Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem,
potřebuju poradit, říct zkušenost, uklidnit nebo něco v tom smyslu, protože už jsem trošku bezradná a nevím, co s malým.
Mám (za týden) 8 měsíčního kluka Olivera. Vždycky to bylo hodné, zdravé dítě, nikdy jsme neměli žádný problém, nebyl nijak ani jako novorozenec a kojenec extra uplakaný a nic. Jediné co, je že neumí usnout jinak než na ruce uhoupáváním. Což je záhul, protože váží 11 kg. To ale není tak důležitý, už jsem tu diskuzi na tohle téma zakládala, zkoušela jsem toho hodně, ale nic nepomohlo a když ho nikdo nechová, tak je děsnej hysterický a neusne (zkoušela jsem vše od šátku až po hacku, kočár atd, nic nezabírá). Ale naštěstí do teď vždycky usínal bez problému, takže stačilo vzít, pár minut pohoupat, dát do postýlky a byl klid.
Jenže posledních pár dní je to horor. Do teď spal přes den 3× denně po 45 minutách, bez problému. Objevily se zuby - vyrostly horní i dolní jedničky, takže byl protivný, ale už je zase klid a přes den je když si s ním hrajeme zlatý. Jenže nově má hrozné problémy s usínáním. Jakmile ho jen položím (ať už na přebalovací pult nebo ho začnu houpat) začne mít neuvěřitelný hysterický záchvat. Přitom je na něm viditelné, že je unavený, pořád si mne očíčka, má je unavená, když si hraje, tak se otírá o hračky a pokládá si na ně hlavu, jako že by spal. Ale když ho zkusím uspat, tak je vzteklý, prohýbá se, kope nožičkama, rozhazuje ruce a pořád řve.
Zkusila jsem ho dávat spát méně častěji, jednou nebo dvakrát denně a spí pořád 45 minut, ale hysterie při usínání je tu pořád + zbytek dne je jen protivný a řve, tím asi jak je unavený.
Navíc večerní spaní naprostý horor, protože se budí každou chvíli na kojení (vyloženě na kojení, pokud ho nenakojím, tak opět hysterie). Napadlo mě, jestli to nejsou zuby, ale nepřijde mi to tak. Když mu do teď rostly jedničky, tak měl nateklé dásně, strkal si prsty do pusy a to teď vůbec nedělá. A když se mi ho po tom hororu podaří uspat (což je teď jen 1× denně a trvá to třeba 2 hodiny), tak se vzbudí a je to sluníčko, než začne být znovu unavený.
Zkoušela jsem ho uspávat i jinak než na ruce, ale tam je zatím úspěšnost 0%
Jsem z toho děsně přešlá a otrávená. Nevím, co se najednou stalo, že je takový. Zažily jste to některá taky tak? Mám ho zkoušet uspávat i přes tu hysterii? Kdyby aspoň spal lépe v noci, ale čím spí méně přes den, tím hůř spí přes noc. Je to hrozný.
Díky moc za odpovědi!
@Mersmerize1 to je logicke, im hur se vyspi pres den, tim hur bude spat v noci. Zkus mu to nejak upravit aby spal dyl ale treba jen dvakrat denne. Treba v kocaru se nevyspi, kdyz s nim budes venku?
@Madam-Owl Chápu to, právě vím, že to jak spí ve dne zapříčinilo to, jak spí v noci. Ne, v kočáru teď odmítl usínat úplně. Když začne být extra unavený, tak zase jen řev.
@Mersmerize1 to je zvlastni, tak tezko poradit. Zkusila bych ho treba vzbudit rano driv, aby spal dopoledne a pak ho dat jeste spat odpoledne, aby naspal treba alespon 3 hodky dohromady ![]()
@Madam-Owl On vstává ráno v 6, a kdybych ještě já musela vstávat dřív po tý noci, tak bych asi umřela ![]()
@Mersmerize1 aha tak to ne
muj syn vstaval vzdycky v 10 a pak jsem ho zacala budit v 8 driv to nedava
ale staci mu to. Jde spat az po O a pak az vecer.
