Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim, chtela bych se zeptat nez zacnu stresovat (k doktorovi jdeme az zacatkem ledna)
Mala ted ma 11 mesicu ale od mala kdyz se diva na veci na boku, tak otoci hlavicku a az pak ocicka… Myslite si, ze jde prvne za zvukem, nebo je zvedava a trva ji nez zaostri nebo je to nejaka vada??? Mate s tim nektera zkusenosti???
Dekuji za cokoli.
Ahoj, moc tomu nerozumím, v čem je její chování nenormální?
..no rekla bych v tom ocnim kontaktu. Vim ze se zrak vyviji dlouho, ale stejne pri porovnavani s jinymi stejne starymi detmi to mame trosku jiny.
No to těžko říct. Ale jestli chodíte na pravidelný kontroly, tak by si asi dr něčeho všimla. Jestli se ti zdá, že malá je jiná, prostě že se něco změnilo v jejím chování, tak jdi za dr ještě před Vánoci.
Naše paní doktorka si taky všimla že malá šilhá a stále nás nechávala vyčkávat do roka…kdy nám pak bylo u očařky naměřeno 2,5 dioptrie… očařka jaksi nebyla schopná říct že to není přesné ptz nemá výbavu na děti… nám to však přišlo divné že brejličky nepomáhají… nakonec sem si pomalu násilímn vydupala jednu z nejlepších dětských očařek v Praze… máme 6,5 dioptrie na každém oku za sebou operaci a před sebou nejspíš dálší… neustálé kontroly atd…
Být tebou pokud mám pochybnosti jdu k očaři a nečekám zrak tvému dítěti nikdo nevrátí!!!
Ahoj Petjuska, já se zrovna teď srovnávám s velkou oční vadou u dcery…jakou vadu prosím máte? Děkuji
gaabca myslíš, že špatně reaguje nebo že šilhá?
Napsala bych to latinsky ale nejsem schopná si to zapamatovat… malá od narození šilhá na obě oči… a na každém očičku má 6,5 dioptrie. Šilhání má z části odoperované navíc má brejličky a denně lepíme na 4 hodiny jedno očko další den druhé očku… čekáme zda budou šilhání dooperovávat nebo zda pomůžou okluzory.
Dioptrie u takhle malých dětí se neřeší na dálku nebo na blízko je to prostě na oboje… z těch má šanci časem také vyrůst, ale to nikdo neví jistě.
@petjuska90 Nrní to tupozrakost/amblyopie? To se právě koriguje tím okluzorem…
Slyšela jsem o testu na zrak u malých dětí. Pojišťovna ho nehradí stojí to cca 150kč. Zeptej se u očaře. Prohlídka u něj nebolí. Známá takhle zanedbala šilhání dcery na jedno oko a teď v 5 letech má její dcera na jednom oku 8 dioprii a na druhém 6 dioprií. Pokud se nic neděje budeš mít klid a eventuálně by se to začalo řešit včas.
@Olion je ti vyšetření přístrojem plusoptix. Dela se detem od pul roku. Je to nejrychlejší cesta na zjištění vady. Dceri jsme odhalili v 5 letech tupozrakost, tak si teď mladšího hlidam a na doporučení doktorky budeme teď po dvou letech vyšetření opakovat. Ale nemá ho kazdy Ocni lékař.
Já bych přístroji moc nevěřila jenom z mé zkušenosti. V březnu u syna vyšetření v pořádku ale když jsem zašli k očnímu, tak vyfásnul brýle +3 dioptrie na každém oku a šilhal na jedno oko a to se stalo během 3 měsíců od vyšetření plusoptixem.
Já bych radši volila očního doktora.
Tou tupozrakostí si nejsem jistá.. jsme na kontrole co 3 měsíce k tomu ještě běháme na alergoilogii a kožní… takže se mi motá vše dohromady… jinak vím že máme Strabismus což je to šilhání