Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak mě napadá, proč je slovo tchýně skoro jako nadávka? Proč jsou takové? Naše matky jsou taky takové a jen jim víc tolerujem? Budeme taky takové? Pořád mi to vrtá hlavou…
Pozn.: Zevšeobecňuji, samozřejmě si uvědomuji, že ne všude tomu tak je.
Tak ja jsem priklad za vsechny,mam radci svoji tchyni nez matku.Ja vim je to blby,ale me mama hodne ublizila.A je pravda ze nad tchyne nadsazuje skoro kazdy.
Já taky na svou tchýni nemůžu nic špatnýho říct, i když taky by se menší výhrady našly, ale to u každýho… vadí mi třeba přílišná starostlivost a horlivost ohledně malého, ale jinak bez problému..
Já myslím, že je to prostě tím, že jak říkáš, svým maminkám to většinou tolerujeme a navíc jsme prostě na to jejich chování zvyklé.. Já třeba nějak zvlášť rozdíly nedělám, obě maminky mají svoje
..
werryjane píše:
Já myslím, že je to prostě tím, že jak říkáš, svým maminkám to většinou tolerujeme a navíc jsme prostě na to jejich chování zvyklé.. Já třeba nějak zvlášť rozdíly nedělám, obě maminky mají svoje..
Asi to bude fakt tím, protože jinak si to nedovedu vysvětlit…
Já se snažila ve své tchyni vidět mámu, bohužel vše čím jsem se snažila přiblížit bylo použito proti mně. Nikdy nebyla ochotna pomoct, kdežto své dcerunce by snesla první poslední… Na synáčka prděla.
tak moje mamina je jako tchýně v pohodě do ničeho se nemontuje stačí jí říct a vše respektuje a nekecá ani mě nepoučuje občas řekne jak to bylo za nich ale nevnucuje mi nic.
Zato tchýně no ze začátku byla poklad a vlastně si na ní nemůžu stěžovat sou horší ale občas jí rupne v hlavě a stojí to za to. Já nad tím dumám často proč sou tchýně takové
nevím za sebe doufám že budu jako tchýně v pohodě jinak se snad odstřelím ![]()
tak je tchýně a tchýně že?
kdo nezažil problémy s tchýní tak asi těžko může posuzovat… já teda neustupuji ani jedné, když se do něčeho montují tak klidně sprdnu obě a je klid
lumu píše:
tak je tchýně a tchýně že?kdo nezažil problémy s tchýní tak asi těžko může posuzovat… já teda neustupuji ani jedné, když se do něčeho montují tak klidně sprdnu obě a je klid
To je fakt, mě spíš občas štve fakt ta straostlivost, někdy si připadám sama jak dítě, ptá se mě třeba, jestli chci něco z makra, že jedou nakoupit, tak řeknu že nic nepotřebujem a stejně doveze toaleťáky, maso, jogurty, atd…
občas takhle nákup doveze pravidelně, ani už nemám sílu říkat, ať nic nevozí. Ono to není nic špatného, jen já mám pak pocit, že se o svou rodinu neumím dostatečně postarat sama… malému taky namrazila milion zeleniny na polívky, výživy nadělala, atd, ale snažím se brát jako plus, dokonce kvůli malému koupili další mrazák, aby tu namraženou zeleninu měli kam dávat pro něj…
Nebo jsem teď u nich omylem zapomněla nějaký hadříky malýho a ona je vyprala všechny, přitom něco neměl ani na sobě a muselo být videt, že je to vypraný a čistý
prostě akorát ta horlivost mi občas vadí…
Tak ono to bude možná tím, že pro tchýni vztah syn - matka nahrazujeme vztahem syn - snacha, je to v podstatě „konkurence“, jdeme na její místo a ne každá matka syna se s tím dokáže vyrovnat, sama jsem jednou zvědavá na sebe v roli tchýně, samozřejmě si taky říkám, že musím být taková ta tchýně, která do ničeho nekecá, no uvidím, jak mi to půjde, budu se snažit. ![]()
A většinou jsou to obecně babičky (ženské), které rády kafrají do výchovy, do života a tak, jenže vlastní mámě jsme líp schopny říct, ať neradí. ![]()
K tomu pak ještě povaha té které a povaha naše plus to, jestli se syn/manžel je schopen postavit za nás.
To je pak koktejl, že všude chutná jinak.
Eneer píše:lumu píše:To je fakt, mě spíš občas štve fakt ta straostlivost, někdy si připadám sama jak dítě, ptá se mě třeba, jestli chci něco z makra, že jedou nakoupit, tak řeknu že nic nepotřebujem a stejně doveze toaleťáky, maso, jogurty, atd…
tak je tchýně a tchýně že?kdo nezažil problémy s tchýní tak asi těžko může posuzovat… já teda neustupuji ani jedné, když se do něčeho montují tak klidně sprdnu obě a je klid
občas takhle nákup doveze pravidelně, ani už nemám sílu říkat, ať nic nevozí. Ono to není nic špatného, jen já mám pak pocit, že se o svou rodinu neumím dostatečně postarat sama… malému taky namrazila milion zeleniny na polívky, výživy nadělala, atd, ale snažím se brát jako plus, dokonce kvůli malému koupili další mrazák, aby tu namraženou zeleninu měli kam dávat pro něj…
Jé, kde se takové tchýně berou? Nechceš mi ji půjčit?
Pokud to tedy není něco za něco a nedělá z toho obchod „já ti podstrojuju, tak mi půjč dítě na dýl než ostatním“. ![]()
Nelisa píše:Eneer píše:Jé, kde se takové tchýně berou? Nechceš mi ji půjčit?lumu píše:To je fakt, mě spíš občas štve fakt ta straostlivost, někdy si připadám sama jak dítě, ptá se mě třeba, jestli chci něco z makra, že jedou nakoupit, tak řeknu že nic nepotřebujem a stejně doveze toaleťáky, maso, jogurty, atd…
Pokud to tedy není něco za něco a nedělá z toho obchod „já ti podstrojuju, tak mi půjč dítě na dýl než ostatním“.
taky bych takovou tchýni brala ![]()
Já mám tchýně tři a nemohu si stěžovat, ale je to tím, že je vidím tak dvakrát za rok. ![]()