Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj. Je mi 36 a posledni rok mam porad problemy se zady. Vim, asi to ma kazdy ale zajimalo by me jestli to nejak resit. Byla jsem u ortopeda, ten me jen prokrupal a ze jsem Stabilni a problemy s vekem jsou normalni a ja jestli nemam treba cervikalni syndrom a on ze urcite mam, jakoze proste to je zivot.
Po vstanuti se citim ztuhle, nemam zadne bolesti ale citim jak me vsude tahnou nervy, hlavne od krku. Kdyz treba del o vikendu spim tak jsem uplne grogy a je mi nevolno a nez to rozhybu tak to trva. A hlavne kdyz se protahnu s rukama za hlavou tak se mi udela nachvilku cerno pred ocima. Muze to byt jen od ztuhlych svalu? Mam strach, ze mi tam neco tlaci na kanal nebo ho mam uzky ja nevim tak neco. Kdyz pritahnu hlavu k prsum tak mi to ve stredu patere tahne az do zadku, jednou mi mravencili i ruce a nohy a ja dostala uplne paniku. Mam z toho opravdu strach, kdyz ctu co pater dokaze… jinak kdyz pres tyden hodne chodim tak je to lepsi, ale ty dny kdy se min hybu se mi chce Brecet. Neni to ani bolest ale spis takoveho nervoveho razu. Udelam si Termin u ortopeda ale to asi trochu potrva a do te doby se budu snazit cvicit a protahovat. Cvicit moc necvicim ale hodne chodim.
Ma nekdo stejne problemy? Moc dekuju ![]()
Pokud by mi lekar rekl, ze ve 36 letech jsou takove problemy normalni, tak si najdu jineho. Ovsem na druhou stranu - reseni mas v uvodnim prispevku, sama pises, ze kdyz hodne chodis, tak jsou problemy mensi. Proste se musis vic hybat, clovek nebyl stvoren k sezeni za pocitacem a na gauci. Potrebujes pater podporit svalovou hmotou, chod, najdi si nejake cviceni. A spis nez ortopeda mozna nejakeho poradneho fyzioterapeuta, ktery ti poradi s tim cvicenim. Mne treba na zada velmi pomaha lezeni na umele stene a pilates. Je mi o deset let vic nez tobe a v zasade me vetsinu casu nic neboli. Ale pomerne intenzivniho pohybu mam v prumeru aspon hodinu denne.
@Hibou dekuji. No, ja opravdu Sedim malo, spis chodim az moc. Mam denne i 20 tisic kroku, ale tak asi k tomu potrebuju i to cviceni. Svalove hmoty moc nemam a core asi nic moc. Mam 3 male deti, 3 porody v 6 letech tak si to asi taky vzalo dan. Me spis zajimalo, jestli to muze byt jen svaloveho razu anebo uz Fakt neco horsiho
mi to vse zacalo po pate nemoci v unoru minuleho roku, to jsem hodne lezela a uz jsem se z te ztuhlosti nejak nedostala…
Rehabilitace a masáže. Já si rehabilitace platím sama a chodím pořád. Chůze ti na záda opravdu nepomůže, to choď radši plavat.
@Serpentini dobre, dekuji. A je to typicke takove tahani jakoby od nervu? Ja myslela, ze chuze je vubec to nejlepsi na vsechno. Tak svaly zad to asi moc neposili no. Podivam se po nejakych masazich. U fyzioterapeutu uz jsem byla nekolikrat ale to jsou porad ty jedne a ty same cviky takove obecne. Ale tak cvicit to no
Fyzioterapie a cvičit a cvičit.
Tahání svalu je normální- máš je zatuhle, neprotazene a pak tahají.
Mám to úplně stejně. Pomohla fyzioterapie a pravidelné odblokovávání toho, co se zablokovalo. U toho jsem hodně chodila, při chůzi se dá vědomě pracovat se středem těla, břišními svaly, bránicí, dýcháním - část ztuhlosti tvoří i to, že prostě člověk skoro nedýchá. Později jsem i běhala.
A hlavně, pilates, především na nohy, střed těla, zadek. Já tedy měla kořeny problému v pánevním dnu, na to to pomohlo.
A když zatuhnu, zlenivím, do pár týdnů mám znovu přesně to, co popisuješ.
Výrazné zhoršení, že při cvičení až brečím, je po každým covidu.
Jinak chce to trpělivost, mne se dostat na pocit zdraví trvalo skoro tři roky, ale hodně to bylo o těch letitých svalových blokádách a taky mám jednu nohu trošku kratší, takže pořád kompenzuju pohybem i to.
U tebe to může být kratší, i kdybys jen pilates zkusila, tak do týdne máš první citelný výsledek. Držím ti palce. ![]()
Bez na fyzioterapii, at zjisti, kde mas co oslabeneho a pak si najdi trenera na cviceni ve fitku. Mela jsem to podobne jako ty a bylo to proste chybejicim silovym treninkem a oslabenou celou zadni stranou tela. A to jsem sportovala hodne, ale ta zadni strana se flakala a dohanela to za ni predni strana. To, ze se clovek hodne hybe, jeste neznamena, ze vsechno funguje, jak ma. Ted uz mam naposilovano, takze me nerozhodi ani to, kdyz treba kvuli nemoci, nebo praci mam pohybu docasne minimum.
@gusica píše: Více
Nevím co myslíš taháním od nervů, ale zatuhlost je normální a tah taky, protože jsi nejspíš na některých místech zkrácená nebo zablokovaná nebo obojí. Chůze ti svaly zad neposílí a hodně lidí navíc chodí špatně. Nordic walking není špatný, ale musí se to umět. Běh je špatný kvůli otřesům a nejhorší na záda máš snad jízdu na kole. Ty cviky na rehabilitaci se hodně opakují, ale důležitá je technika provedení. Spousta lidí se v zádech prohýbá, špatně dýchá, atd. a rehabilitace slouží k tomu, aby ty chyby opravila. Důležité je prostě ty svaly posilovat, aby ti byly oporou a současně masáží uvolňovat ty zatuhla místa
Ahoj, já mám sice 24, ale momentálně také již dlouhou dobu řeším záda, absolvovala jsem již několik fyzioterapii, ale až teď jsem se dočkala toho, že se mi konečně někdo naplno věnuje. Dříve mě jen učili nějaké krkolomné cviky, nebo mě tahali za všechny končetiny a dávali elektrošoky, které byly stejné k ničemu. ![]()
Momentálně cítím již po dvou návštěvách výrazné zlepšení, paní mi našla tzv. Trigger pointy, uzlíky na svalu a napíchala mi do nich akupunkturní jehly, druhý den nic moc, ale třetí den strašná úleva!
Chtělo by to sehnat si spíše neurologa a docházet na kvalitní fyzioterapii.
Mám totéž. Brala jsem denně tabĺetu na bolest. Akut. bolestí mě zbavila fyzioterapeutka zaměřená na problematiku těchto parti. A dlouhodobě dohromady kvalitní (!!!) fyzioterapeut zabývající se pohybem(postavení tėla, nastavení v různých pozicích a činnostech, pohyb. stereotypy, technicky správné provádění cviků a činností), bylo to v nastavení těla, v jedné konkrétní vėci. Zbavit se vadného držení těla nebo provádění pohybu je o návycích a zpětné vazbě, ale funguje.
Máš akorát zatuhly a nejspíš i oslabený svaly, ne nervy. Protahování je dobře. Víc ti řekne fyzioterapeut - při první návštěvě proberete, co máš ta problémy.