Proč nechce nic jíst?

16
8.5.05 19:47

Proč nechce nic jíst?

Ahoj,
potřebuji od vás zkušenějších radu a brzy asi budu potřebovat i „doktora na hlavu“.
Mám 9 měsíců starého synka a máme doslova horor s jídlem.
Do 8 měsíců byl pouze kojen a cca 1 měsíc zkoušíme příkrmy.
Sní trochu mrkvičky, brokolice i ty konzervičky, kde je k tomu ještě brambor, příp. rýže a večer kaši Sinlac smíchanou s kaší od Nestlé napůl s vodou. A z přesnídávek snad ještě tak hrušku a švestku, obyč. jablíčko ne, stejně tak meruňku atd.
Jenže tento víkend, resp. od pátku, odmítá jíst téměř všechno.
Nevím, jestli má či nemá hlad, ale spíš asi ne. A tak nevím, jestli se mám snažit o nějakou pravidelnost (5× denně v cca pravidelnou hodinu) a zkoušet další nebo ho prostě nechat vyhladovět, což mi ale přijde dost brutální. Pít také sám z lahve neumí, tak mám i strach, aby nebyl dehydrovaný, takže mu radši strčím prso, ale může mu jen mateřské mléko teď ještě stačit? Akorát otevřu x konzerviček, které pak buď dojím já nebo je vyhodím po 2 dnech, což mi přijde jako drahý luxus.
Takhle ho asi na nic jiného nenaučím a kojit budu bůhví do kdy.
Poraďte mi, prosím, jak na dítě, co nechce nic jíst, ani zkoušet, už z toho mám nervy v kýblu. Ve vašich příspěvcích tu čtu, jak děti už touto dobou jedí skoro stejně jako dospělí, co všechno zkouší a jak jim to chutná a ten náš rarach je snad z jiné planety, že nic nechce.
Díky všem za rady a tipy.
Sluníčko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
8.5.05 19:57

Ahoj Andi! Já mám stejně starýho raracha. Někdy sní úplně všechno a třeba dneska zajídal bramborovou kaši jahodovou výživou abych do něho něco dostala. Ptala sem se na to paní dokrorky a ta mě řekla, že pokud má dostatek tekutin a vyloženě nestrádá tak mám mít trpělivost a nechat ho být. A já si myslím, že dost tekutin tím tvím mlíčkem má tak klid a měj radost i s toho, že sní dvě tři lžičky. Ono se to jednou zlomí. A jinak máš asi červenčátko co, tak skus přijít za námi do diskuze na WWW. rodina. cz a uvidíš kolik dětí má problémi s jídlem. Už se na tebe těšíme sme tam samá červenčátka a můžeš si popovídat s maminkama stejně starých dětí jako je to tvoje.

• Citovat
  • Upravit
1128
8.5.05 20:39

Ahoj já bych o jídle u malýho mohla psát romány. Vím že je to o nervy ale dej mu čas, on na to přijde že to taky jde jíst. Chce to zkoušet a zkoušet. Mě třeba malej vůbec nechtěl mrkev, a tak jsme dávali skoro pořád brokolici. Ze začátku snědl fakt jen lžičku, dvě. Někdy to nechtěl vůbec. Ale ty jsi psala že ze začátku to jedl a teď že nechce nic tak nemůžou to být zuby? Nebo mu udělej klidně 2 dny pauzu a příkrmy nedávej.
Ahoj Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
8.5.05 22:11

Ahoj,

malá baštila v pohodě, dokud doktorka nenakázala, že musíme už dávat příkrm, kde jsou i malé části - jídlo jen rozmačkat.
Malá se ale i pidiďubkou dávali, plakala a po 2 dnech odmítla vzít cokoliv, dokonce i to plně mixované, co do té doby baštila bez problémů..
Takže jsem na dost dlouho vyhodila příkrmy přes lžičku a dávala jí jen mlíko, do kterého dostala vždy přes den i ovoce či zeleninu. Takže mi neodvykla na chuť zeleniny, ale zapomínala na stresík kolem lžičky. Po 3 týdnech jsem zkusila zase, něco, co má ráda.. a už se dávila jen maličko. Ta touha po sladkém banánu ze lžičky, který 3 týdny neměla, byla větší než to, že je jen rozmačkaný a vidličkou vyšlehaný skoro do jemna.. Postupně jsem to mačkala míň a míň, nyní docela baští,ale se zeleninou jsou také problémy..
Navrhovala bych na pár dní vy:,–(it zcela a pak v klidu nabídnout znovu..
 E.

