Darovací daň na nemovitost u SVJ

122
5.11.24 17:34

Darovací daň nemovitost

Dobrý den, měla bych dotaz zda někdo bude vědět. Babička mi chce darovat nemovitost s pozemky. Ale chce aby to bylo mé ale i mého manžela tudíž SJM. Pokud nám nemovitost daruje, budeme muset platit daň? Vím že pokud by darovala jen mě tak nemusím platit. Ale když tam bude i manžel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3537
5.11.24 17:42

Nevím to 100%, ale řekla bych, že ne - ty jsi pokrevní a on je tvůj manžel, tedy už taky příbuzný. Ještě by mohla darovat nemovitost tobě a ty následně polovinu jemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36998
5.11.24 17:50

Darovací daň je zrušena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
5.11.24 18:21

Ať to dá jen tobě… nikdy nevíš, mysli na zadní vrátka.
Ale manželovi by to asi vadilo..k čemu tam chceš jeho? Aby tam makal? Pak asi ano :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122
5.11.24 18:29

@Verynka8 nene,já už totiž zdědila 2 byty po rodičích. A ty jsou jen mé. A na domu od babičky manžel maká každý den i když nemusí, jen ji pomáháme. Ale teď se babičce prihorsilo a chce to dát nam oboum ( drive nez se neco stane, nedejbože )Mě to nevadí a skrz manžela by to bylo fér protože fakt obětuje veškerý čas ji pomoci. A já své „zadní vrátka“ už mám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122
5.11.24 18:30
@teroonka píše: Více

No to nás taky napadlo. Že první mě a pak já jemu  :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3537
5.11.24 18:34

@Pea12 Upřímně nevím, že se změnil zákon. Jestli už darovací daň neexistuje, popř. daň z nabytí nemovitosti?? Fakt nevím. Buďto zde diskutující, nebo na finančáku se informovat. Já měla byt darovaný jen mně, ale manžel mě „přinutil“ přepsat polovinu na něj, ale to už je úplně jiný případ a sem to nepatří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.11.24 18:38

Ano, budeš platit jen daň z nemovitostí, ale ne daň za darování v rodině…také jsme si přerozdělovali v rodině pozemky nedávno…

• Citovat
  • Upravit
292
5.11.24 18:43
@Pea12 píše: Více

Tak to je moc fajn.
Máš moc hodného manžela :) :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122
5.11.24 18:48
@Verynka8 píše: Více

Ano, to on je. :hug: a proto babička chce aby to bylo všechno i jeho, samozřejmě i já :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8519
5.11.24 19:48

Daň darovací ( i daň z nabytí) byla zrušena. Vše přešlo pod daň z příjmů. Dar je osvobozený v případě, že jde o darování v řadě přímé, pobočné nebo pokud byste žili s babičkou v jedné domácnosti. Ty budeš mít dar odvobozený, ale myslím, že manžel vnučky v tom výčtu pro osvobození není. Takže buď to manžel zdaní nebo babička daruje tobě a ty manželovi. Akorát zaplatíte 2× vklad na katastr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122
5.11.24 20:12
@Hanula1212 píše: Více

Děkuji, takže nejlepší bude, když se domluvíme s babičkou že napíšeme neco bokem, a já posléze daruji manželovi polovinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102432
5.11.24 21:12

No, presneji ona tobě a ty to pak vlozis do SJM, to není stejné jako darování. Nebo mizes samozřejmě i ty darovat, ale pak to nebudete mit v SJM, ale každý pulku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122
5.11.24 21:29
@j.a.n.i1 píše: Více

A jak to pak mám udělat aby to bylo SJM?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
5.11.24 22:23

Zajdeš k notáři, sepíšete zápis o vkladu nemovitosti do sjm a to pak dáš na katastr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák