Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No využít se asi moc nedá
ale já zastávám názor, že když mě něco bude bavit a chci to zkusit tak proč ne. Proč se mám placat třeba v té angličtine, která mě od začátku bavit nebude a tudíž mě to bude spis otravovat než těšit. Já jsem si taky vybrala jazyk, který mi asi bude k ničemu, ale což… Prostě mě to baví. Takže já bych se tý japonštině tak nebránila zas. ![]()
Tak jestli se tomu nechces opravdu venovat, nesla bych do toho.. Kamaradka se ucila asi 5 let, pak chvili studovala v Japonsku, ted uci japonstinu, obsluhuhe v japonske restauraci… Ale da ti to sakra zabrat se to naucit, tedy jestli si tim chces hen ujratit chvili, tak to budou vyhozeny penize. Spousta kurzu taky byva eng -jap, cze-jap je o to drazsi. Sla cyh na tu anglictinu, udelas neco pro sebe… Vcera jsem videla v uzeninach obsluhovat prodavacku anglana - byla to hrozna ostuda, vedet alespon zakladni fraze by kazdy mel. Takze temer v kazde praci ji vyuzijes ![]()
@Lenisha a uz nejaky jazyk umis? Japonci maji i uplne jinou gramatiku, zneni pismen, o to je vse tezsi, tak aby te to neodradilo
@Lenisha to je jasny, no aspon neco
Tak jestli o tu japonstinu moc stojis… Mne by treba prisla zajimava rustina a myslim ze by ji clovek na ty matersky i bez problemu ovladl ![]()
@Lenisha píše:španělštinou se domluvíš všude
@Janee19 ruština se (prý) pro nás čechy uči lehce, protože je to slovanský jazyk. A dnes je určo super se ji naučit. Ještě jsem přemyšlela o španělštině. S tou se člověk domluví všude a je to raky moc hezký jazyk
Každopádně rozhodně ti asi bude užitečnější než japonština, pokud s japonštinou nemáš nějaké jasné úmysly jako že budeš dělat průvodce Japonců.
Angličtinu si můžeš zlepšit sledování seriálů v Aj, pokud bys chtěla.
Pokud je to tvoje srdcovka japonština a nevadí ti dát za to ty peníze, znáš se, že toho nenecháš po půl roce, tak proč ne. Každý jazyk člověka obohatí a vždy se najde možnost prohodit pár slov.
@Lenisha zaleží kde bydlíš…já bydlím v Ceskem Krumlove a mesto je plné korejců a čínanu…takže kdo umí čínsky nebo korejsky aspon castecne by tady stopro uplatnění našel!! japonců je méně takže spíš bych to viděla na tu čínštinu nejlepe…čínanu je nejvíc a šance na uplatnění do budoucna veliká
@Lenisha
Před více jak třemi roky jsem měla stejné nutkání. Tak jsem si zakoupila knihy od vydavatelství Leda (myslím, že jsem ti to už psala). Moc jsem nepostoupila. Jediný výsledek je, že si anglicky píšu s Japonkou a sem tam i něco vyplodím japonsky, ale ne ve znacích. Chce to se tomu věnovat intenzivněji. Angličtina je všude kolem, člověk ji často slyší, tak se mi lépe zvládá. Každopádně i v ní se chci zdokonalit.
Jestli máš chuť se naučit něco nového, tak do toho jdi, ale nečekej, že to půjde samo. Začni třeba s takovou tou turistickou slovní zásobou a moc nekoukej na gramatiku. Najdi si znaky hiragany a zkus se je naučit. Když budeš pořád stejně nadšená, přihlas se do kurzu nebo si pořiď učebnice.
@Lenisha radsi se vrhni na tu spanelstinu…je docela snadná, zvučná a přijdes s ni do styku všude, uplatnění taky vice a ušetříš i za kurzy protože v TV najdes spanelske programy, knihy se prodavaji take už ve spanelstine u nas… to ti vše usnadní tu vyuku…ja se spanelsky učila i jsem byla na kurzu a sice už jsem dost zapomela protože na to kašlu ale když jsme ve spanelsku nebo ctu noviny tak rozumím
@axelina
Mně přijde, že všichni Japonci, co k nám přijedou, navštíví Krumlov. Po Vánocích jsem jich dost potkala i na Staromáku.
Dokonce jsou tu někteří zaměstnaní. Jedna Japonka, co mi občas napíše se učí česky a pracuje v Praze. Sranda po ní něco česky číst
Ale je moc dobrá, neučí se dlouho.
@Russet jo to jo…ale denně je tady ted třeba 5 autobusů korejcu a čínanu a jen 1 s japoncema…já to teda nepoznam ale přítel má restauraci a oni tam chodí na obědy takže ví zhruba jaký je složení
Nechci Te odrazovat, ale vybrala bych si jiny jazyk, treba tu spanelstinu. Japonstinuvse v kurzu nenaucis, tak maximalne zaklady, ktere Ti budou k nicemu. Vim, o cem mluvim. Usili neni umerne vysledku. Japonsky umi na pracovni urovni lide, co ji vystudovali a rok studovali tam a to se jejich uroven jeste hoodne lisi. Kurz jednou tydne je k nicemu.
Japonštinu bych využila asi jen v případě, kdyby jsi sledovala anime a četla manga. Bys to mohla brát rovnou v originále a nemusela čekat na titulky. Pokud ti pojem anime/manga nic neříká, tak příliš velké uplatnění to mít nebude. Nebo ještě kdyby se ti podařilo dostat se do japonské firmy, která má pobočku zde v čechách na nějakou funkci, kde by tu japonštinu chtěli. Jeden čas jsme se taky chtěla učit japonsky, ale přešlo mě to.
Nicméně pokud tě japonština láká, tak směle do toho. Jen v našich podmínkách by to uplatnění bylo jen o štěstí. Zase by si ale mohla machrovat před lidma, že něco umíš ![]()
@Lenisha
Spíš je to tu nutí rychle se jazyk naučit s jejich děti už mluví naprosto dokonalou češtinou díky školce a škole.
@BiohazardMichell
Já třeba anime/manga nesleduju (nelíbí se mi to) a japonštinu se přesto snažím učit.
Zkus ruštinu se španělštinou (to ti dá dohromady obtížnost japonštiny) a když budeš umět Aj + Rj +Šj - tak určitě najdeš dobré uplatnění.