• Citovat
  • Upravit
Radina
8.5.05 22:21

Andiku, já mám syna v jídle úplně zkaženého babičkou. Holce je 9 měsíců a kousek a baští ukázkově, jak píšeš, skoro všechno co dospělí. Ne, tak doslovně to neber, ale všechno co může, tak už baští a moc ráda. Hlavně mrně do ničeho nenuť, také máme dny kdy malá sbaší dvě lžičky a dost. Buď trpělivá a u jídla se nevzrušuj odmítavým postojem, jinak mu jídlo spojíš s něčím nepříjemným. Raději se 100 zhluboka nadechni, než se vytočíš! Já jsem občas s malou také rozdýchávala! Když nechce, ať nejí. Ono to samozřejmě trhá srdce, když děcko 3-4 dny nejí nic kromě kojení, ale řídím se tím, že u plného talíře se hladem neumírá a zatím nám to funguje. PS: dnes se na návštěvě prabába divila jak je malá vzorná a kluk totálně zkažený. Dokonce ho chtěla tajně uplatit stokorunou za to, aby si vzal koláč k svačině!!!
Jo, ještě tak na to koukám, vy teprve s příkrmama začínáte, buď v pohodě, na velké baštění je ještě čas…
Radka (dnes totálně vytočená prabábou!)

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
9.5.05 06:47

Ahoj holky,

díky za vaše názory, trochu mě to uklidnilo, ale přesto si občas příjdu jako naprosto neschopná matka, co neumí své dítě ani naučit jíst.
Nevím, mám mu jídlo dávat aspoň po těch 4 hodinách (dříve jsme kojili víceméně každé 3 hodiny), i když se „nevyjadřuje“, že by měl vůbec hlad? Nebo opravdu počkat, až začne natahovat? Zkusila jsem to o víkendu a on i tak si pak dal třeba 3 lžičky a konec. Jsem z toho fakt zmatená. Vypadá to, že je také poněkud „vysazený“ na červenou, tudíž cokoliv, co obsahuje tuto barvu mu moc nejede (mrkvička, jablíčko s borůvkou od sunarky, meruňka), naopak se fakt docela doteď chytal na brokolici.
Včera manžel zkoušel dát mu i přes poledne kaši, co má k večeři, ale přeci nebude jíst jen sladkou kaši, aby jedl aspoň něco, nebo se na to nemám ohlížet a být ráda, že sní vůbec něco?
Co mu naopak chutná, je tvrdá chlebová kůrka, tu si klidně žužlá, ale z toho se nenají. Naopak piškoty mu moc nejedou, ani kukuřičné křupky.
Zkusím tedy, co radíte. Dám mu dnes jen trochu načnuté brokolice k obědu, pak jestli milostpán bude mít náladu a sní trochu načatého jablíčka s borůvkou a k večeři obligátní kaši. No a přes den mu budu cpát lahvičku, aby se učil. Jak pak ale dlouho budu tímto stylem odstavovat? Myslíte, že až se to „zlomí“, že to bude už v pohodě?

