Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
moc držím palce, je to fakt na palici, já kolikrát ráno vstávala s tím, že jsem cítila, jak jsem naštvaná, rozblobená… je to pak náročný… v dobách největší krize jsme se s manželem střídali, aby aspoň jeden spal..
dvakrát už si ji vzala mamka,abychom mohli spát…
tak držim!
Osobně bych vyzkoušela oddělené spaní, u nás to v 9m opravdu hodně pomohlo, ale teda v kombinaci s ne úplně plánovaným odstavem ![]()
Kolikrát se mi už stalo, že jsem přišla do ložnice a malej se ihned vzbudil.
Kaše má hodně, ale malej mi tohle sní od 5m, když je míň jak 200g, tak ječí
U prvního ale stačilo i jen 100g a stejně se pak furt budil, kaše na něj byla moc těžká. Chce to zkoušet, já jsem třeba v 5m začla zavinovat, aby si netahal dudlíka z pusy a spí obstojně
urbi píše:
moc držím palce, je to fakt na palici, já kolikrát ráno vstávala s tím, že jsem cítila, jak jsem naštvaná, rozblobená… je to pak náročný… v dobách největší krize jsme se s manželem střídali, aby aspoň jeden spal..
dvakrát už si ji vzala mamka,abychom mohli spát…tak držim!
to je prave taky to, ze tatinek s nami byt muze jen o vikendu, takze proste potrebuju fungovat pres den, ale taky jsem zjistila, ze kdyz spim vedle neho, at je se mnou v posteli nebo vedle v postylce, tak se budi casteji a proste chce jen prso, nic vic ho neuklidni. Dnes s nim spinkal pritel, ja spala v jine mistnosti a vzbudil se pouze jednou, dvakrat fnuknul a spal dal
az do rana
Tak dnes v noci jsem si na tebe vzpomnela. Malej byl porad vzhuru, plakal, mliko nechtel a ja spala sotva 2 hodiny.
Taky vubec nevim, cim by to mohlo takhle z niceho nic byt. ![]()
Snad nam ty zlobidla zase brzy budou hezky spinkat. Drzim palce.
![]()
joaska píše:urbi píše:to je prave taky to, ze tatinek s nami byt muze jen o vikendu, takze proste potrebuju fungovat pres den, ale taky jsem zjistila, ze kdyz spim vedle neho, at je se mnou v posteli nebo vedle v postylce, tak se budi casteji a proste chce jen prso, nic vic ho neuklidni. Dnes s nim spinkal pritel, ja spala v jine mistnosti a vzbudil se pouze jednou, dvakrat fnuknul a spal dal
dvakrát už si ji vzala mamka,abychom mohli spát…tak držim!az do rana
no tak v tom případě fakt zkus odstěhování prcka do jiného pokoje - fakt asi i nadálku cítí tvoje mlíko a chce ho… to mě nenapadlo, protože nekojím… tak ses aspoň vyspala a hned je líp co? ![]()
Presne tak, jak je clovek vyspaly, tak super.
Uvidime, jak to pujde dneska.
Kazdopadne moc diky, za rady a zkusenosti. ![]()
.
Příspěvek upraven 19.03.25 v 21:17
Zdravíčko ![]()
Jenom bych se ještě chtěla podělit o svou zkušenost po 5 dnech z té knihy.
Snažili sme se zbavit nočního pití a z počátku i dudlíku. Ale řekli sme si že ho nebudu až tak vším dohromady trápit a dudlík mu necháme stím že ho začneme učit samotého si ho dát do pusy. Prní noc plakal víc a chodila sem k němu v kratších časových intervalech(déle bych to nevydržela) Ještě včera v noci se párkrát vzbudil ale po chvílince pláče zase sám usnul. A světe div se, já jsem z toho hotová, dneska jsme spali celou noc bez jediného probuzení(od19:00-5:30 mlíko a pak ještě spal do 7:30)
Takže osobně si myslím že to neni o tom že to dítě necháš vyřvat a pak bude mít ujmu na dušičce, Ale o tom jak si to rodiče určí aby o tu důvěru nepřišli! Já sem zvolila vlastní režim abych mu neublížila a tato kniha mi k tomu pomohla. Moje zlatíčko bylo hned ráno úžásně vysmáté
Tak vám přeju hodně štěstí a sil
![]()
jasne, ze se taky podelim o zazitky a jak pokracujem.
zatim to nechci zakriknout, jsou to teprve tri dny, co mu nastoluji trochu jiny rezim. Je to popravde lepsi. Ale jeste to nechci zakriknout, baych se neradovala a ono to nebylo jen par dobrych noci.
Knizku jsem precetla a myslim, ze jsem leccos pochopila. Nerikam, ze se striktne drzim nejakych intervalu, kdy za nim chodit. Delam to hodne intuitivne. Ale mame kazdopadne pokrok. Driv kdyz zacal v noci brecet, tak ho nikdo a nic neutisilo- jen prso. Ted dva dny po sobe, jsem prisla k postylce, pohladila, zazpivala nasi spinkaci pisnicku, on me chvilku drzel za ruku, prestal plakat, chvili hledal polohu a pak sam usnul.
![]()
a zdrivejsich 8- 10 buzeni za noc. Byly ted jem dve.
tak uvidime, jak to bude dal ![]()
joaska píše:
jasne, ze se taky podelim o zazitky a jak pokracujem.zatim to nechci zakriknout, jsou to teprve tri dny, co mu nastoluji trochu jiny rezim. Je to popravde lepsi. Ale jeste to nechci zakriknout, baych se neradovala a ono to nebylo jen par dobrych noci.Knizku jsem precetla a myslim, ze jsem leccos pochopila. Nerikam, ze se striktne drzim nejakych intervalu, kdy za nim chodit. Delam to hodne intuitivne. Ale mame kazdopadne pokrok. Driv kdyz zacal v noci brecet, tak ho nikdo a nic neutisilo- jen prso. Ted dva dny po sobe, jsem prisla k postylce, pohladila, zazpivala nasi spinkaci pisnicku, on me chvilku drzel za ruku, prestal plakat, chvili hledal polohu a pak sam usnul.
