Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No, tak ja mam holky klasickou tchyni, mozna i horsi. Nemluvi mi do vychovy, do bydleni, do zivota a to z jednoho prosteho duvodu - vubec se nevidame…
Jeste kdyz jsme s pritelem „chodili“ tak jsme zacaly byt na noze - bydleli spolu v domku, kazdy mel jedno patro a kdyz jsem tam zacala sem tam prespavat, vykladala po rodine, jak tam jen zustavam na obedy a nic neprispeji na vodu, elektrinu a tak dale. Nakonec mi tam zakazala chodit.
Asi po roce se resil prodej domu, protoze pritel se chtel se mno sestehovat. To jsem byla nejvetsi ovecka a milacek a chtela, at s ni jdeme do spolecneho bydleni, ze nam necha patro a tak. Pritel chtel, no malem jsme se kvuli tomu rozesli.
Nakonec sel se mnou, coz jsem zase byla pro rodinu mrcha a tak dale, no na palici.
Vyvrcholilo to faaakt ostrou hadkou - nedam si nic libit
a od te doby mam „klid“.
Nicmene druha tchyne (pritelovi rodice jsou rozvedeni tak jako pritelkyne jeho taty) je docela fajn, i tam rada chodim na navstevy… ![]()
Ahoj,
tak tchýně a její chuťovky.To byste nevěřily.Před návštěvou, kam nás samy pozvaly,řekla, že jestli budeme mít další dítě ( máme zatím jedno ) tak svého syna zabije, že je z nás zničený.A nebyla to sranda.Já s ledovým klidem řekla, že jim do toho nic není, že je to naše věc.A manžel se jí bojí, tak se ani neozval, nezastal.Testovala mě alkoholem jestli mimi nečekáme atd.Nebo tchán řekl, že nechce abychom spaly u nich doma, tak nám zaplatily penzion.
Zkrátka jsou trhlý.Mají dceru, která ve svých 27 letech neumí uvařit ani brambory, nikdy nemusela na brigádu, nemá žádné přátelé a skončila na psychiatrii.Vždy začne nějakou školu a nikdy ji nedokončí atd.Tak jsem s nimi už skončila.
Eliezer píše:
Ahoj,
tak tchýně a její chuťovky.To byste nevěřily.Před návštěvou, kam nás samy pozvaly,řekla, že jestli budeme mít další dítě ( máme zatím jedno ) tak svého syna zabije, že je z nás zničený.A nebyla to sranda.Já s ledovým klidem řekla, že jim do toho nic není, že je to naše věc.A manžel se jí bojí, tak se ani neozval, nezastal.Testovala mě alkoholem jestli mimi nečekáme atd.Nebo tchán řekl, že nechce abychom spaly u nich doma, tak nám zaplatily penzion.Zkrátka jsou trhlý.Mají dceru, která ve svých 27 letech neumí uvařit ani brambory, nikdy nemusela na brigádu, nemá žádné přátelé a skončila na psychiatrii.Vždy začne nějakou školu a nikdy ji nedokončí atd.Tak jsem s nimi už skončila.
Ach jo.
Takový tchýně vystřelit na měsíc. ![]()
edevira píše:
Ahoj,
tak to je úplně jednoduchéprotože jim snachy berou syny. A ony (tchýně)se s tímhle neumí smířit. Nejhorší je vztah tchýně - snacha. Můj manžel s mými rodiči vychází, já s mojí tchýní máme vztah v rámci tolerování.Dříve jsme byli mladí a blbí a neuměli se ozvat a nastavit hranice a doplatili jsme na to ztrátou svého soukromí a manipulací. Pak se provalilo co tchýně dělá za problémy mezi mnou a švagrovou a jak pomlouvá a dělá zle a to byl konec. Takže pokud má někdo zlatou tchýni, smekám a v dobrém závidím. Nestává se to často, ale výjimky existují. Mouchy má každý, ale pokud to překročí tu pomyslnou hranici je to průšvih. Mě osobně se také lépe komunikuje s mojí maminkou, mohu ji vše říci. Já doufám, že nebudu taková jako moje tchýně, která se stále neumí smířit s tím, že život jde prostě dál a v životě jejího syna je žena, kterou on miluje a hlavně, že má její syn svojí rodinu kam ona nespadá (teď mám na mysli tu hlavní rodinu samozřejmě). To je přeci normální koloběh života, že děti vyrostou, osamostatní se a vylétnou z hnízda.
