Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky, muzete mi nektera rict, proc se nema pit kava v tehotenstvi? Ja nejsem nejaky sileny konzument, ale rano si hrnicek rada dam. Bezkofeinove nahrazky se mi fakt bridi a spaldova nebo cikorkova je fajn, ale neni to holt kaficko. Nikde jsem nenasla, proc se vlastne nema pit. Vim, ze v Cesku je to jedno velke tabu pro tehule, ve Finsku, kde ziji, se pije kafe ve velkem a to i v tehu. Takze jsem na vaskach. Poradi nektera?
Marketa od sobu
Tak já jsem ten případ, že se v těhotenství na kávu nemůžu ani podívat, natož ji pít
Četla jsem, že 1 - 2 šálky kávy (žádný smrťák
) se v těhotenství můžou…Dle výzkumů káva prý zvyšuje riziko potratů a děti se rodí s nižší porodní hmotností. Ale znáš to, jednou výzkumy tvrdí to, jindy to…
Takže pokud máš na kafčo chuť, klidně si je dej…Teda, pokud nemáš vysoký tlak. Ahoj, M.
Ahojky,
no ja vsude cetla, ze kava se v omezene mire muze, takze jsme si ji cele tehu v pohode dopravala, taky nejsem zadny velky konzument, takze to pro me neznamenalo zadne omezeni, ale ten 1-2 salky denne jsem si proste neodpustila
rekla bych, ze i ke konci tehu mi chutnala cim dal vice
no a mame krasnou a zdravou holcicku, kafe jsem vypustila asi 2-3 tydny po porodu, ale ted uz zase jedu v te sve obvykle davce 1 kava denne a na Rozarku to zadny vliv nejak nema, takze pokud mas na kaficko chut, tak si ho v klidu vychutnej ![]()
No ja jsem pila pri prvnim tehu, ten klasicky jeden salek rano, ackoliv jsem trpela v tt7-15 celodennimi nevolnostmi a z kavy se mi delo blivno, ale v te kriticke dobe jsem do sebe ten jeden salek natlacila tak jak tak, protoze by me bez nej bolela v praci cely den hlava a prasek bych stejne nemohla uzit, takze ta kava bylo nejmensi zlo. Potom mi uz zase chutnala. Teta se ale malem pri me navsteve malem krizovala, kdyz me videla, jak piju kafe. To me vyplasilo. V tom Finsku je to fakt pohoda, kava se v umerene mire vubec nezakazuje. Jo a k te snizene porodni vaze a vysokemu tlaku…muj syn se narodil v tydnu 41 s porodni vahou 4720g, 56 cm a ja mela po celou dobu tehu tlak 96/67. Jen jednou jedinkrat v 38tt mi vylit pres 125/80, ale pak byl zase ok.
Marketa
No ja teda v tehu kavu pila,ze zacatku asi do tretiho mesice jsem se na ni ani nemohla podivat ale pak mi uz chybela takze jako vzdycky jsem zacinala den kavou.
No a stejne jako Terezka mame zdravou a krasnou holcicku takze kafco si klidne dej.Nez byt cely den nervozni ze si kavu nemuzes dat tak si ji radeji dej.Nervozitou uskodis miminku vic nez potom tou kavou.
Ahoj,
já jsem někde četla, myslím na Novinkách, že víc jak 200 mg kofeinu denně zvyšuje riziko potratu, protože ten kofein může způsobit odlučování sliznice.
Já nejsem nějaký kafař, vystačím si s tou špaldou, kafe budu pít jen, kdyby mi hodně padal tlak (občas je mi trochu na omdlení), doporučil to doktor. Ale turka bych si nedala za nic na světě ![]()
Takže šálek kávy asi opravdu není na závadu, pokud není vysoký tlak.
A někde jsem četla, že káva bez kofeinu není moc zdravá, protože se toho kofeinu zbavují chemicky a něco v tom zůstává. Ale to už nevím, kde bylo.
Cicinko: mas s tou bezkofeinovou kavou naprosto pravdu. Ja to taky cetla, ze se to v nejakych strasnych humusech musi namacet, aby se ten kofein z kavy extrahoval. Nikdy jsem nechapala americany, kteri si u nas v hotelu vzdycky davali ve velkem decaff. Chutna to desne, neda ti to ten kofeinovy kick, tak nechapu, proc to pit. To je potom asi lepsi dat si dobry salek caje, nebo kakao. Ale proti gustu zadny disputat.
