Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Samozřejmě nemám žádné faktury, účtenky.. nic co by se dalo nějak podložit. Jak je to tedy prokazatelné? Děkuji
Tak pokud má člověk povinnost podat DP, tak to dělá sám od sebe. Pokud už k něčemu vyzve občana FÚ, tak to asi „moc výhodné“ už nebude.
@Ivan PPZ tomu rozumím… ale jak podávat DP, když nemám absolutně nic, čím to doložit? (Faktury, účtenky, atp..)
Já teda u Vinted registraci nemám, ale snad tam jde vidět nějaká historie prodejů. Nebo podle toho, co ti přišlo na účet. A zda se jednalo o osvobozený příjem nebo ne, to musíš vědět sama. FÚ dostává podklady od Vinted. Pokud bude mít nějaké indicie, že bys měla přiznání podat, tak tě vyzve, pokud to neuděláš sama. Ale většinou to bývá se zpožděním a pak hrozí pokuta za pozdní podání, úrok z prodlení atd.
Jak to, že nemáš faktury a ani účtenky? To bys mít měla ne? ![]()
Jinak mě napadá jedině výpisem z účtu. Jakože ti přišla platba odtud a odtud za to a to.
Ale být tebou se poraď se svojí účetní.
Problém je v tom, že součástí mých prodejů je i z velké části prodej dětského a mého oblečení, hraček, atp… to se nedaní. Takže pokud něco z Vinted přišlo na účet, celá částka z toho nebyla jen z prodeje “jiných” věcí, takže se nedá uznat celá. A opravdu i co prodávám bokem, účtenky nemám, nenechám si účtenky žádného typu pokud se nejedná o drahou kabelku, atd..
@Anonymní píše: Více
Tak pokud máš část osvobozených příjmů a část zdanitelných příjmů, měla by sis ve svém vlastním zájmu vše schovávat a evidovat. Ty musíš finančáku prokázat, že šlo o osvobozený příjem!
No vidíš. Tak jsi poučená a začneš.
jelikož když tě FU vyzve, tak to bude za všechno.
No a na tom Vinted není nějaká historie co jsi kde prodala a za kolik? Aspoň to takto z toho vyzobat? Ty budeš muset doložit finančáku co jsi kde prodala. Obávám se, že pokud to neuděláš tak se s tím párat nebudou a daníš vše.
@JancaS84 píše: Více
Ano, na Vinted je vidět historie prodaných předmětů. Já taky spadám do více než 30 prodejů, ale prodávám čistě jen hadry po sobě, dítěti. Max věci, co jsem na Vntd koupila a nesedi mi, poslu zase dál. Ale nic na výdělek.
OK vezmeme tedy vpotaz, že si na Vinted stáhnu historii prodejů a označím opravdu ty zdanitelné… stačí to??
Tak pro přiznání ano, pokud tě FÚ vyzve ke kontrole, budeš prokazovat, že ty zbylé jsou osvobozené. Ale pokud nakupuješ zboží a na Vinted prodáváš se ziskem, jde o podnikání a vše s tím spojené. Takže věci jako podávání přiznání, socka, zdravka, živnost bys měla vědět, ne?
FÚ taky občas umí „vypočítat“ příjem za tebe. A je pak věcí poplatníka ten výpočet napadnout a doložit, že to bylo jinak. Ono není zase úplně jednoduché „podnikat“ a nic kolem toho nechtít/ neumět řešit. Ale čekání na případnou výzvu FÚ nemusí být laciné. A může to přijít třeba za 5 let…
Ahojky, všude se o tom píše, ale nikde jsem nenašla odpověď na tuto otázku:
Spadám to kategorie 30 prodejů / 2000 EUR výdělek za rok. Údajně Vinted předá mé info FÚ.
Ale … musím podat DP nebo mě sám FÚ vyzve? Jak to kontrolují - co se prodávalo a za kolik?? Že konkrétně já to a to?
PS prosím neodpovídejte, že prodej osobních věcí se nedaní atp… to vím, ptám se na něco jiného, konkrétně.
Děkuji