A zkoušela jsi spát s ním? Ačkoli mi malý spal vždycky krásně, dokonce sám usínal, nedávno jsme měli období, kdy sotva jsme odešli z pokojíčku, začal hystericky řvát. Nakonec jsme ho uspávali u nás v posteli stylem já spím, tak spi taky a spícího ho odnesli do postýlky. Po týdnu se uklidnil a teď už zase usíná i spinká krásně. A důvod té hysterie jsme nezjistili, najednou odešla sama.
@Mersmerize1 My měli podobnou situaci, večerní uspávací horory, které trvaly taky 3-4 hodiny což už bylo neúsnosné. Někdy zabral šátek, kočár, postupem času už nic. Vyřešili jsme Estvilovou metodou (ovšem není to pro každého). Okolo půl roku věku by se dítě mělo naučit usínat a spát samo v postýlce. Máme klid, dítě spí déle a kvalitně, přes den usne buď sama nebo pochováním bez pláče.
Uhoupat v houpacím lehátku? Dát přes oči plínku? Dát vedle postýlky svítící hračku, co mění barvy, dítě zaujme a postupně usne (případně svítící projektor, zkoušeli jste baterkou jezdit po zdi)? Co dudlík?
Mám sice jen 3měsíční dceru, ale než jsme přišli na to, že potřebuje chvilku pohoupat v křesílku s dudlíkem a rukama u těla, pak přenést do tmy pokojíčku, kde jí svítí dinosaur vibovit, nechat chvíli se koukat a pak přikrýt unavené oči plínkou, což jí donutí oči zavřít, byl to také boj. Na řvaní pomohl dudlík, také si neustále mnula oči a otáčela hlavičkou ze strany na stranu, div si jí neukroutila. Ráno, když svítá a ona se budí, jí pomáhá se dospat, že si ji vezmu k sobě do postele ![]()
@Strz Bez houpání prostě neusne
Zkoušela jsem ho uspávat jak v postýlce, tak v naší posteli xkrát, ale vždycky sebou jen hází, brečí a vůbec nejeví známky únavy a ani toho, že by se měl zklidnit nebo usnout. Doufám, že to taky bude jen přechodné
@Amandine Chápu. Četla jsem o tom hodně, ale nevím, přijde mi, že to na malého nezabere, protože už kolikrát probrečel hodiny, i když jsme u něj byli a nevypadal jako že by měl v blízké době přestat. Jedině v náručí a to je u téhle metody „zakázaný“.
@Fraisket Houpátko vůbec, tam se nají, ale to je tak všechno. Jinak se snaží z něho dostat, prohýbá se, kope kolem sebe, taky už jsme mockrát zkoušeli. Baterkou po zdi jsme nezkoušeli, zajímavý nápad. dík! Jinak dudlík nechce. Právě když byl maličký novorozenec tak ho měl a usínal sám v postýlce večer bez problému a ze dne na den (asi v měsíci) ho odmítl a od té doby neusne sám.
@Mersmerize1 nám právě bulela taky ty 2-4 hodiny (denně), ne non-stop ale střídavě, unavená jak blázen, jediné co zabíralo bylo nošení po bytě, jenže nové vjemy právě od usnutí rušily. A byli jsme její otroci, i když je drobek tak časem se přinese i 6 kg. Při estvilovi byl nejdelší řev hodina nonstop.
Právě brečí, protože tam jste a vynucuje si něco, chudák ani sám neví co. Už potřebuje k usnutí tmu, klid, místo toho ho houpeš, kroutí se, perete se a jste hotoví oba (tři). U nás to tak bylo. Nechci tu být jako plošná propagátora Estvila, sama jsem k němu přikročila až po 3 měsících zoufalství, ale údajně zabere na 96% dětí. Takže pokud jsi ochotná vydržet řev, který jak chápu stejně slýcháš, tak pohoršit si vlastně nemůžeš.
Nám pomohla koupel z lipového květů a homeopatika na uklidnění. Spí teď o dost klidněji- praktikujeme cca týden. Jinak jsem k němu vstával třeba i 10× za noc
. Teď už pouze cca 2-3×. ![]()