Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zajímavá otázka, stejně jako proč je dneska tolik těhotenství rizikových, proč je tolik předčasných porodů atd. Říká se, že je to starším věkem rodičky, nezdravým živ. stylem atd. Jenže tyhle problémy mají i „normální“ ženy, do 25 let, nekuřačky atd. Asi to bude dobou, možná stejně jako přenášení a následné vyvolávání
Dle mého názoru po 42. týdnu je už nejvyšší čas na vyvolání - i když to není odpověď na tvoji otázku, proč to nejde samo od přírody. Ale podle mě je 90% vyvolávání naprosto zbytečných.
Jo a ještě si myslím, že kdyby se nevyvolávalo takhle často a často i bezdůvodně, nebyla by z toho taková obava a stres pro ty, které na vyvolání „musí“ opravdu, např. přenášení 42+, nějaký problém jako preeklampsie atd
Co je to přenášené těhotenství? Údaj vyřčený lékařem na základě nějakého datumu?
Normální těhotenství trvá 38-42 týdnů. Na západ od nás to nechávají klidně i dál, když není zdravotní problém rodičky.
To, že si holky do toho necháváte mnohdy zbytečně vrtat porodníky je vaše minus.
Předpokládám, že se nědá ani zjistit kvalita plodové vody, která nejde nijak neinvazivně odebrat.
neinvazivně bohužel nejde, ale jinak odebrat jde i na konci těhotenství a jinde se i zjištuje..jen u nas je to bohužel zase drahá záležitost pro pojištovny.
Třeba mi praskla plodovka a porod se nerozjel. Tak vyvolávali porod, který taky nešel, nakonec akutní sc, ale plodovka co tam zbyla už byla zkažená.
A pravděpodobně by dítě v dávných dobách nepřežilo. Jak já to nevím, ale asi taky nee, kvůli infekci nebo že by mimino zůstalo ve mně a porod by se nerozjel
![]()
Dnešní doba je uplne jiná častěji se porody vyvolávají, mladé ženy mají problémy otehodnet i a nebo mimi donosit menje treba 23 nekuracku, záda sportuju a stejne letos dve zamlklý těhotenství
@berry4 píše:
Co je to přenášené těhotenství? Údaj vyřčený lékařem na základě nějakého datumu?
Normální těhotenství trvá 38-42 týdnů. Na západ od nás to nechávají klidně i dál, když není zdravotní problém rodičky.
To, že si holky do toho necháváte mnohdy zbytečně vrtat porodníky je vaše minus.
jenomže pokud ti tady neudělají právě třeba po 42tt zjištění stavu plodové vody, tak má člověk strach jestli je vše oka..jestli tam už není ve špatné plodovce, případně infarkt placenty atd..takže si raději porod vyvolat nechá..Pokud by toto vyšetření dělali, tak by se v klidu mohlo přenášet dále. ![]()
Nezazila jsem ani jednou přenášení.
Ale říkám si, že se dětem v břichu líbí, daří se jim tam, jsou dostatečně vazivovani, tak ven nespechaji. Někdy se jim musí pomoct.
Poslední se mi narodil ve 38tt presne. A placenta už byla větší část černá. To PA vyhodnotila, že placenta už se zacla kazit, dlouho by nevydržela malého živit. Takze bylo dobře, že si zabalil kufr a vyplaval driv.
Ale jsou mamky, které mají vše ok i když přenáší do možného posledního dne.
Já teda jednoho rodila přesně na termín a druhé jsem rodila 40+4, ale to za přenášení nepovažuju. Ani u jednoho mi nepraskla voda přirozeně, vždy až sestřička před samotným tlačení. Taky divný..tělo připravený, dítě připravený a voda nepraskne. ![]()
@smurfka pl. voda může být přezrál klidně už v 38 tt. Tzv. přenášení není důvodem k tomu si myslet, že se ti automaticky zkalí plodovky, nebo zkolabuje placenta.
Naši porodníci prostě jednají rutinně, v „zájmu“ rodičky předem volí vyvolání, i když mnohdy je to jen a jen na škodu.
Proto je i tolik sekcí, ono vyvolat porod v nepřipraveném těle mnohdy jinak to ani dopadnout nemůže.
@berry4 ano to vím..porod přesně na termín a voda zelená, druhý porod přetahován o pár dní a voda dobrá..vím že voda se muže taky změnit asi ze dne na den, ale možná kdyby vysetření plodovky nabízeli na konci, tak by ty co opravdu přenášejí mohli být klidnější
@CokeLady píše:
No jo, jenže právě jak říct, že 90% je zbytečných, když nevíš, jak by to dopadlo bez něj… To je na tom právě na nic. Ale z logiky věci, jestli i porodník říká (což říká), že 38-42 je naprosto normální, tak přenášené by mělo být už 42 tt+
Nevím, jak kolem tebe, ale kolem mě se rodičky nechají dotlačit do vyvolání třeba i kolem 40. týdne. Bez problémů, bez vyshokého tlaku, bez cukrovky… Prostě zbytečně, jenom proto, aby to už měly za sebou a přestalo je tlačit břicho, nenutilo je to na čůrání, aby měly mimino už u sebe… Pro mě nepochopitelné.
Ale ono je normální, že bez vnějšího zásahu by se spousta dětí narodila mrtvých, potracených, matky by umíraly. Některá by byla těhotná 44týdnů a vše by dobře dopadlo, jiná by nebyla schopná donosit ani první trimestr. Těžko se určuje co a jak by bylo neby nebylo, kdyby se do toho nevrtalo, protože krom nějakých domorodých kmenů se v toho vrtá všude. Kdo se zabývá populační ekologií (nebo jestli to zkoumá jiné odvětví nevím), byl by třeba schopen říct, kolik lidí je z přirozeného hlediska na naši planetu tak akorát, docela by mě to zajímalo.
Podle chytrých knih trvá těhotenství 38 - 42 týdnů, ovšem leckde to nenechávají ani do toho 42tt a o přenášení se mluví už po ukončeném 40tt. Kdyby šlo o mé těhotenství, chtěla bych, aby mě do 42tt nechali na pokoji a pak až se případně začalo něco řešit. Vyšetření plodové vody neinvazivním způsobem možné není, ale jsou tu další možná vyšetření - monitor srdíčka dítěte, kontrola průtoků placentou a pupečníkem na ultrazvuku, odhad hmotnosti miminka, podle mě by doktoři mohli neinvazivně získat dost informací, kdyby chtěli a nechtěli rovnou vyvolávat.
Proč je tolik porodů vyvoláváno? Tady vidím souvislost se zdravotním stavem a věkem rodiček. Je asi stále víc případů, kde skutečně nějaké riziko hrozí. A taky ta diskuze s lékaři ohledně termínu nemusí být příjemná, myslím, že to chce náturu, aby rodička dokázala diskutovat s lékařem na téma „teď ještě vyvolávat nebudeme“, když lékař řekne, že vyvolávat budeme.
A proč někdo neporodí ani do 42tt by mě taky zajímalo
Obávám se ale, že v dnešní době se bude těžko zjišťovat, co by se mamince a dítěti stalo po 42tt, protože do té doby bude porod z opatrnosti určitě vyvolán a moc rodiček s osobní zkušeností není.