Omlouvám se za delší a možná nesouvislý příspěvek.
Napsala jsi to úplně přesně, jak to mám i já.
Naprosto tahle odpověď sedí.
Davdan píše:Eliezer píše:Ach jo.
Ahoj,
tak tchýně a její chuťovky.To byste nevěřily.Před návštěvou, kam nás samy pozvaly,řekla, že jestli budeme mít další dítě ( máme zatím jedno ) tak svého syna zabije, že je z nás zničený.A nebyla to sranda.Já s ledovým klidem řekla, že jim do toho nic není, že je to naše věc.A manžel se jí bojí, tak se ani neozval, nezastal.Testovala mě alkoholem jestli mimi nečekáme atd.Nebo tchán řekl, že nechce abychom spaly u nich doma, tak nám zaplatily penzion.Zkrátka jsou trhlý.Mají dceru, která ve svých 27 letech neumí uvařit ani brambory, nikdy nemusela na brigádu, nemá žádné přátelé a skončila na psychiatrii.Vždy začne nějakou školu a nikdy ji nedokončí atd.Tak jsem s nimi už skončila.
Takový tchýně vystřelit na měsíc.
Radši na Mars, přibalím Vám tam tu svoji
![]()
No ty bláho já zírám jaké jsou někde vztahy. Jak jsem již psala na předešlé straně, moje tchyně je skvělá ženská,za kterou můžu s čímkoliv přijít. Prostě rodina.
Basleríno,
tak to je fajn, že si s tchýní rozumíte.To ti i závidím. Napíšu ti co se stalo v lednu. Švagrová ( jejich dcera )jely s tchánem v lednu na chatu.Při cestě měli nehodu a to tak, že auto skončilo v poli obrácené na střeše. Přijeli jak hasiči, policie a záchranka.Se záchránkou odmítli odjet i na vyšetření. Představa, že by tam byl můj tří-letý syn a odmítli ho předat k vyšetření a ani by mě to neřekli me vyděsila. Nebo si myslíš, že by záchranáři takto malé dítě odvezly nebo nám zavolaly jako rodičům ??? Mám jen jedny nervy.Všechno děláme špatně ať uděláme co uděláme.Snažila jsem se 3 roky.
Eliezer - tak to je blbý no, takhle opravdu ne, to se ti nedivím ..
Ahoj, no já si myslím, že problém s tchýněmi je problém v zásadě mocenský. Přijde mladá žena, která zakládá novou rodinu a matka muže ztrácí svojí bývalou moc. Jednak si uvědomuje, že stárne, že už nemá děti, které budou skákat podle ní, že už to prostě není ona, kdo je „tady ten důležitý“. Mnohé ženy se s tím nedokáží vyrovnat a kompenzují si to tak, že se prdí mladým do života a snaží se je více či méně okatě ovládat. Ať už je to nevyžádanými dárky nebo sktrytými pomluvami.
Psychologická teorie je věc celkem snadná, ale praxe už horší. Rozumím tomu dobře! Moje tchýně je pro mě zatím nečitelná, ale mám z ní strach, chce všechno zařizovat za mě, nejraději by mě někam zavřela, abych neublížila malému v břiše a sama by mi nejradši dělala i úklid ve skříních. Útěcha je, že je daleko, tak snad si ji od těla udržím. Partner se bohužel v mamince vidí
.
Je jasné, že tchýně chtějí pro syny to nejlepší, a nechtějí, aby jim je „nějaká holka“ ukradla. Ale co ty tchýně, které se svým synem nemají dobrý vztah a nejde jim o to dobro? Často si říkám, jestli já třeba nejsem ta špatná, když vezmu moji mamku, ta má taky nějaké svoje mouchy a u ní to beru v pohodě, ale tchýně vždycky udělá něco, co mě fakt odzbrojí. ![]()
Anonymní píše:
Je jasné, že tchýně chtějí pro syny to nejlepší, a nechtějí, aby jim je „nějaká holka“ ukradla. Ale co ty tchýně, které se svým synem nemají dobrý vztah a nejde jim o to dobro? Často si říkám, jestli já třeba nejsem ta špatná, když vezmu moji mamku, ta má taky nějaké svoje mouchy a u ní to beru v pohodě, ale tchýně vždycky udělá něco, co mě fakt odzbrojí.
