Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chtěla bych se Vás zeptat, jaký máte názor na užívání vitamínů určených speciálně pro těhotné.
Jsem 10 tt a zapomněla jsem se na to doktorky zeptat a ona sama mi nic nedoporučila, tak nevím, jestli je nutné vitamíny užívat nebo jestli to není potřeba. Jestli ano, tak od jakého týdne a jaké byste mi doporučily? Mám strach, abych něco zbytečně nezanedbala a pak nebyl problém. ![]()
Díky za Vaše odpovědi Reed
Ahoj!
Důležité je brát hlavně v I. trimestru kyselinu listovou. Ty už si skoro na konci, ale možná bude i tak dobré, aby sis ji koupila.
Pak existuje mnoho vitaminových doplňků, které jsou určeny pro těhotné ženy - Calibrum, Mamavit, Materna a další…
Někdo z lékařů je doporučuje, jiný zase ne.
Určitě je důležité jíst pestrou stravu. Pokud se rozhodneš koupit si nějaké vitamínky, poptej se v lékárně nebo předem mrkni na jiné diskuze, které tu proběhly ohledně vitamínů.
Přeji pohodové těhotenství a zdravého mimíska.
Me doktor rikal, ze kyselinu listovou urcite. Zbytek vitaminu zalezi na tobe. Ja treba nemam rada zeleninu a ovoce, takze jsem zobala Calibrum, ale pokud mas prisun vitaminu odjinud, tak to asi nezbytne nutne nebude. Terik a Charlie
Ahoj, já brala od cca 6tt Maternu, beru ji doteď, malá má 8,5m a já kojím. Několikrát jsem četla, že po ní bývají děti s větší porod. váhou, věřím tomu, naše Miška se narodila s 4,095kg, a to my s manželem jsme oba drobci, narodili jsme se kolem 2,5kg. Ale mám zdravé pěkné mimi a věřím, že ty vitamíny navíc důležité jsou. Hlavně kys. listová - kvůli rozštěpům. Přeji pohodové těhotenství a zdravého mimíska.
Ahoj, ja brala od zacatku Mamavit, ale mel by se brat jen max. do 6 mesice, jinak budes mit velke mimi
obsahuje vse potrebne vcetne kyseliny listove ![]()
Simona&Kristynka(10 mesicu)
Nejdůležitější je kyselina listová, pro vývoj nervového ústrojí miminka. Měla by se ale začít brát 3 měsíce před početím. Ostatní vitamíny nejsou nutné, jak píše MUDr.Koucký na www.porodnice.cz. Tak ať je všechno OK!
ahojky,
v tehotenstvi jsem uzivala Mamavit a beru jej i ted - v dobe kojeni.
Brala jsem ho cele tehotenstvi, ale jen obden.Mala se narodila s porodni vahou 3,23 kg a 50 cm. Cetla jsem, ze velke deti se rodi hlavne po uzivani Materny.
Preju pohodove tehu,
brezinka
Ahoj,
já jsem užívala Calibrum baby plan. Začala jsem ale taky až když jsem věděla, že jsem těhotná ![]()
Doktorka mi totiž taky nic nedoporučita (dokonce řekla, že když jsem zdravá, tak žádné přípravky brát nepotřebuji), a já jako nezkušená „mamka“ jsem nevěděla
.
Myslím ale, že tyhle vitamíny (calibrum,mamavit…) stačí, pokud nemáte v rodině např. rozštěp. Potom je určitě dobré uživat kyselinu listovou ve vyšší dávce - brání vzniku vad nervové trubice - např. právě rozštěpu páteře.
Přeji hezké těhu zdravé mimi
Ahoj, každej doktor ti doporučí jiný vitamíny, ale na trhu jich je spoustu- Gravital, Mamavit, Calibrum, Materna…atd…atd.
Velký děti bývají po všem, ale mě doktorka říkala, že hlavně po Gravitalu, že tam je nejvíc vitamínů B, já je beru už půl roku i přes to že těhotná nejsu a o miminko se jen snažíme, i když teď už tam možná je (ťuk, ťuk, ťuk
) A taky bych ti poradila ještě něco čaje pro těhotný. Tak pa.
