký kliďas, ale občas mám takový záchvat, až se pak stydím. Zároveň vím, že to u mě dělá stres a to, že jsem tak dlouho pod tlakem, že ta blbost je pro mě prostě poslední kapka. Kdybych byla v pohodě, nerozhodilo by mě to.
ono taky se zaměřte na to v které fázi to je,před ms je to vždy horší a je to jeden příznak pms
@mattule píše:
ono taky se zaměřte na to v které fázi to je,před ms je to vždy horší a je to jeden příznak pms
PMS nebo PMMD? ![]()