Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, mam syna 5 měsíců a od narození má vvv oka, nevidí na nej. Ma asi víc než 8 kg, takze jakýkoli pohyb na dece je asi krz ty tlusté nožky těžší, pase koníky, zacina se kulit na bok, ale na bricho se jeste neotočil, coz mě dost znervózňuje, začala jsem s nim dnes delat, cviky na posílení břišních svalu, v tydnu s nim pojedu na lekci cvičení, at Vim jak ho stimulovat. Nevim, zda je to tou slepotou jednoho oka, ale zda se mi, ze Nejak extra nejeví zájem o hracky. Kdyz ho dam na dečku pod hrazdicku, tak si hračku chytne a cucá, ale pak tam treba lezi jen jak placka. Kdyz mu dam sterchatko, chvili ho drží, cucá a pak pustí, palečky už Ma pekne ven, ne v pesticce. A ze by se jako v létě na břiše natáhl Treba pro hračku tak to Vubec. Dost mě to zaclo znervózňovat, asi ho moc sleduju, ale porad si Ted rikam, aby to nebylo jeste Neco dalsihone jen to oko. Mela jste to některá taky tak?
Tak kdyz to srovnam s dcerou, ktera je o neco mladsi, tak umi to stejne, sice se na brisko otaci uz dyl, ale na to ma cas do 6 mesicu
starsi uz se treba v tomto obdobi vzpirala na rucickach, natahovala se pro hracky, byla akcnejsi, mladsi je takova pohodarka, lezi na dece, obcas brnkne do hracky nad sebou, chvili neco ocuca, pak si usne, je klidnejsi. Kazde ditko je jine
Prave Nevim, zda na to může mit vliv i to očičko, ze je takový pomalejší, musim s nim začít víc cvičit a ukazovat hracky.
Myslím, že je naprosto normální, znám tady z e-mimi dítko, které je „těžší“ a po půl roce lezlo, naše je lehčí a jakžtakž se otáčí teď. Zvědavá sice je, ale pohybu dvakrát moc nedá. Moc pozoruješ, chápu, že k tomu máš důvod, ale tvůj syn je jinak zcela v pohodě a normální ![]()
Je to úplně normální ![]()
v tomto věku stejně všechny miminka vidí každým okem jiný obraz - nespojují si je v mozku jako my. Takže aktuálně vidí normálně, jen má jenom jeden obraz což ho teď skoro neomezuje. Začne to vnímat mnohem později až bude dozrávat zrak a prostorové vidění. Teď to na to nemá vůbec vliv ![]()
syn taky jenom hračku chytil a zase pustil, jsou ještě moc malí na „hraní“ ![]()
Chápu, že máš strach, nám se syn poprvé otočil na břicho kolem 4. měsíce, pak najednou přestal. Ted má ukončený 6. měsíc. před 2. dny se začal zase přetáčet a dneska už se dokáže přetočit i z břicha na záda, točí se jak hodiny na břiše i na zádech, snaží se plazit, ale to mu ještě nejde ![]()
Moje dcera taky nebyla na hračky. Líbilo se jí, když jsem byla u ní, držela ji, mluvila na ni, ukazovala, sama si tak maximálně mydlila do hrazdičky nad sebou. Že by se po něčem natahovala, to ani náhodou.
Myslím, že některé děti prostě na ty věci tolik nejsou. Neznepokojovala bych se.