![]()
a zdrivejsich 8- 10 buzeni za noc. Byly ted jem dve.
tak uvidime, jak to bude dal
Ahoj maminy,
chci moc poděkovat za odkaz na knihu. Mám syna 10 měsíců. Budili jsme se 2-6× za noc. Chtěla jsem docílit, aby uměl usnout sám a abych ho nemusela v noci kojit, mít ho v posteli a lozit s ním po obýváku, protože někdy si mladej prostě začal stoupat, povídat si a čekalo se, až se unaví.
První noc, kdy jsme aplikovali plán na přeučení, byla blbá. Vzbudil se a bečel 2 hodiny. Řešili jsme to tak, že po 3 minutách jsme k němu střídavě chodili s manželem, slovně jsme ho zklidnili a opustili pokoj. Pak se budil ještě každou další hodinu, ale další probuzení už trvalo jen pár minut. Druhou noc už se vzbudil jen 2× a nyní usne sám, aniž by vyžadoval kojení či jiné rituály.
Myslím si, že knížka je dobře napsaná, jelikož obsahuje konkrétní příběhy dětí a řešení těchto problémů.
Držím všem palce a přeji klidné noci s našimi drobečky.
Ahoj maminky, minule mi to nejak spadlo, tak jsem se nestihla podelit o sve zazitky. My jsme meli s prckem ty same problemy. Do sesti mesicu ne a ne spat sam, usinal jen u kojeni nebo v naruci, a s pribyvajici vahou to uz ma zada neunesla. A tak jsem hledala a hledala a jak jsem uz psala i v jine diskuzi, nasla jsem program, je to na ipad nebo iphone a jmenuje se to Learn2sleep. Nam to hodne pomohlo. Honzik se za deset dni naucil usinat sam ve sve postylce, dam ho do ni bdeleho a do deseti minut spinka. Bez place! Takto chodi spinkat i pres den, uz je tak nastaveny, ze v presnych intervalech zacina zivat
Tak pokud uz nevite kudykam, zkuste to, pisou, ze to funguje u 96% deti. My mame tutez zkusenost. Drzim palecky!!! ![]()
Chci oživit toto téma, který se tady řeší každý den, ale pořád z toho nejsem moudrá. Máme kluka, za pár dnů 1rok. Do 4.měsíce nespal, měl koliky-takže jen řval. Pak nespal nevíme proč. V 8.měsíce jsem načetla knížku každé dítě může dobrře spát. Během 3 dnů, usínal sám a spal až do rána, přes den spal v kočáře. Rovných 28dní to fungovalo, pak aniž by nastala nějaká změna konec a opět nespí. Už je to skoro 4 měsíce, každý usínání horor. V kočárku už nespí vůbec, takže jsme přešli na spaní doma v postýlce. Snažím se ho uspat dvakrát denně. Ráno vztává momentálně ve 4, večer usíná 19.30. Za noc je několikrát vzhůru a řve a řve, takže ho pak vezmem k sobě, ale řve dál, chce spát v náručí.Největší problém je asi usínání-nezabírá nic a když říkám nic tak fakt nic. Ještě v životě neusnul sám, jakožeby si hrál a najednou spal. každý usínání ořve-v postýlce, v autě, v kočáře, u mě v náručí,…Pokaždý řev, který někdy trvá i dvě hodiny. Přitom je očividně ospalý. Co s ním? Zkusit znovu Estvila? Zkoušeli jsme pevné obětí-usne po pár minutách řevu, ale při lehkým probuzení řve a chce zase obejmout, takže nespíme ani jeden. Když už konečně zabere, uteče 30 minut a opět řve a vztává. Neexistuje nějaký poradce, něco jako je laktační? že by byl i spací?
Co s ním? Nechala jsem ho kolikrát i uřvat, protože to psychicky už nezvládám. Dát ho někomu aby ho obstaral to nejde, protože na spaní vyžaduje jen mě.
Ahoj, tak my máme 14 měsíců aj sme na tom úplně stejne, neumí usnout. Taky jsme už vyzkoušeli kde co a nic, venku usne v kočáře celkem v pohodě, ale doma katastrofa. Už jsme to taky řešila v různých diskuzích. Mala večer prostě neumí usnout, ležíme s ní, křik, na rukách křik, kočár doma taky nic a samozřejmně za noc několikrát vzhůru. Metoda vyřvání u nás nefunguje. A to usne většinou tak k 22 hod. Přes den spí dvakrát-dopol a odpol, celkem tak 3 až 3, 5hod. Zkoušeli jsme vynechat i dopol spaní a bylo ještě horší. Taky bych brala nějakého poradce ![]()
Ahoj maminky,
já si opravdu chválím knihu Každé dítě může dobře spát (lze stáhnout v PDF na Uložto. cz)
Myslím si, že dítě roční nedostane žádné trauma, když mu máma ze dne na den utne noční kojení nebo flašku a ostatní nežádoucí rituály nebo zlozvyky.
U nás teda ta první noc byla dost náročná, jak už jsem tu psala, ale další byla lepší a pak už to bylo v pohodě. Na nový režim jsme přecházeli v 10 měsících, dnes je malému téměř 14 měsíců a spinká od 20.00 do 06.00 celou noc, a to i na dovolené, u příbuzných atd. Děti si zvyknou na vše, chce to jen pevné nervy a milující náruč.