Jak pracovat na DPČ při hlavním pracovním poměru a danit?

1
5.11.24 13:22

Jak pracovat na DPČ a přiznávat?

Ahoj všichni,

obracím se na vás s dotazem ohledně práce na DPČ a jejího danění, hlášení na ČSSZ a tak dále..

V podstatě mi jde o to, že pracuju na HPP jako zaměstnanec, firma mi rovnou i dělává daně. Tento rok jsem nicméně chodil na DPČ k více firmám (4 rozdílné firmy, 4 rozdílné smlouvy na DPČ), nikdy jsem nepřesáhl u žádné z nich 3.999,– Kč a to ani součtem všech dohromady za jeden měsíc. Odvádí se mi tedy 15% daň, což se činí automaticky od zaměstnavatele DPČ.

Musím do daňového přiznání uvádět tyto příjmy? I když je řádně odvedená daň 15%, která se odvádí automaticky? Musel bych si tedy daně „dělat sám“?

Nejsou od července/srpna novinky, že se všechny DPČ smlouvy centrálně odesílají na ČSSZ k evidenci?

Existuje změna, že když bude mít například měsíčně hrubý souhrn všechny DPČ například 5.000,– Kč., což je tedy více než 3.999,– Kč, i když to nebude u jedné firmy, ale souhrn, tak musím sám nahlásit ČSSZ, že jsem tuto část přesáhl o odvést sám sociální a zdravotní? Zkrátka mi jde o to, aby mě poté někdo nepopotahoval, že mám nedoplatky na odvodech sociálního a zdravotního, když se všechno eviduje na ČSSZ, kde přepokládám bude i součet.

Budu moc rád, když mi toto všechno někdo objasní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36027
5.11.24 13:33

To hlášení na socku se týkalo jen DPP.
Do přiznání je uvádět nemusíš když je z nich srážková daň, ale mohlo by se ti to vyplatit, pokud máš něco na odečet dostal by jsi tu daň zpět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2357
6.11.24 02:29

Dohody do 4 000 Kč se považují za zaměstnání malého rozsahu. Neoznamují se a pojistné se z nich neplatí. Může jich být libovolný počet u různých zaměstnavatelů. Daňové přiznání nemusíš podávat, protože daň je už stržená a všechny slevy máš téměř s jistotou uplatněné v HPP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák