Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@blobfish píše:
No pozor, to jsem taky už slyšela, že vevnitř ještě nikdy nikdo nezůstal, ale pak jsem četla článek (nemůžu ho najít) o ženě, která v sobě nosila plod snad třicet let
a to ajko fakt velký hotový dítě? to by muselo skončit otravou organismu a smrtí ne ![]()
@CokeLady Nečetla jsem celou diskuzi. Ale myslím, že to, kdy se dítě začne přirozeně drát ven je otázka rychlosti vývoje. Některé dítě je hotové a připravené se narodit třeba už kolem 36 tt, jinému se nechce ven ani po 41 tt.
Navíc to „jak dlouho“ se přenáší je relativní, vzhledem k určování data početí. Tam se to může lišit i minimálně o týden.
A ano, spousta vyvolávání je zbytečných, ale spousta dětí by naopak delší pobyt v děloze nemusela přežít (kvalita plodové vody, výživa).
Třeba mně plodová voda praskla 36+5. Syn se narodil se 3,5 kily, doktoři mi nevěřili, že je vlastně oficiálně „nedopečený“. Ale on byl připravený se narodit.
Sestře naopak vyvolávali porod přesně 40+1 kvůli vysokému tlaku a nemoci, kterou má. Plodovku už měla nazelenalou (malej ale nebyl připravený, nesestupoval, porod hrozný, zakončený akutním císařem, sestra přišla o hodně krve…)
Ja jsem rodila prvni 41+4 tt, dva dny pred nastupem na vyvolani. Dcera mela 2960 a 48 cm. Bud uz stradala a nebo tam byla mirna hypotrofie, to ted uz nikdo nezjisti, ale po porodu byla povazovana za mirne mensi vzhledem k delce tehotenstvi. Dle utz i ms byl termin spocitany spravne. Druha dcera 40+1 tt, 2810 a 47 cm. U obou jsem oznamovala v porodnici uz pri prvni kontrole, ze nesouhlasim s vyvolanim. Vzdy pri screeningu spatna hodnota papp-a, druhe tehotenstvi se predpokladala hypotrofie a redili mi krev. Rada bych take znala odpoved jinou nez lekarskou, ze placenta starne…a ze nemuzeme riskovat…A tobe drzim palce, st se tentokrat priroda rozhodne vcas, aby nemuseli zasahovat lekari.
@slavuska1 píše:
a to ajko fakt velký hotový dítě? to by muselo skončit otravou organismu a smrtí ne
nemuselo, děcko „zkamenělo“… byl to plod, a né každá otrava takhle končí smrtí, kamarádku blbě vyčistili a zbytek plodu v ní začal hnít, tak šla na revizi… ![]()
Tak část přenášených těhotenství by bez zásahu dopadla tak, že by ženská normálně „po termínu“ porodila. Část by skončila tak, že by to dítě nemuselo přežít (zkažená plodovka, selhání nebo odloučení placenty apod.), případně by dítě mohlo nabrat tolik, že by ho daná žena už nebyla schopná kvůli velikosti porodit.
Já bych teda nechtěla být ta, kdo si vytáhne černého Petra a miminko jí umře pár dní po oficiálním termínu.
To samé s císaři. U spousty žen je možná zbytečný, dělaný „preventivně“, ale 1 z X to zachrání dítě a některým i její vlastní kejhák.
@slavuska1 píše:
a to ajko fakt velký hotový dítě? to by muselo skončit otravou organismu a smrtí ne
Ne, to byl kalcifikovaný zárodek plodu, je to velmi vzácné, ale pár takových případů je zdokumentovaných. Mám ale pocit, že se to stává u mimoděložních těhotenství, kdy se na to nepřijde, nenastanou komplikace, ale plod se nemůže vyvíjet a odumře.
