Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky, dokáže mi někdo poradit? Prodávám na Vinted ve velkém věci po dětech nošené, plno i nových s visackami, co ani neunosili, prostě jsem hadrarka 😃 ale nikdy jsem nic neprodala za cenu vyšší, než je na visacce toho oblečeni. Mám tam už roční obrat na Vinted kolem 200 tisíc Kč a 178 prodaných předmětů, nemůže to být nějaký problém skrz finanční úřad potom? Samozřejmě faktury atd., co jsem za kolik koupila mám schované, takže bych mohla prokázat, že to nebyl prodej za účelem zisku, ale přeci jen v těch statistikách mě teď ta částka dost vyděsila 😃
@Kejty25 píše: Více
Z jiného webu.. podle mě je to už podnikání.
Dobrý den,
odpovídám z osobní zkušenosti a také z informací, které mám z finančního úřadu.
Pokud prodáváte osobní věci, použité a v malém množství, tak v tom problém není. Pokud ale budete prodávat větší množství zboží a hlavně pravidelně a opakovaně, tak se již dle finančního úřadu jedná o činnost za účelem zisku a má znaky podnikání. Takže je potřeba mít příslušné živnostenské oprávnění.
Spousta lidí si právě myslí, že když prodává např. na facebooku oblečení pravidelně, tak že je to v pohodě, ovšem z pohledu finančního úřadu se již jedná o podnikání. Problém je samozřejmě také ten, že každý pracovník finančního úřadu bude např. k následnému předvolání přistupovat jinak.
S pozdravem,
*edit admin- smazané osobní údaje
@Kejty25 co tam prodáváš průměrně kus za 1123kč nošeného? I nového? Jako fakt máš za rok po dětech oblečení za 200tis??? Noo tak to asi jen tak někdo neuvěří no.
Nevim jak je to s podnikáním, ale přijde mi ujetý kupovat věci jen tak bez rozmyslu a pak je pod cenou prodávat i když s visačkama… jedna prodaná věc tě musela vyjít na cca 1124 kč a to mluvím o prodejní ceně a kolik asi dělá nákupní..
Tenhle rok tě každý den nákupu musel vyjít minimálně na 1200 - 1400,– kč za hadry, aby se ti alespoň podařilo prodat každou věc za 1000kč, když do konce roku zbývají ještě necelé 2 měsíce.
Vážně ti tohle přijde ok? Pochybuju, že se ti nahromadilo tolik oblečení s visačkana za období třeba 10 let a na nošených věcech bys takový obrat se 178 prodanými předměty neměla.
@Kejty25 píše: Více
Pokud máš opravdu na všechno faktury a všechno jsi prodala za ceny nákupní anebo nižší, tj. neměla jsi žádný zisk a můžeš to prokázat, tak samozřejmě žádný problém mít nebudeš. ![]()
@MartinL45 píše: Více
Tak se jasně píše, že to musí být za účelem zisku, a jelikož dle jejich vlastních slov jí z toho žádný zisk neplynul a může to dokázat, tak to podnikání není.
On si někdo schovává faktury za obyčejný hadry co kupuje dětem? Ještě k tomu to vychází na šílený prachy jeden ks, no upřímně to fakt zavání levárnou ![]()
Jak je to doopravdy, to musíš vědět sama…. ![]()
V každým případě bych ale očekávala kontrolu z finančáku a živnostenskýho. Tohle opravdu není běžný prodej vlastního oblečení.
@ka2ka na druhou stranu, pokud jsou to drahé značkové kousky, tak skladování účtenek pro další prodej chápu.
Co vám na tom příjde tak neuvěřitelného? Já tedy vše objednávám z netu, takže fakturu si automaticky založím do e-složky. Pokud má paní dražší kousky, bez problému dosáhne i na vyšší částku než 200.000,–. Vždyť dětem se téměř na každou sezónu obměňuje šatník. Když to vezmu podle sebe, tak měsíčně za oblečení a boty pro sebe a děti otočím cca 40.000,–. Něco vezmou na sebe 1×, něco nestihnou vůbec. Já tedy věci rozdávám známým, protože se mi nechce trávit čas chystáním balíčků, ale částka, kterou zakladatelka uvádí mi příjde naprosto reálná. Anonym kvůli financím.
@Anonymní píše: Více
Ja nemám hluboko do kapsy, ale točit 40k za hadry měsíčně mi přijde vyhazovaní peněz z okna. Boty každý měsíc pro děti ani pro dospělého nikdo neunosí
a to mám děti co extra rychle rostou.