Prodej domu - nezletilá dcera

Anonymní
15.5.12 13:41

Prodej domu

Ahoj,mám dotaz k prodeji domu.Bydlíme v domě,který patří mé nezletilé dceři,takže na katastru je zapsána ona jako majitelka a já jsem její zákonný zástupce.Mohu domek prodat i když není můj,ale patří nezletilé dceři?Chtěli bychom se přestěhovat a peníze z prodeje použít na koupi jiného domu.Děkuji za rady,víte-li někdo jestli to půjde,nebo ne......

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
mag
12862
15.5.12 13:43

Půjde, ale jenom se souhlasem opatrovnického soudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
279
15.5.12 14:58

Přesně tak - co píše mag, k těmto úkonům nezletilců je zapotřebí schválení opatrovnickým soudem. Je to jakési zákonné „jištění“, aby s majetkem nezletilých nebylo nakládáno v rozporu s jejich zájmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
15.5.12 15:17

Půjde, ale prodávat ho nebudeš ty, ale dcera. Takže ty nic prodat nemůžeš, budeš vystupovat jen jako zákonný zástupce při prodeji. Tento právní úkon musí schválit soud, který bude zejména zkoumat to, zda je prodej v jejím zájmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.5.12 15:21

Děkuji za odpovědi.
Obrátím se tedy na opatrovnický soud.Bude mít vlastně za ty peníze zase domek,akorá jinde a jiný,tak to by měl soud povolit.
Uvidíme,díky :mavam:

• Citovat
  • Upravit
1212
15.5.12 15:31

Mohu se přidat s dotazem?

Vůbec jsem netušila, že je možné, aby nezletilé dítě vlastnilo nemovitost.
Jak se to prosím dá udělat? Konkrétně mi jde o situaci, kdy současným vlastníkem je otec dítěte a nemovitost by se měla přepsat na jeho 8letého syna?

Jak to právně udělat, co je k tomu zapotřebí a kdo potom zodpovídá za nemovitost v praxi. Myslím daň z nemovitosti, pojištění, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
NumLock
15.5.12 15:35

Ahoj,
já to tak mám,dcera vlastní nemovitost od 4 let.byli jsme u notáře,že jí domek darujeme,schvaloval to opatrovnický soud,je-li to ve prospěch dítěte.Aby to nebylo např.zatíženo dluhy nebo tak asi,pořádně nevím,schválilo se to a domek je od té doby dcery.
Daně,pojistky a tak dále,to platím a vyřizuji já jako zákonný zástupce.Takže zodpovědná jsem já,její otec nežije,jak je to v případě žijících obou rodičů to už jsem neřešila.

• Citovat
  • Upravit
5476
15.5.12 15:42
@strace píše:
Mohu se přidat s dotazem?

Vůbec jsem netušila, že je možné, aby nezletilé dítě vlastnilo nemovitost.
Jak se to prosím dá udělat? Konkrétně mi jde o situaci, kdy současným vlastníkem je otec dítěte a nemovitost by se měla přepsat na jeho 8letého syna?

Jak to právně udělat, co je k tomu zapotřebí a kdo potom zodpovídá za nemovitost v praxi. Myslím daň z nemovitosti, pojištění, atd.

Sepíše se smlouva, pravděpodobně u vás darovací. Ta se nechá schválit opatrovnickým soudem. Jestliže se syn poté stane vlastníkem, tak on jako vlastník má všechny povinnosti vlastníka - proto se i soud bude zabývat otázkou, zda jej vlastnictví nemovitosti nezatíží nad jeho možnosti - např. při nutnosti velkých investic apod. kdyby to nebylo v jeho zájmu takovou nemovitost vlastnit, soud by úkon neschválil.

jen tedy dodám, asi je to jasně, ale že prakticky pokud je dítě bez příjmů, tak to stejně zbude na rodičích, aby za něj vše platili, jestliže jim není osud dítěte jedno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1212
15.5.12 16:00

@Miriamm @El-Brno
Moc děkuji za odpověď.

Ještě malý dotaz. Chlapec má oba rodiče, nejsou sezdaní, ale žijí normálně spolu jako rodina. Může tu darovací smlouvu napadnout jeho, dnes již dospělá, dcera z prvního manželství?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
15.5.12 16:10

@strace
Strace, jak myslíš napadnout? myslíš, že by se např. domáhala taky něčeho? Pokud to myslíš takhle, tak to ne, rodiče si se svým majetkem mohou dělat co chtějí, za svého života je nic nelimituje a obdarovat mohou i cizího. Jiná situace je při dědění, kde jsou děti neopomenutelní dědici, ale tak jsi to asi nemyslela, že? Ale je možné potom v rámci dědictví započtení daru na dědický podíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1212
15.5.12 16:20

@El-Brno
Ano, tak jsem to myslela. Jestli by se taky mohla něčeho domáhat. Takže pokud to dobře chápu, on si může darovat za svého života cokoli komukoli a je to nenapadnutelné.

Ale pokud by se, nedej Bože, jemu něco stalo a ona (dcera) pak v rámci dědického řízení zjistila, že třeba před xy lety on dům daroval synovi a ona z něj nic vlastně mít nebude, tak pak by se o něco mohla pokusit? Nebo jak je to myšleno, to započtení daru na dědický podíl?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
15.5.12 16:26

Ano. V podstatě by to bylo tak, že se jeho dědický podíl poníží o to, co již dostal darem, aby to bylo spravedlivé. Ale pokud jde o darování obvyklé, tak se toto nedělá - pokud by tedy ve vaší rodině bylo zvykem si takhle darovat domy třeba k narozeninám, tak to neplatí ;)

Občanský zákoník § 484
Soud potvrdí nabytí dědictví podle dědických podílů. Při dědění ze zákona se dědici na jeho podíl započte to, co za života zůstavitele od něho bezplatně obdržel, pokud nejde o obvyklá darování; jde-li o dědice uvedeného v ustanovení § 473 odst. 2, započte se kromě toho i to, co od zůstavitele bezplatně obdržel dědicův předek. Při dědění ze závěti je třeba toto započtení provést, jestliže k němu dal zůstavitel příkaz anebo jestliže by jinak obdarovaný dědic byl proti dědici uvedenému v ustanovení § 479 neodůvodněně zvýhodněn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1212
15.5.12 21:08

@El-Brno
Děkuji za rady, moc si toho vážím, že takhle zadarmo odpovídáš.

Už mám opravdu poslední otázku. Co když by dotyčný pán dům na syna darem přepsal a pak zemřel, ale zanechal nulový nebo minimální předmět dědictví? Ona by se dověděla, že táta kdysi dům na syna přepsal a že na něj ona nemá nárok. A protože dědictví žádné jiné není, tak není co ponížit o hodnotu darované nemovitosti. Mohl by ten syn být někým (soudem?) donucen třeba dům prodat s tím, že se s ní musí vypořádat?

Příspěvek upraven 15.05.12 v 21:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1212
15.5.12 21:09

A omlouvám se zakladatelce za využití její diskuze. Díky. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
279
16.5.12 18:24

@strace pokud by v rámci dědictví zbyl jen minimální majetek, mohl by se podíl započítat na něj. Čili dcera by zdědila jen ten minimální majetek a dál nic. Ničeho dalšího se nedomůže. Mohla by maximálně zkoušet napadnout tu samotnou darovací smlouvu, pokusit se to z nějakého důvodu hodit na neplatnost. Ale pokud bude sepsaná advokátem/notářem a účastníci ji podepíšou dle svobodné vůle, nikoliv v tísni za nápadně nevýhodných podmínek, šlo by to těžko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová