Problémy s opilým tátou

Anonymní
23.1.12 11:30

Problémy s opilým tátou

Omlouvám se za anonymitu, ale je to pro mně dost citlivé téma.
Naši jsou už dlouho rozvedení, hlavním důvodem bylo psychické i fyzické týrání matky otcem. Vydržela to s ním neskutečných dvacet? let! Nakonec ale sebrala odvahu a rozešli se. Já jako nejmladší dítě (rozvedli se když mi bylo 14) - jsem otce vnímala celkem pozitivně, až na jeho opilecké období. Jinak to byl úžasný táta, nikdy nám dětem nijak neublížil.
Teď ale k tomu, o čem se chci poradit.
Otci je už přes 60 a s pitím stále pokračuje. Řekla bych, že 14 dní je v lihu, 14 dní - do dalšího důchodu je střízlivý.
Mám ještě dva starší bráchy, kteří s ním žijí ve společné domácnosti. A „tyranství“ (psychické) teď musejí snášet oni.
Když pije, křičí po nich a v poslední době začíná být i dost nebezpečný sobě i okolí. Máme strach, že kolikrát vyhoří barák, když tam s ním nikdo není, nechává zapálený plyn na sporáku, nebo teď v zimě zapomíná zavírat vrátka od kotle… a spoustu dalších věcí. Dnes mi brácha říkal, že má už dokonce vidiny, že vidí flašku, tam kde není, nebo na stole peníze, které tam nejsou a křičí po něm, ať mu zajede koupit láhev a pod…vráží do nábytku, bloumá po domě a hledá chlast. Říkala jsem bráchovi, ať na něj zavolá policii, jisté řešení to je, zavřou ho možná na záchytku, vystřízliví. On by ale spíš potřeboval zavřít na chvíli do blázince.
Jak ho ale přesvědčit, že má nějaký problém, když si nic za střízliva nepřipustí a nepamatuje?
Mám strach, že se jednou upije k smrti. Pár takových případů znám :,(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1937
23.1.12 11:34

Tak tohle je teda těžký případ, nikdo ho totiž nemůže donutit nechat se léčit a policie, pokud je ve svým baráku s tím nic neudělá. Málokterý alkoholik si závislost uvědomuje a přizná.
Jediné, co můžu poradit je, aby se bráchové odstěhovali :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
307
23.1.12 11:36

Je to strašně těžké přesvědčit alkoholika, že má problém. Zvlášť, pokud je ve věku tvého otce, nevím, jestli by byl vůbec schopen nastoupit do léčebny - co se zdravotního stavu týče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.1.12 11:44

Ahoj, asi neporadím, ale něco podobného je bohužel můj tchán - dva měsíce je střízlivý a pak ho to chytne a 14dní chlastá a chlastá - skončí to tak, že ho 24 hodin hlídá můj manžel nebo švagr a nedají mu alkohol, aby vystřízlivěl. On tu vůli prostě nemá, já tvrdím „nechat ho padnout až na dno - zavolat policii, záchytku atd.“, ale vyřeší to jen to až si přizná svůj problém. Tchán samozřejmě podle sebe žádný problém nemá - přijde mu normální, že chlastá, že nadává ženě a dceři (obě s ním bydlí), že se pere s oběma syny kteří mu nechtějí dát alkohol, aby konečně vystřízlivěl a byl zase pár měsíců klid. Já to vnímám jinak, nechci aby ho manžel chodil „hlídat“, protože je otec na něj sprostej, pere se s ním, nadává mu atd a on mi pak domů chodí úplně zničenej. Ale oba dva synové tvrdí, že je to jejich táta a že to pro něj udělat musí…myslím, že nemusí, je to sice jejich táta, ale takhle se tátové ke svým synům nechovají.
Když někdo promluví o tom, že by se měl jít léčit, je oheň na střeše - naštve se a rozčílí protože on přece žádný problém nemá. Je to začarovaný kruh, ze kterého nebude cesty ven, dokud si tchán nepřizná, že je alkoholik!!!!