Díky ještě jednou všem.
Nemožná mamina Sluníčko

• Citovat
  • Upravit
Radina
9.5.05 07:16

Sluníčko, nejsi nemožná mamina, jenom se třeba pokus uvařit něco doma. Naše malá také ty kupované věci moc nemusí a tak každý druhý den vařím doma (vždy na 2 dny). Vyjde to podstatně levněji než kupované příkrmy a tak tě ani nebude mrzet, že zbytky vyhazuješ. Chi, u nás je to s červenýma příkrmama stejně - absolutní nechuť otevřít pusinku. No, když pak zjistí, že to není kupovaný příkrm, obyčejně si dá ráda povědět. Na netu najdeš spoustu jídelníčků co dávat dětem v tomto věku k jídlu, jen já osobně bych nehledala na stránkách vyrem vyrábějících příkrmy, protože ti doporučí něco ze svých řad… Koukni třeba pro inspiraci na e-miminovou diskusi „červená čočka“

• Citovat
  • Upravit
54
9.5.05 07:42

Ahoj Andi!
Ještě bych ti chtěla poradit, jestli tvůj prcek nechce flašku tak mu ju nenuť, naš ďáblík pije od pátého měsíce z hrníčku, je to pohodlnější pro něho i pro mě. Když mu dám flašku tak mu taguma v puse vadí, a to nosí dudlík. Svůj hrnešek úplně miluje. Máme magik cup od firmy Nuk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
9.5.05 09:55

Otesánek

Určitě bych se kvůli jídlu netrápila. Když tělo něco potřebuje, ono si o to řekne a pokud není malý opravdu extrémně hubený, určitě má všeho dost.
Už to tady několikrát padlo - i já doporučuju dělat příkrmy doma - kousek vařené mrkve, jablíčko, kašička.. A pak dát na talíř (nejlépe plastový), vyzbrojit malého lžičkou a pořádným bryndáčkem, po:,–(it ho ke stolečku a nechat řádit. Člověk asi musí počítat s tím, že ta mrkev bude i ve vlasech, ale trochu toho určitě sní a hlavně to bude zábava a ne něco, co
mu někdo nutí. Když bude mít hlad, vždycky ho ještě můžeš lžičkou dokrmit.
Takhle jsme to zkoušeli od šesti měsíců a ve dvou letech malý jedl sám lžičkou cokoliv a byl spokojený. Také jsem si říkala, jestli třeba má dost..
A teď mu bylo sedm a je z něj pěkně velký chlap (138cm/31 kg), takže určitě nouzí netrpěl.
Přeju hodně zdaru - a byla bych v pohodě, časem se naučí jíst každý…
Veronika

• Citovat
  • Upravit
510
9.5.05 10:00

Ahoj Andi,
máme úplně stejnej problém s malou. Je jí 7,5 měsíců a přikrmujeme od 5,5. Od začátku baštila pěkně, někdy jsem se až divila, kolik to ho sní.
Pak se to asi před měsícem zlomilo, 14 dní peklo. Byla ale nemocná, tak jsem to přisuzovala tomu.
Moc se ale po uzdravení nerozjdela, tak bojujeme dál.
Už je to zase týden, co do ní dostanu 2 lžičky něčeho..........a dál, jak ty popisuješ. Zkoušela jsem nabízet jiná jídla, ale dopadalo to právě tak, že se všechno akorát vyhodilo.
Tak jsem zahájila novou metodu: pokud už opravdu nechce a je to její jinak oblíbené jídlo, počkám další hodinu (někdy i dvě a někdy k mému zděšení 2,5 hodiny) a ona pak všechno sbaští. Snažím se jí dávat jídlo, o kterém vím, že jí chutná nebo aspoň dřív chutnalo. Snažím se do ní dostat něco na pití, aby nebyla dehydrovaná. Dlouho se tomu jen smála, zkoušela jsem různé čaje, šťávičky…atd z nekapajících hrníčk¨ů......nakonec vyhrála obyč. voda v obyč. flašce :wink:
Když už mezera mězi jídlem trvá moc dlouho a ona pořád nic nechce, dám jí kousek jablíčka na žužlání nebo dětský piškot, ale my už přikrmujeme delší dobu, tak nevím, jak na tom jste a chcete být s lepkem a podobně. Ten pamlsek vždycky celej sní a a pak už není tak těžký pokračovat s dalším jídlem. Asi si teprve uvědomí, že jídlo je taky mňam :)
Neztrácej nervy, ony se nám ty děti časem opravdu rozjedí.
Jen si ještě vzpomínám na sebe - byly se mnou problémy s jídlem (nechtěla jsem jíst, ale bonbony - ty jsem mívala různě poschovávané…ani pohlavky nepomohly. Trvalo to tak do 10 let. A taky jsem vyrostla. Jen doufám, že ta moje holčička nebude v tomto po mě :? )

