Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím ![]()
Chci se zeptat, jestli se vám nějak podařilo přimět dítě k bezproblémovému spánku mimo domov. Máme děti 4 a 1 rok. Čas od času jezdíme za příbuzenstvem na pár dní na druhý konec republiky a máme tam jeden společný pokoj pro všechny čtyři. Doma má každé naše dítě od narození svůj samostatný pokojíček, spí tedy nerušeně. Naše mladší ratolest však již od narození spí hrozně špatně mimo domov. Má tam také dřevěnou postýlku jako doma (ne tu cestovní), naposledy jsem sbalila s sebou i peřinku, nebesa, kromě kolotoče také veškeré hračky, plínku na šmuchlání, ale stejně to bylo hrozný. Docela tam vrže postel pro dospělé, takže je možné, že i když se snažíme nehýbat, sem tam se něco ozve. Starší nemá problém, spí jako dudek. Ale mladší, to je peklo. Vůbec nevím, jestli se tohle dá nějak zlomit. Máme tam jet na pár dní na oslavu narozenin a už teď se hrozíme, co zase bude.
Hrozně blbě tam usíná, v noci se budí a ráno je strašně brzo vzhůru. Dodržujeme veškeré rituály, stěhujeme se kvůli tomu jako cirkusáci, ale stejně to nemá ten efekt. Nemá někdo nějakej nápad? (krom nějakých opiátů
)
Neporadím, ale já spím špatně dodnes, když jsem mimo domov a to je mi už 30. ![]()
Náš spí všude stejně. jen to co popisuješ…to má, když je přetaženej. ne aby po náročnym dni spal jako dudek do devíti do rána, ale naopak se více budí a vstává dřív…není toho na něj tedy na těch návštěv´ách moc?
@Pinkie myslím, že je to normální a vyroste z toho. Syn to dělal taky, většinou trvalo cca tři dny, než si zvyknul, přešlo to před druhým rokem.
Přetaženej snad ne. Možná od toho, že se nedařilo usnout během dopoledního a odpoledního spánku. Teď už spí jen odpoledne a v noci, tak nám jedno spaní odpadlo. Mám kamarády, kterým děti usnou kdykoli a kdekoli (na zádech, v kočárku, v náručí, v cizí posteli). Naše prďolka dělá cavyky a je to fakt hrozný. V noci se ještě 1-2× kojí, když jsme pryč, je to častější.
Napadlo mě, šlo by dítku přendat postýlku někam jinam? Myslím jako po místnosti…za zkušku to stojí, třeba sou tam nějaké blbé „zony“.
Ale jinak si taky myslím co
@Alyss1 jestli není divoká z jiného prostředí jako takového, hodně lidí, muchlovací babičky atd…edit: jestli tam neusne přes den, tak je rozhodně přetaženej ![]()
Náš malej byl naštěstí téměř vždy v pohodě, jen sme museli vozit „spinkací plyšovou dečku“. Ale u jednho známého taky vyváděl a nechtěl vůbec spát
Pomohlo, když jsme si ho na tomto místě brali do postele k sobě.
Příspěvek upraven 21.03.16 v 09:16
@AnastazieB My jsme z domu vždycky tak 2-3dny a pak jedeme s kruhama přes celý obličej zase zpátky domů
Takže o zvykání nic nevíme. Snad z toho vyroste. Teď jsme pár měsíců nespali jinde (máme z toho hrůzu a snažíme se toho vyvarovat), tak třeba překvapí a bude to lepší, ale spíš bych řekla, že ne.
![]()
@Mar__tanka1983 Zkoušeli jsme všechny světový strany, posouvat postýlku tak, aby šlo světlo z okna z podobného úhlu jako doma, vozíme i chůvičku, co hezky svítí, aby to bylo jako doma. Starší dítko v noci do toho občas chrupne a možná to mladší budí, navíc sem tam vrzne ta postel. Ale zase, že by to byl takovej cíťa?
Spíš bych řekla, že to bude prostředím, možná vlhkostí, vzduchem, co já vím. ![]()
@Pinkie Hele, moje dcera je taky budivá. Kolem jiných dětí můžeš střílet, a my když máme někde spát všichni, tak ona v noci leze za manželem a říká mu, ať nechrápe… Udělala bych vše pro to, aby mohlo dítě spát někde jinde: včetně vydírání („Pokud se nenajde pro něj soukromí, tak nikam nejedeme - není to pro nás oslava, ale mučení.“). Jinak myslím, že se to trochu zlepší, až mu neporostou zuby atd. - to je taky na vše citlivější. Počítej ale s tím, že nějaké problémy se spaním může mít nafurt.
@Slečna Ferka To je roztomilý, že takhle chodí za tatínkem ![]()
My moc na výběr nemáme, dům bude nacpanej k prasknutí, takže jiný místo ke spaní nebude, ani žádná mísnost navíc pro našeho cíťu. Navíc mi bylo minule mojí matkou řečeno, že to není normální a jak to dělají v jiných rodinách, že jiným lidem děti spí, jenom to naše dělá problémy a spí špatně.
Zkrátka je to prý moje vina. Takže to nespaní nechci moc ventilovat, protože pak ještě dostanu přednášku, že mám blbě vychovaný děti a pak se přidají rovnou i další věci, co dělám blbě.
Mimochodem, jeden zoubek se zrovna prořezává, bude asi veselo. ![]()
@Pinkie No tak to teda držím palec. Je to fakt k vzteku, když ani vlastní rodiče nechápou, že děti jsou různý a některý věci prostě nejdou „vychovat“…
Coby matka dítěte s lehkým spaním držím palec a soucítím. ![]()
PS: Jinak když jezdíme na dovolenou, tak vždy zajišťujeme, aby tatínek spal jinde: na akci pro hodně lidí chodí spát do jiného pokoje (s bezdětnýma chlapama), na dovolené musíme připlácet za „dvoupokoják“, i když bychom se ve třech do levnějšího pokoje fyzicky vešli… nedá se svítit. Pokud bych jí nedopřála klid, nebude to dovolená pro nikoho. A to jsou malé už 4,5.
@Pinkie píše:
@AnastazieB My jsme z domu vždycky tak 2-3dny a pak jedeme s kruhama přes celý obličej zase zpátky domůTakže o zvykání nic nevíme. Snad z toho vyroste. Teď jsme pár měsíců nespali jinde (máme z toho hrůzu a snažíme se toho vyvarovat), tak třeba překvapí a bude to lepší, ale spíš bych řekla, že ne.
![]()
Ano, když někde jste 2-3 dny, tak si ještě zvyknout nemůže. Jak jsem psala, připadá mi to normální a u nás z toho vyrostl. Když jsme byli v létě několik týdnů na chalupě, tak si po pár dnech zvykl. Když jsme byly s kamarádkou na třídenní dovolené, tak to bylo peklo.
@AnastazieB Zajímalo by mě, kdy z toho vyroste.
Dcera spala jako dudek všude od mala. Já se připravuju na nejhorší, radši.
![]()