Víš, ono každé tchýni nemusí jít o „dobro“. Může jí jít klidně o moc - viz můj příspěvek výše.
Nesypej si zbytečně popel na hlavu - nikdo nejsme svatí, ale už to, že jsi schopná sebereflexe je fajn…
Tak ja mam asi zlatou tchyni. Neni to tchynema,ale povahou. Zas mam svagrovou zralou na pest. I kdyz ze zacatku jsem mela lufta,ze je pritel ve 30mamanek. A to je. Ale proste ma maminku rad,je prvni,ale vim,ze ma rad i me. Jdu do kolen kdyz mu rekne Pepanecku mamincin pojd si pro jidlo. Ma byt pod nama,ale jinak nam do zivota nekeca. K nam jde malokdy,spis chodim ja k ni na kafco a na pokec. Poradi,uvari,ale nenucene. Nijak se nevtira,nemoralizuje. I se synama me to prijde,ze je to jak jejich kamaradka. Hned mi nabidla tykani,ja s diky odmitla. Nejak mam zaryto,ze tchynim se vyka.:-D ze zacatku me stvalo,ze Pepa taha kazdy den jidlo od maminky,tak jsem zacla posilat jidlo kazdy den i ja jim.:-) a ted se zepta jestli chcem dopredu,tak kdyz mam chut,reknu a ona donese a nevarim. Jinak fakt zlata,stara se o me vic jak moje mama,ktera se ani neobtezuje zavolat.
Anonymní píše:
Je jasné, že tchýně chtějí pro syny to nejlepší, a nechtějí, aby jim je „nějaká holka“ ukradla. Ale co ty tchýně, které se svým synem nemají dobrý vztah a nejde jim o to dobro? Často si říkám, jestli já třeba nejsem ta špatná, když vezmu moji mamku, ta má taky nějaké svoje mouchy a u ní to beru v pohodě, ale tchýně vždycky udělá něco, co mě fakt odzbrojí.
Mě někdy přijde, že jsou to trochu „náboženské rozdíly“ často drobnosti které jsou v jedné rodině normální jsou v té druhé nepřípustné. Neohlášené návštěvy, soukromí, nevyžádané rady či pomoc, velikost oslav… a pak nastanou třenice. A ač drobnosti může pak být velký problém. A s vlastní mámou tenhle problém tolik nebývá-stejné zvyklosti a hlavně nás zná a obvykle ví co si může dovolit a přestřeluje.
nausikaa píše:Anonymní píše:Mě někdy přijde, že jsou to trochu „náboženské rozdíly“ často drobnosti které jsou v jedné rodině normální jsou v té druhé nepřípustné. Neohlášené návštěvy, soukromí, nevyžádané rady či pomoc, velikost oslav… a pak nastanou třenice. A ač drobnosti může pak být velký problém. A s vlastní mámou tenhle problém tolik nebývá-stejné zvyklosti a hlavně nás zná a obvykle ví co si může dovolit a přestřeluje.
Tak presne tohle je u nas a z drobnosti uz s tchyna s nama mesic nemluvi
![]()
honeymoney píše:
Ahoj, no já si myslím, že problém s tchýněmi je problém v zásadě mocenský. Přijde mladá žena, která zakládá novou rodinu a matka muže ztrácí svojí bývalou moc. Jednak si uvědomuje, že stárne, že už nemá děti, které budou skákat podle ní, že už to prostě není ona, kdo je „tady ten důležitý“. Mnohé ženy se s tím nedokáží vyrovnat a kompenzují si to tak, že se prdí mladým do života a snaží se je více či méně okatě ovládat. Ať už je to nevyžádanými dárky nebo sktrytými pomluvami.
Psychologická teorie je věc celkem snadná, ale praxe už horší. Rozumím tomu dobře! Moje tchýně je pro mě zatím nečitelná, ale mám z ní strach, chce všechno zařizovat za mě, nejraději by mě někam zavřela, abych neublížila malému v břiše a sama by mi nejradši dělala i úklid ve skříních. Útěcha je, že je daleko, tak snad si ji od těla udržím. Partner se bohužel v mamince vidí.
Přesně
![]()