Verča, Barča a pidižvík*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
8.6.05 11:45

ahoj holky,pročítala jsem si diskusi o příkrmech dětí a potřebovala bych též vaši radu.Mám 12 měsíční holčičku,kterou ještě kojím.Problém je v tom,že sní velmi málo příkrmů a odmítá i čaj-ten pije jen po lžičkách.V posledních dnech,nesní krom častého kojení,trochu bílého jogurtu a večerní kaše od Milupy skoro nic.Dříve měla ráda nastrouhané jablko s mrkví,občas snědla i maso s nudlemi nebo kousek chleba nebo přesnídávku.V pondělí jsme byly v poradně a vážila stejně jako před 2 měsíci.Je též bledá,dr.mi řekla,že jí chybí vitamíny a že alespon pár lžiček do ní musím dostat.Ale je to velký boj,mám strach,abych jí to jídlo ještě víc nezprotivila.Dr.jí předepsala B-komplex na podporu chuti a Celaskon.Myslíte,že by to mohlo pomoct?Už jsem z toho zoufalá.Je možné,že by to nechutenství mohlo být spojené s prořezávaním zadních zoubků?Často ma v puse prstíky a taky má řídkou stoličku.Má některá z vás s tímto problémem podobné zkušenosti?Budu vděčná za každou radu.Moc děkuju,Hanka B.

• Citovat
  • Upravit
129
8.6.05 12:25

Ahoj Andi,
popisuješ přesně Peťulína. Byl plně kojen 8 a půl měsíce, nanejvýš jsem do něj dostala lžičku, či dvě. A i to byl výkon. Teď je mu 13 měsíců a baští dost dobře. Teda teď odmítá mléčné výrobky, ale to sem nepatří. Moje rada a asi jediná je, rozhodně nenutit, vždycky, když jsem ho nutila, tak jsem to na týden zase mohla zabalit.
Vydrž, baštit začne. Zkoušela jsi mu dávat baštu do ručky. U nás začal trošku víc jíst tak, že v ruce žmoulal kus žížaly (jsou to takové kukuřičné křupky ze zdravé výživy), tu si ukousával a já jsem ho mezitím mohla krmit.
Držím ti pěsti, ať se ti rozpapá, přesně si pamatuji jak jsem z toho byla nešťastná.
Alča a Petřík 13 měs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
266
9.6.05 16:28

Ahojky maminky,
konečně čtu něco,co se blíží našemu problému-jídlu.Všude kolem nás máme o několik kg tlustší kamarády a babičky už mě dohánějí k šílenství…Už jsem si pomalu zvykla,že máme týdny „třílžičkové“(abych nelhala tak teď už šestilžičkové) a týdny „Otesánkové“.Jeden týden jíme jen jemně mixovanou stravu a nato další týden cokoli,co je v dosahu ( a to tedy nechápu,co 3 zuby dokážou zvládnout :lol: ).Je fakt,že jídla vyhazujem hodně.Co dělat?Je to prořezáváním zoubků?Můj chlapec někdy jí co 2 hodiny,udělá si zásoby na horší časy a týden nato by mu stačilo jíst po 5 hodinách.Je fakt,že v naší rodině na nedostatek jídla nikdo nezemřel a lékařka mi řekla:tlusté dítě neznamená prospívající dítě.Ba naopak.Jenže je to někdy těžký,když vidím všechny ostatní děti a toho našeho drobka (v 1 roce 8,5kg).A jak se všechny maminky diví. :roll: Asi to má chudák v genech,do mě ve školce cpali jídlo tak,že brzy museli kupovat nový koberec(končily tam všechny obědy) a já putovala do nemocnice s poruchou příjmu potravy.Tak děti nenutit do jídla,však ony si řeknou,když přijde hlad,ne?Katty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí