Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den, měla bych dotaz zda někdo bude vědět. Babička mi chce darovat nemovitost s pozemky. Ale chce aby to bylo mé ale i mého manžela tudíž SJM. Pokud nám nemovitost daruje, budeme muset platit daň? Vím že pokud by darovala jen mě tak nemusím platit. Ale když tam bude i manžel?
Nevím to 100%, ale řekla bych, že ne - ty jsi pokrevní a on je tvůj manžel, tedy už taky příbuzný. Ještě by mohla darovat nemovitost tobě a ty následně polovinu jemu.
Ať to dá jen tobě… nikdy nevíš, mysli na zadní vrátka.
Ale manželovi by to asi vadilo..k čemu tam chceš jeho? Aby tam makal? Pak asi ano ![]()
@Verynka8 nene,já už totiž zdědila 2 byty po rodičích. A ty jsou jen mé. A na domu od babičky manžel maká každý den i když nemusí, jen ji pomáháme. Ale teď se babičce prihorsilo a chce to dát nam oboum ( drive nez se neco stane, nedejbože )Mě to nevadí a skrz manžela by to bylo fér protože fakt obětuje veškerý čas ji pomoci. A já své „zadní vrátka“ už mám.
@teroonka píše: Více
No to nás taky napadlo. Že první mě a pak já jemu ![]()
@Pea12 Upřímně nevím, že se změnil zákon. Jestli už darovací daň neexistuje, popř. daň z nabytí nemovitosti?? Fakt nevím. Buďto zde diskutující, nebo na finančáku se informovat. Já měla byt darovaný jen mně, ale manžel mě „přinutil“ přepsat polovinu na něj, ale to už je úplně jiný případ a sem to nepatří.
Ano, budeš platit jen daň z nemovitostí, ale ne daň za darování v rodině…také jsme si přerozdělovali v rodině pozemky nedávno…
@Pea12 píše: Více
Tak to je moc fajn.
Máš moc hodného manžela
![]()
@Verynka8 píše: Více
Ano, to on je.
a proto babička chce aby to bylo všechno i jeho, samozřejmě i já ![]()
Daň darovací ( i daň z nabytí) byla zrušena. Vše přešlo pod daň z příjmů. Dar je osvobozený v případě, že jde o darování v řadě přímé, pobočné nebo pokud byste žili s babičkou v jedné domácnosti. Ty budeš mít dar odvobozený, ale myslím, že manžel vnučky v tom výčtu pro osvobození není. Takže buď to manžel zdaní nebo babička daruje tobě a ty manželovi. Akorát zaplatíte 2× vklad na katastr.
@Hanula1212 píše: Více
Děkuji, takže nejlepší bude, když se domluvíme s babičkou že napíšeme neco bokem, a já posléze daruji manželovi polovinu.
No, presneji ona tobě a ty to pak vlozis do SJM, to není stejné jako darování. Nebo mizes samozřejmě i ty darovat, ale pak to nebudete mit v SJM, ale každý pulku.
@j.a.n.i1 píše: Více
A jak to pak mám udělat aby to bylo SJM?
Zajdeš k notáři, sepíšete zápis o vkladu nemovitosti do sjm a to pak dáš na katastr.