Příspěvek upraven 31.12.15 v 18:54
@zuza92 píše:
Taky jsem rodila 41 3. Ale co mě překvapuje, že tady píšete že vám nikdo nekontroloval plodovku, protože mně ji po termínu porodu kontrolovali vždycky teda aspoň to jestli neni zakalenáA ještě že tak, protože ráno jsem ji měla ještě čirou a v poledne byla zakalená…sama bych na sobě jinak nic neobvyklýho nezpozorovala
a jak ta kontrola probíhala? myslím plodovky..přes utz nebo jak? nebo odběrem pokaždé?
@Svistice píše:
Tak část přenášených těhotenství by bez zásahu dopadla tak, že by ženská normálně „po termínu“ porodila. Část by skončila tak, že by to dítě nemuselo přežít (zkažená plodovka, selhání nebo odloučení placenty apod.), případně by dítě mohlo nabrat tolik, že by ho daná žena už nebyla schopná kvůli velikosti porodit.
Já bych teda nechtěla být ta, kdo si vytáhne černého Petra a miminko jí umře pár dní po oficiálním termínu.
To samé s císaři. U spousty žen je možná zbytečný, dělaný „preventivně“, ale 1 z X to zachrání dítě a některým i její vlastní kejhák.
Naprosto souhlasím. Ono je možná spousta vyvolávání zbytečná, ale jak má člověk (nebo i doktor) vědět, která to jsou. Partnerově kolegyni takhle miminko pár dní po termínu umřelo po pohodovém těhotenství. Mně umřelo první miminko na konci pátého měsíce, z ničeho nic, těhotenství do té doby bez problémů, pak se přišlo na to, že to bylo kvůli infekci. A už tak to bylo těžké zpracovat a překousnout, nechtěla bych být v její kůži a to miminko nosit celých devět měsíců.
@Gosi píše:
nemuselo, děcko „zkamenělo“… byl to plod, a né každá otrava takhle končí smrtí, kamarádku blbě vyčistili a zbytek plodu v ní začal hnít, tak šla na revizi…
Jako ze 30 let zila s tim obrim kamenym brichem? To snad ne, to by si vsimla
O plodech par cm jsem cetla take, ale to byly zacatky tehotenstvi.
Vyvolává se, protože existuje šance, že placenta je již opotrebena a neplní dobře svou funkci.
Proč žena přenáší? Protože ne každé ženské tělo je ideální.
Takhle se můžeš taky ptát, proč někdo počne ihned na první šup a někdo nemůže mít děti, aniž má nějaký zdravotní problém
Me to take prijde uz divne, deti predcasne, prenasene, matky co jsou hned na rizikaci a nesmeji se skoro hnout.. Divna doba.. Me se mrnous narodil driv o mesic, jen voda nepraskla.. Kamaradka zas prenasela a voda ji vytekla uz zkazena ale diteti se nechtelo furt ven tak nakonec cisar.. Ale co pozoruji ve svem okoli ze prenaseji holky 30+ a v normalu to maji ty mladsi.. Ale to je jak rikam v mem okoli.. Bohuzel i ty prenasene maji same problemy:( autismus, hadicky v puse protoze nebyli schopne sami dychat… bez pomoci doktoru by clovek nebyl schopen normalne porodit
@Cuddy píše:
Jako ze 30 let zila s tim obrim kamenym brichem? To snad ne, to by si vsimlaO plodech par cm jsem cetla take, ale to byly zacatky tehotenstvi.
vypadlo mi tam slovo malej… nebylo to celý dítě, ale právě do toho tak třetího měsíce… se něják zapouzdří buď v matce, nebo i jako „znamínko“ na, nebo občas i uvnitř dvojčete…
Já bych byla ve vyvolávání ještě radikálnější..ale jak, to tady raději nebudu psát..by mě některé…uklovaly:o)
@slavuska1
Tak jsem ten článek o x desítek let přenošeném dítěti našla (omlouvám se za zdroj, kdo ví, jak to bylo):
http://zena.centrum.cz/…clanek.phtml?…