• Citovat
  • Upravit
4024
23.1.12 11:51

Ahoj píšeš, že si tvůj otec za střízliva nic nepřipustí a nepamatuje, a co ho tak nahrát, půjčit si někde kameru, aby se viděl, jak vypadá když je opilý, třeba by ho to donutilo jít se léčit. V takovém stavu si sám nepomůže a opravdu potřebuje lékařskou pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
23.1.12 12:09

Alkoholik si to nikdy nepřizná.On problém nemá,jen ti okolo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.1.12 12:14

takže pokud bude hodně opilí tak zavola policii a říci ,že je nebezpešný sám sobě i okolí a odvezou ho na záchytku kde bude do vystřízlivění a pak by ho odtamtud mohli poslat na léčí na psychiatrii i nedobrovolně musí být nebezpeční pro okolí a pod. Na proti alkoholní tak musí s lečbou souhlasit. Pokud bude nedobrovolně hospitalizovaný je šance ,že tam bude delčí dobu a některé chování vidím jako delirium tremens a demenci z alkoholu azačíná být i bludná produkce. vypadá to tak ,že se později upije k smrti . Můj tatka dělal něco podobného a kamarádka taky ani jeden si nedají říci . takže si nenechám ubližovat a už se nesnažím tatkovi občas zavolám a pokud je opilí tak položím telefon a s kamarádkou se nestíkám jen mě pořád jen urážela a pod.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.1.12 12:57

Taky tak dělám, když je střízlivý, zajdu na návštěvu i se synem. Pořád slibuje, jak s ním bude chodit do lesa na procházky a kdesi cosi…
Jakmile ale vidím, že pije, otočím se na místě a jdu pryč.
Jsem typ, co se s ním nemazlí, asi je to tím, že tam nebydlím. Na rovinu mu řeknu, až přestaneš chlastat, tak ti tu malého nechám. Nebo když se se mnou o něčem dohaduje, když vím, že to není pravda, řeknu mu, že už by neměl pít, že si nic nepamatuje. Vždycky jen něco zabručí.
Možná že si uvědomuje, že chlastá, ale nepamatuje si, jak se u toho chová a sám už nemá sil se s tím vypořádat. On ten chlast prostě potřebuje. Je mu přes 60, chlastá celý život, i když takhle intenzivně až dejme tomu posledních 7 let. Dokonce prodělal rakovinu, přežil tak hroznou věc (a s takovým nadhledem!) a stejně ho to nenapravilo. Vím, že dobrovolně by na žádnou léčbu nešel.

Jestli by byla nějaká možnost, že mu léčbu nařídí, protože ohrožuje sebe i okolí, klidně bych se k tomu přiklonila, zavolala policii na vlastního otce. Jen vůbec nevím, zda je to možné, jak to chodí. S kým se poradit? Napadlo mně zajít za obvodním lékařem.

• Citovat
  • Upravit
5077
23.1.12 13:25

Ahoj,
on se léčit nepůjde, on nemá problém, to jen vy ostatní pořád něco vidíte. Takhle přemýšlí alkoholik a když ho zaženeš do kouta, tak začne obviňovat ostatní a že jste ho k tomu dohnali. Bratrové by se měli odstěhovat a nechat tátu svému osudu.
Jinak pokud bude doma zase vyvádět, tak na něj zavolejte záchranku, že je opilý, má halucinace a že ohrožuje své okolí. Oni už si ho na psychiatrii srovnají. Akorát ti nikdo nezaručí, že se bude léčit a že bude po léčení do konce života abstinovat.
Jednu takovou osobu znám také, ale před námi se drží a chlastá hlavně sama, vyvádí jen před svým manželem a to teda kolikrát čumím, co je schopna provádět. Akorát já bych na ni tu záchranku i s policií zavolala ihned a bez výčitek, na takovéhle lidi musíš tvrdě!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.1.12 14:03

Jeden brácha (nejstarší) pomalu ale jistě začíná jít v jeho šlépějích, práci sice má, ale bez přítelkyně i jakýchkoli ideálů. Prostě do práce, z práce do hospody, z hospody namol domů, ráno zase do práce. Zjednodušeně řečeno. Je to mnohem složitější.
Druhej brácha bez práce a ještě s dluhy, bez přítelkyně a taky bez ideálů. Odstěhovat by se mohl tak leda pod most.
Ti kluci prostě nemají za čím jít. Nic je nežene kupředu. Je mi jich líto, ale taky si nenechají poradit.

Navíc jsem si téměř jistá, že kdyby se odstěhovali, dlouho by to táta nevydržel. Buď by se upil nebo vyhořel nebo umrzl venku na schodišti nebo co já vím. :zed:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová