Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
No mně přijde dost nepravděpodobné dnes postavit dům za 4,5 milionu, ale třeba máte nějak specifickou situaci.
Já bych prodala. Jistě by bylo do budoucna výhodnější byt pronajímat, ale já od určitého věku preferuji klid a tohle by mi za ten klid stálo ![]()
@Anonymní píše: Více
Já trochu nechápu. Vy máte byt (ten, co uvažujete o prodeji) a zároveň žijete v RD a chcete stavět? Takže byste si drželi 3 nemovitosti? To mi přijde jako nesmysl. Pokud byt nechcete pro dítě jako startovací, prostě ho prodejte. Za 4,5 stejně nic pořádného nepostavíte. Tchán stavěl pár let zpět přízemní bungalov 120m2 svépomocí a zahučel v tom za sedmičku ![]()
Já bych pronajímala. Obecně nepovažuji v dnešní situaci za dobré se nemovitostí zbavovat. Kdo má nemovitosti v rodině, ten si může pískat a nejspíš bude hůř. Když byt nevyužije vaše dítě, tak ho mohou jednou využít vnoučata. Může ho využít v budoucnu jako ručení pro jinou investici. Můžete z toho mít hezký pasivní příjem. U nás v rodině se bohužel nemovitostí zbavovalo a byla to chyba.
Takže ten dům by se stavěl pro dítě? Teď má představu, že zůstane až vystuduje kde je, ale to se může změnit. Že nechce ted do bytu může za pár let vypadat tak, že nebude chtít do toho domu. Nechala bych ten byt a pronajímala ho, a časem by se vidělo. Ten by dostal potomek jako startovací, a co dál by si už rozhodl sám.
Jednalo by se o malý domek 3+1, bungalov. Mame jej spocitany na 4.5, s tim, ze drobnejsi investice do vybaveni by sly z vyplaty. Nejspíš bychom si se synem v budoucnu prohodili bydlení. On by zůstal v našem větším, nám by stačil malý, má tu po manželovi (otci) zavedenou praxi, ve ktere chce po studiu pokračovat.
Znáš někoho, kdo se vešel do rozpočtu, který si před stavbou udělal? Já ani nohu. Každý přešvihl, někdo „jen“ o 10 %, jiný klidně o 30. Chápu správně, že jde tedy o to, zda si vzít na stavbu další hypo (dostanete jí?) a ponechat si všechny 3 nemovitosti, nebo prodat byt a postavit druhý barák bez zatížení půjčkou? Pokud další hypotéku dostanete a zvládnete platit, proč ne. Ale mě z úvodu přišlo, že už teď máte obří náklady, tak to pak asi není co řešit, ne?
Prodej byt, postav druhý dům a za zbylé peníze kup byt někde v levém kraji a máš všechno
.
a ten byt a RD ve kterém žijete ten není na hypotéku? to máte vše zaplacené?
@Bytsamsebou píše: Více
Ale stavěli před 20 lety ne? S tím, jak jde teď stále vše raketově nahoru, já opravdu neznám nikoho, kdo se do rozpočtu vešel, ať byl nastavený sebelíp. Vývoj cen materiálu se úplně dobře nepředvídá.
@KKK85 píše: Více
Nemají, vždyť hned v úvodu píše, že jsou zatíženi už teď vysokou hypotékou.
Prosím anonymně. Osobní věci.
Chceme stavět. Máme ušetřené asi 2 miliony, celkově potřebujeme tak 4,5. Máme možnost prodat byt, to by hodilo cca 6 milionů. Ale myslím, že bychom to neměli dělat. Nevím sice, jestli nám ještě banka ty 2.5 milionů půjčí (úvěr na bydlení už mame), a kdybychom jej pronajímali, asi nás to taky úplně nezachrání (čistý zisk tak 10 tis.), ale myslím si, že je škoda ho teď prodávat. Co byste udělali? Bydlet kde máme (RD), žijeme vcelku skromně, měsíčně tak 100 tis. příjem, ale zase velke výdaje už teď se stávajícím úvěrem. Dům by byl pro dítě, do toho bytu casem nechce, má dost konkretni predstavu, že zůstane po studiu zde v městečku.