Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Když jsem prodávala byt, musela jsem příjem zdanit 15% (ale existují z toho výjimky - viz. : Prodávající je vlastníkem nemovitosti po dobu alespoň 5 let (pro nemovitosti nabyté po 1. 1. 2021 se tato lhůta prodlužuje na 10 let). Prodávající zdědil nemovitost v přímé linii a časový test (vlastnictví po dobu 5/10 let) splnil předchozí majitel.
já ho vlastnila bohužel méně jak pět let) - ale daní se to jako příjem za ten rok až v dalším roce… vyplnila jsem na to zvlášť růžové formuláře, pokud ten příjem budeš mít až v lednu 2025, tak to budeš danit až jako příjem za rok 2025 (pokud jsi nesplnila časový test), takže máš rok čas…
aspoň tak to vysvětlili na FÚ mně… byla to pro mne celkem finanční pecka, musela jsem s touto povinností počítat už v rámci prodejní ceny..
PS : koukám, že osvobození od daně je i v případě, kdy tuto plnou částku využiješ pro řešení vlastních bytových potřeb,
já bych si na tvém místě s konkrétním dotazem na konkrétní situaci zavolala v pondělí svému správci daně (u nás je to podle prvního písmena příjmení),abys věděla tutově, zda si těch 15% nechat a počítat další rok s placením, nebo se na tvůj konkrétní případ daňová povinnost nevztahuje, je to dost peněz, takže jistota je jistota.
@Lucy75 dik za obsahlou odpoved, ale hned v uvodu pisu, ze nemovitost vlastnim mnoho let, takze to o cem jsi psala ty se mne netyka vubec. To vim.
Nevím, co znamená „mnoho let vlastnictví“. Od toho se odvíjí případná daň z příjmů. Jak píše @Lucy75 . Co se týká daně z nemovitých věcí - uvádí se stav k 1.1. Takže pokud prodej proběhne až v lednu 25, poplatnikem pro 25 jsi ty. Pak do konce ledna 26 musíš podat - buď dílčí daňové přiznání, kde uvedeš prodanou nemovitost s poznámkou, že byla prodána a tím ji „vymínusuješ“. Nebo podáš řádné přiznání, kde uvedeš pouze nemovitosti, které ti zůstali (už nebude uveden byt). Pokud už bys žádné další nemovitosti neměla, pak stačí oznameni volnou formou, že byt… byl prodán a žádné další nemovitosti nevlastníš. Na FÚ chodit nemusíš, ale pokud bys měla problém s vyplněním, většinou ochotne poradí.
@Lucy75 píše: Více
nemusí se danit ani, když ty peníze plně využiješ na jiné bydlení…
tzn. když kupuješ za ty peníze jeinou nemovitost určenou k bydlení, stavíš dům nebo rekonstruuješ stávající bydlení, jen musíš prokazovat, že ty peníze byly skutečně vynaloženy tímto způsobem…
@Anonymní píše: Více
Nemusíš finanční úřad informovat o prodeji ihned, pokud jde o daň z nemovitosti. Finanční úřad si změnu vlastníka ověří automaticky z údajů v katastru nemovitostí. Je však dobré si pohlídat, že údaje byly správně aktualizovány.
Na finanční úřad se obvykle není nutné dostavovat osobně kvůli odhlášení z evidence. Stačí, že katastrální úřad zanese změnu vlastníka a finanční úřad to obdrží automaticky.
Pokud bys chtěla mít jistotu, že finanční úřad zaznamenal změnu, můžeš se dotázat nebo písemně potvrdit prodej. To však není povinné.
Pokud jde o evidenci na finančním úřadě ohledně daně z nemovitých věcí, není nutné se dostavit do 31. 1. 2025. V případě potřeby stačí změny ověřit během roku.
My jsme podávali nové přiznání k dani z nemovitostí, kde byla uvedena výměra nula metru. Chtěl to po nás příslušný berňák.
@leopanda co to meleš? Pokud dojde u nemovitosti ke změně vlastníka, je povinen poplatník podat daňové přiznání. Viz paragraf 13a zákona o dani z nemovitých věcí.
Standardní sazba 15% při prodeji, pokud ji držíte déle než tuším 10 let neplatíte nic.
@leopanda píše: Více
Samozřejmě ho podá i ten nový majitel. Ale to neznamená, že tím se smaže nemovitost u původního majitele. Aspoň si o tom něco nastuduj.
@Hanula1212 píše: Víceřešila jsem to samé před 2 lety, takže prakticky to mám ozkoušené…na finačáku jsem pouze ověřila, že si z katastru vyzobali tu změnu, pokud by to neudělali a nezapúsali si to u nich, tak bych jim to doložila oznámením, ale v jejich případě mi řekli, že už nic ode mně nepotřebují. Takže to nemusí vždy vyžadovat jak ty píšeš…zjevně ne každý fin. úřad to vyžaduje
Kupující tu povinnost má, protože nabyl novou nemovitost a stává se tedy novým daňovým poplatníkem k té nemovitosti.
@leopanda to si nemůže jen tak dělat FÚ sám jak se mu zachce. Musí postupovat podle zákona. Já těch přiznání k dani z nemovitostí dělám ročně kolem padesátky a byla bych moc ráda, kdyby si to finančák jen tak zobal z katastru. Některé maji treba 100 příloh. Ale tak to opravdu nefunguje. Že tys zákonou povinnost nesplnila a FÚ to zřejmě vyměřil z moci úřední, neznamená, že to projde tazatelce. Tak za to buď ráda, taky ti mohli dát pokutu.
Prodavame byt po mnoha letech jeho vlastnictvi, do katastru bude vklad kupni sml.nyni v lednu.
A do kdy se tam dostavit, do 31.1.025?
Diky za objasneni.