Proč ne cukr dětem?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
464
5.12.05 15:40

proč ne cukr pro děti?

Ahoj holky, moc by mě zajímalo, proč je cukr tak škodlivý pro naše mimina a dětičky. Všude jen čtu, že to a to je bez cukru, a proto je to dobré. Což nechci zpochybnit, ale ráda bych znala důvod, proč cukr ne. A když už ano, tak jaký podávat.

Díky za odborné i laické odpovědi. Ziza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4705
5.12.05 15:46

Dobrá otázka.
Taky bych přívítala odborné slovo… :D
Laicky si myslím, že důvody jsou tři:
1. kvůli kazivosti zubů
2. aby si dítě nezvykalo na přeslazenou chuť a umělo vychutnat přirozenou chuť potravin (jak známo, cukr je návykový :wink: mamka to zná s čokoškama, že ?)
3. myslím, si, že trávení rafinovaného cukru je náročné pro tak malé tělíčko a tak je zbytečné ho zatěžovat.

Jsem zvědavá na další vývoj diskuze…

NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
5.12.05 16:02

Ahoj.

Nikina má pravdu, jen laicky doplním, že cukr je energeticky velmi vydatná poživatina.
To, že se dětem do jednoho roku cukr běžně nedává neznamená, že „sladké“ neznají - samo ovoce bývá sladké, granulované čajíky (někdy teda příliš přeslazené, ale když se ředí, tak to jde), baby sušenky …

Pro děti do 1 roku se nedoporučuje sladit běžným řepkovým a třtinovým cukrem, ani medem (alergen pro obsah pylových látek) a už vůbec ne umělými sladidly.
Používají se sladidla ja bázi laktózy (myslím, že jsou v některých granulovaných čajích, jako přírodní cukr je v mléce a v kysaných mléčných výrobcích), běžně se dá koupit cukr hroznový ( glukóza)nebo ovocný(fruktóza), které jsou už přijatelnější.
(Výběr od dr. Gregory)

Někdo nesladí vůbec, já osobně sladím dětský pytlíkový ovocný čaj cukrem hroznovým (Radim by ho jinak nepil). Ostatní poživatiny prozatím ne. Dětské sušenky Nestle nebo Hero má Radimek občas (tak 1-2 denně).

Dobrou chuť. :lol:

Beruška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
5.12.05 16:59

Ani se nedivím že se dneska zakazuje cukr. Vždyť je snad všechno přislazované, a řekla bych že šťávičky a granul.čajíky dokonce přeslazené. Jen si dejte pozor, to, že je něco bez cukru, neznamená že to není sladké.Takové věci bývají přislazovány umělím sladidlem a to taky není moc dobré.
Ale můj názor je, že ten čajík můžu klidně trošku přisladit normálním cukrem. Dělalo se to vždy a nám to neublížilo. Jen teď naše dětičky baští víc sladkostí. Takže se jim kazí zoubky rychleji. A tak záleží kolik cukru dětem dovolíte.
Andělka

• Citovat
  • Upravit
1719
5.12.05 16:59

Nikina to myslím vystihla celkem přesně (některé děti můžou mít po sacharóze - což je tedy řepný cukr dokonce bolení bříška) a jak píše i Beruška - je to sice energeticky vydatná poživatina, ale tato energie je jak se s oblibou říká „prázdná“, cukr dítěti nedodá žádné důležité živiny a navíc kazí chuť k jídlu. Jistě to znají maminky starších dětí - dítě se nacpe sladkostmi a pak třeba nechce oběd. A jelikož malé děti jsou často i hodně vybíravé tak je někdy problém do nich nacpat aspoň něco, nač tu snahu pak tedy kazit cukrovinkami.. Mimo jiné, pro metabolismus cukrů jsou nutné různé látky, např. vápník, chrom, vitaminy sk. B a pod a přílišný obsah jednoduchých cukrů v potravě tyto látky zbytečně vyčerpává.
Kromě práškové fruktózy a glukózy (ovocný a hroznový cukr) se dá sladit i např obilným sladem (rýžovým, ječným - vypadá to trochu jako med), ale ani s těmito sladidly to není radno přehánět, pořád je to sladidlo, by´t o trošku lepší než řepný nebo třtinový cukr.
 Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
5.12.05 17:02

ještě bych chtěla dodat, pozor na umělá sladidla jako aspartam, acesulfam, sorbitol… pro malé děti jsou naprosto nevhodné! To už radši věci slazené cukrem, než těmito sladidly, takže na to pozor!!
 K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
5.12.05 17:23

Ziza, ja ti odpoviem protiotazkou - preco by si mala cukor detom davat? Ved to neni bohvieco ani pre dospelych. Poznam svoju zavislost a myslim, ze pre deti plati, ze cim neskor, tym lepsie. Aj kvoli zubkom, aj kvoli navyku a figure. Cukor nedodava nic ine, len energiu, ale tu doda aj ina daleko hodnotnejsia strava. Tak preto (podla mna).
 Pa!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kdoviktera
5.12.05 18:58

Ahojky,

já na hroznovým cukru nevidím nic špatného. Nemůžeme sladit všechno, to je jasný, ale tím že osladím malýmu čaj mu rozhodně ublížit nemůžu. Nic se nemá přehánět. Navíc cukr je důležitý pro správný vývoj mozku jak v těhotenství, tak i u malých dětí. Proto se jeho užívání nebudu bránit.