Já jsem se dozvěděla v předporodním kurzu, že tyhle těhotenské vitamíny byly vyvinuté na západě pro ženy ze sociálně slabých vrstev, kde se předpokládá, že nemají peníze na to, aby si obstaraly hodnotnou stravu. Pokud se žena stravuje pestře, jsou zbytečné - někdy i nadbytečné. Některé vitaminy (myšleno přebytky) tělo vyloučí, jiné se tam drží hodně dlouho (třeba hořčík) a komplikují pak svým přetrvávajícím účinkem třeba průběh porodu. Konkrétně ten hořčík má na svědomí (prý) většinu indukovaných porodů a silné poporodní krvácení, protože je děloha pod jeho vlivem „ochablá“. Na dotaz proč hořčík lékaři předepisují „po kyblíkách“ mi bylo řečeno, že když chcete, nebo si na něco stěžujete (křeče v lýtkách a pod.) tak vám lékař napíše cokoliv, je to byznys. Prý je lepší vydržet i to občasné tvrdnutí dělohy - prý se tak trénuje k porodu - než mít pak indukci. - ????????
Kyselinu listovou je třeba mít zásobu ještě před početím, koncem 1.trimestru už se to těžko dohání, pokud jsou jí opravdu velké nedostatky. Nám v těch kurzech prostě doporučovali pestrou stravu a vitaminy NEBRAT - kromě železa na doporučení lékaře dle krevního obrazu.
Je pravda, že názory na „potřebu“ různých vitamínů se liší i podle zemí - mám kamarádku v USA a tam těhotná „nemůže existovat“ bez omega kyselin. Kyselina listová a jod je tam každému putna, tady zas nikdo nejí ty omegy. Naše maminy taky nejedly ty vitaminy, ani neměly tak pestrou stravu a možná bylo méně postižení než teď - nevím.Takže si vyberte. ![]()
Ahojky ,
kdysi u synů jsem nic nebrala a u Eli jsem po celou dobu zobala vitamíny ,pokaždé něco jiného a je fakt ,že kluci měli 3.500 a 3.600 g a Ela 3.950g .V porodnici pak říkali ,že to dělává kolem 300g rozdíl ,ale i tak se dnes rodí velké děti.Sousedka brala vitamíny jen před těhu a první tři měsíce a malá se narodila 4.050g.
Anna
Ahoj Reed,když jsem byla těhotná, tak moje doktorka říkala, že všeho moc škodí a vitamíny mi doporučila tak ob den 1tbl.. Pokud ženská dobře jí ( a všechno) není se myslím třeba bát, že by jí něco chybělo. Naopak se prý (ale nemám to nijak podložené) díky vitmínům rodí větší děti
A kdo to má pak vytlačit, ne ![]()
Já osobně jsem užívala Calibrum mami a Gravital. Jsou cenově dostupnější než třeba Materna a účel splní taktéž.
Příjemné těhotenství
Jarča
Anero , kyselina listová by se měla užívat VŽDY, a to i v případě, že v rodině žádné rozštěpové vady nejsou. Vím, o čem píšu, nikdy jsme nic takového v rodině neměli a přesto mělo naše miminko rozštěp páteře. Všichni doktoři se shodli na tom, že kdybych brala listovku, mohlo se tomu zabránit.
ahoj, tak kyselina listová určitě a jinak - můj gynekolog mi řekl, že to záleží na mě, ale že je to hlavně lobby farmaceutických firem a stejně to vyčurám:) spíš teď v létě zeleninku a ovoce, ale já jsem zase atopik, takže pozor - jak jsem se snažila jíst různé ovoce, tak jsem se pěkně osypala a teď se jenom modlím, abych nezadělala malýmu na alergii.. podívej se na www.porodnice.cz do komentářů, jak už bylo psáno výše - o vitamínech je tam toto napsaný.
ahoj iv-ka
Ahoj všem,
děkuju Vám za Vaše příspěvky. Kyselinu listovou beru od ledna 2005, takže to bude asi v pohodě.
S těma vitaminama ještě uvidím, asi si zajdu do VZP, kde mi prý po předložení těhotenské průkazky a průkazu pojištěnce dají dvě balení vitaminů zdarma. Tak uvidím, asi je budu raději zobat ob den ![]()
Reed