Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mango_Lassi píše:
a co s ním děláš venku, když nespí? Chodím ven zásadně a jen se spicim miminem. Když se probudí, jdem domů samozřejmě.
Dýcháme vzduch
Tak malej nejdřív čumákuje, hraje si a tak, pak se mu klíží oči a tu půl hoďku si schrupne, někdy právě i dýl, třeba 2 hodiny a to doma nehrozí..
@Fonty píše:
jo malej přes den taky řádí..ale to spaní, večer usnul v půl 10, v půl 12 vzhůru a pak co hoďku, mazec no. To co píšeš je super, 3 hodiny dvkrát po sobě u nás nehrozí…Jinak míč je super věc, ještě že ho máme
Ty hodiny střílím dost od boku. Většinou se na ně podívám, když zase syna uhoupu. Taky je každá noc jiná.
@Ronja Děkuju, budu bojovat, kam se na tebe hrabu s jedním mimísem ![]()
@Fonty Jestli Ti můžu poradit, přijmi svoje dítě a takové jaké je, se všemi jeho mouchami. Nekoukej nalevo, napravo, jak to má Máňa s Mílou, zaručeně osvědčené rady typu kaše, UM, režim, spánkové inženýrství zvaž, ale nespoléhej se na to jako na univerzální všelék. Odprosti se od toho, že chceš pro tebe nejjednodužší řešení, a že tvé mateřství musí být jako z miminkovského časopisu a ty máš být za každých okolností sluníčková maminka denodenně si své dítko velmi užívající za každé situace. Bude se Ti pak o dost lépe dýchat, budeš žít aktuální situací a naučíš se na takové situace (kterých ještě přijdou mraky) operativně reagovat tak, aby jsi byla v pohodě ty i dítě.
Mě tohle hodně pomohlo popasovat se se starším dítětem, které v dost ohledech není příručkové.
Děti prostě spí různě, to že jeden čas spí celou noc neznamená, že se Ti za dva roky nebudou budit 4× za noc nebo se Ti dočasně nenakvartýrují do postele. A naopak.
Myslím, že mnoho dobrých rad tu padlo. Já snášín spánkový deficit velmi špatně, potřebuji naspat alespoň 5 hodin denně (i když přerušovaně), jinak je ze mně megera. Takže když vím, že má dítě nějaké horší spací období, tak po jeho usnutí večer okamžitě kráčím do sprchy a zalehnu s ním, pokud to jde, tak přes den kojení na leháro a vytuhli jsme u toho oba, dítě hodit na krk někomu jinému a jít si lehnout. Nic víc nevymyslíš. Pokud jsi unavená, tak prostě potřebuješ spát. A začala bych tam, kde řešení je ve změně přístupu dospělých. Pokusy s dítětem ala UM nebo kaše na noc bych si nechala až pro případ nejvyššího zoufalství.
Zkus zacit brat nevyspani jako soucast materstvi, proste to tak je. Je mi lip, po tom, co jsem to prijala. Male je rok a osm mesicu a porad se v noci budi a casto vstava brzy, takze 7 hodin spanku jsem dala od jejiho narozeni jednou a vetsinou spim tak tri. Byla plne kojena. Normalne jsem si na to zvykla. Jsem unavena, ale beru to tak. Nekdy spi lip, nekdy hur, budou ruzna obdobi. Nejhorsi je po par lepsich nocich zacit jasat a brat to, ze to tak bude porad. Nebude.
Ne tak rychle. Muj extrem byl mesic spanku max. po dvou hodinach a vstavani ve ctyri rano. Neschopnost usnout pres den. Vedlo to k ukonceni kojeni v 10 mesicich. Situace se pak hodne zlepsila.
@Fonty Můžeš vyzkoušet různé věci, ale pokud máš nespavce, máš prostě smůlu. Taky mi tedy přijde, že to, co popisuješ, je spíš normál. Musíš se oprostit od toho, že třeba kamarádkám spí děti lépe… Ideální je naučit dítě spát doma a jít si s ním lehnout. A věř, že až budeš opravdu opravdu unavená (např. po zcela probdele noci), usnes s miminem i na tu půlhodinku ![]()
@cran-berry píše:
@Fonty A věř, že až budeš opravdu opravdu unavená (např. po zcela probdele noci), usnes s miminem i na tu půlhodinku
Jo, todle PODEPISUJU!
Ahoj, u nás je to podobný, za celej den mi malá (3 měs.) spí sama od sebe 20 minut když moc. Usne mi akorát venku v kočáru, poslední dny skoro ani to ne. A v noci už jsme měli týden kdy spala celou noc v kuse, no ale zase se to pokazilo a 2× se budí na kojení. Večer mi neusne dřív jak v 9 a podaří se jí to akorát u prsa, a to se taky nezadari hned na poprvé. když ji dam jinak do postýlky tak oči jak tenisáky a pořád sebou šije, to nechci vidět jak to budem dělat až nebudu kojit ![]()
@Eleonora93 Ahoj, tak to máš ještě dobrý, celou noc nespal ten náš nikdy.. a buzení 2× za noc je fajn
Malej má poslední spaní asi tak: např. v 9 usne, v 11 vzhůru- vemu ho z postýlky k sobě a tak v intervalu dvou-nebohodinového kojím…tak si ještě užívej to co máš, protože je fakt, že u nás se to spíš zhoršuje…ale včera dal někdo u jiné diskuze o spinkání a kojení odkaz na slovenské stránky o kojení a tam to bylo docela hezky vysvětleno - že to je vlastně normální, že miminko potřebuje cítit maminku a tulit se a tak…tak jsem se dnes v noci snažila být u malého co nejblíž, aby věděl, že mi tam má a bylo to lepší - když se vzbudil, tak ani moc nepil, spíš se fakt ujistil, že tam jsem, „olíznul“ prso a spal dál…
@Fonty Já vím že si nemám na co stěžovat. Malá je hodná ani není moc uplakaná jen prostě ve dne nespí. Večer mi v těch 9-10 usne, kolem 1 kojím a při tom vždycky do hodiny usne, pak se budí tak kolem 4 zas ten samej průběh jak v 1, a pak ještě tak hoďku nebo dvě spí.. No když to počítám tak já se vyspím tak 7 hodin, což je krása, ale dřív jsem byla schopna spat klidně přes deset hodin
Ale neříkám, může být i hůř, taky by mohla celou noc prořvat.
@neptunie píše:
Ta naše začala spát až když jsme začali dávat příkrmy.
do te doby asi byla hladna
@janka23 nam teda nepomohla ani ta kase porad zlobive miminko, ale on teda zacal byt protivnej i pres den takze na palicu ![]()