Marketa
Tedy, ehm, nic proti … já bych to zas tak dramaticky neřešila … já jsem kafař docelůa velkej, denně si ty 4 kávičky dám s klidem (samo že turky), nejlépe půllitrový hrnek
. V těhu jsem pila kafe taky, akurát jsem si ho nedala ke snídaní, to jsem nahradila čajem, a pila jsem hrnky malí, a pila jsem i instant, bo mi některé druhy kávy fakt nechutnali a bylo mi po nich šoufl.
Ono asi všeho s mírou ![]()
Tak já mám podobný problém s kofeinem (a taky s čokoládou - ale to je na jinou diskuzi).
Akorát, že nepiju kafe, ale colu. Jsem závislák na kofole a spol. ![]()
A v těhu jsem měla vždycky strašlivou chuť. Vypila jsem toho litry a litry.
Až se fakt stydím.
Nicméně všechny tři děti jsem donosila, jsou zdravé, měly normální porodní váhu. Normálně mám tlak 110/75. V těhu běžně 85/65.
Já bych nic nehrotila. Když píšeš o 1-2 kafi denně, tak to je v normě, ne? ![]()
Kafe odvodňuje, překyseluje a vyplavuje z těla vápník, proto se asi těhotným nedoporučuje, ale já ho celý těhu pila, kluci jsou zdraví, starší měl 4.20, mladší v 38 tt 3700 g ![]()
Já kafe pila a piju jak v těhotenství, tak při kojení. Na spaní ani na váhu holek to vliv nemělo.
L.
Mě ji dokonce po každém měření tlaku sestřička doporučila
byl tak nízký, že ho musela hledat
Pila jsem kávu u obou těhu, mám dva zdravé kluky… pokud si nevaříš černé smrťáky, nebo jich nevypiješ denně 5, tak si myslím, že 1 - 2 kávičky nařděné mlíčkem mrňouskovi zas tak škodit nebudou..... ![]()
Například moje máma, když byla „kdysi“ těhu se mnou, chroustala místo okurků zrnka kávy, nemohla si prý pomoci… ![]()
Jdeninný postih který z toho mám já je, že kávu miluju ![]()
Evelinecka ![]()
Jo a přidávám se k Lesině, pila jsem kávičku i při kojení…
Mudr i sestřička v porodnici mi říkali, že je nejlepší pít ji hned po kojení, do dalšího kojení se prý tělo z větší části zpracuje a nebude ho v mlíčku tolik.....co je na tom pravdy nevím, kažodpádně, ani káva při kojení kluky nijak nepoznamenela ![]()
Holky, jen pro dokreslení, tady
Rohodně nejsem nějaký militant, tohle se nesmí, tohle musí, jen jsem posera, tak se raději sichruju. A není to ten článek, co jsem četla, tam byl konkrétní údaj o množství kofeinu, asi je to taková ta novinářská vata ![]()
Apropo kofola
chodím na oběd do jídelny, kde jí mají točenou, dřív jsem ji nepila, ale tady si ji kolegové dávali, tak jsem se na ni docela naučila, a před dvěma týdny jsem na ni při obědě dostala hroznou chuť (teď ji samo nepiju). S velkým pocitem provinění jsem si dala třetinku a vypila jen půlku, i když mi hrozně chutnala ![]()
Jé, to mi jdete do rány s kávou ![]()
Při každým těhotenství mám totiž naopak šílenou chuť na kafe! Jinak ho moc nemusím, ale v těhu jo. Nejlépe takové jakože laté, ňam. Minule nebyl žádný problém, nyní zatím taky ne.
Jediné co, že mám vyšší tlak - spíš až ke konci a musím si na to dávat pozor, nepít ho moc. A druhá věc, kafe odvodňuje a když si to fakt nepohlídám - jakože tuhle tři kafe přes den a nic moc k pití, tak mám zácpu ![]()
Takže se snažím tak jedno kafe za dva dny (většinou si dělám 3v1, apod…kafař to asi za kafe nepovažuje, ale já to miluju
). Pokud nemám problém s tlakem, tak i dvě denně…
Ty náhražky jsou prej humus největší. Žitnou jsem taky pila, i mi chutnala (s mlíkema cukrem to jde), ale teď prostě vyloženě potřebuju kafe.