Katka

P.S. Šťávičky malýmu nedávám a z jednoho banánu (nebo jablíčka) denně toho cukru stejně moc nemá…

• Citovat
  • Upravit
7584
5.12.05 19:10

No myslim, ze prave hroznovym cukrem se sladit muze. Ja ho taky pouzivam na doslazeni kasi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
10.12.11 23:22
mě řekly v lekarnš rozhodne než obyč cukr!!tak třtinovy mužeme ale ne pokažde
BeruskaLosik píše:
Ahoj.

Nikina má pravdu, jen laicky doplním, že cukr je energeticky velmi vydatná poživatina.
To, že se dětem do jednoho roku cukr běžně nedává neznamená, že „sladké“ neznají - samo ovoce bývá sladké, granulované čajíky (někdy teda příliš přeslazené, ale když se ředí, tak to jde), baby sušenky …

Pro děti do 1 roku se nedoporučuje sladit běžným řepkovým a třtinovým cukrem, ani medem (alergen pro obsah pylových látek) a už vůbec ne umělými sladidly.
Používají se sladidla ja bázi laktózy (myslím, že jsou v některých granulovaných čajích, jako přírodní cukr je v mléce a v kysaných mléčných výrobcích), běžně se dá koupit cukr hroznový ( glukóza)nebo ovocný(fruktóza), které jsou už přijatelnější.
(Výběr od dr. Gregory)

Někdo nesladí vůbec, já osobně sladím dětský pytlíkový ovocný čaj cukrem hroznovým (Radim by ho jinak nepil). Ostatní poživatiny prozatím ne. Dětské sušenky Nestle nebo Hero má Radimek občas (tak 1-2 denně).

Dobrou chuť. :lol:

Beruška
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1803
27.6.13 11:34

Ahoj, ráda bych obnovila diskuzi - kdy jste zaradily tedy cukr díteti? ja zkousela dat malemu - skoro 10 měs. - susenku od Nestle, ktera obsahuju cukr, nebo kasi Sunarka nebo presnidavku Hamanek, tak s pridavkem cukru a vzdy ho v noci bolelo brisko. stejne tak, kdyz jsem dala chleba s Lucinou. po samotnem chlebu v pohode, s Lucinou boleni. ale to je pak o soli.. zkousela jsem toto vse v 8 mes., v 9 mes. a ted a furt to same… nechci mu to cpat, ale jenom me zajima, jestli to vase deti tak mely, a treba po tom roce se to zklidnilo???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
674
27.6.13 11:45

Naše malá jedla jogurt jen s přesnídávkou, kde byl obyčejný cukr od 10 měsíců a na jejím trávení se to nijak neprojevilo. Sušenky jsme jí začali dávat až od roka, do té doby jí stačily na okusování kukuřičné křupky a namazané pečivo vzala na milost až kolem 13 měsíců. Do té doby baštila je suché. Pije jen slazený čaj (vodu, neslazené čaje ani náhodou).
S tím cukrem bych to moc nehrotila. Někdo mně určitě bude oponovat, ale podle mého názoru je v dnešní době jedno jestli sladím obyčejným cukrem, nebo „zdravější“ náhradou (glukopur…). Je to jen můj názor, ale myslím si, že ty „zdravé“ varianty jsou v dnešní době taky šizené a zdravější nejsou. (snad jen ten rozdíl v ceně). :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
820
27.6.13 11:56

Cukr se neprojevuje na trávení, ale

• přiliš rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi, příliš rychle se vyplaví inzulín, slinivka se časem unavení, zvyšuje se riziko vzniku cukrovky 2. typu
  • narušuje přirozené ph v těle, okyseluje prostředí, zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob, mj. rakoviny
  • zvyšuje riziko mykóz
  • mate chuťě, člověku pak jemné chutě připadají nevýrazné

Moje roční dítě obyčejný cukr ještě neochutnalo. Doma ho nevedeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1165
27.6.13 12:03

A hlavně jak jednou dítku čas osladíme, dáme ochucený jogurt tak už to předtím jíst nebude :-)
do roka bez, po roce pomalinku, ale fakt mírně, do nynějška a to má 28m sladkosti hlídáme :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
674
27.6.13 12:06

@Sidsel
Ahojky, se všemi důvody škodlivosti cukru souhlasím, ale záleží taky na množství cukru, které se sní třeba za den. ;)
Pokud dítě dostane oslazený jogurt, nebo 2 Bebe sušenky a neláduje se sladkým od rána do večera, tak na tom nevidím nic špatného.
Naopak si myslím, že jak se říká: „odříkaného největší krajíc“.
Mému synovci taky nabízeli doma cokoliv bez cukru, nebo i „zdravější“ varianty slazení a jakmile byl na návštěvě, byl schopný se ládovat sladkým do té doby, než byla miska prázdná. :lol:
To ale nemyslím nic proti nikomu. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko